Otavio (© Reuters)
Otavio (© Reuters)

Ovu dramu Portugal je preživeo: Otavio pobedu napravio, Burak Jilmaz sa penala promašio produžetak (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 22:38

Selekcija Fernanda Santoša u Portu bolja od Turske – 3:1

Pola posla završeno, ostala je još jedna prepreka do Katara. Kad već nije mogao preko Srbije, krenuo je zaobilaznicom ka Bliskom istoku i početnu krivinu prošao neokrznut, mada je morao da preživi crnu tačku da bi izbio na magistralu koja vodi ka Dohi. Dobio je Portugal prvi meč baraža i sve je bliži plasmanu na Mundijal, na kome neće biti mesta za maleorozne Turke.

Selekcija Fernanda Santoša opravdala je ulogu favorita, slavila 3:1 i većim delom susreta delovala je spremna za završni pohod ka Prvenstvu sveta. Makar onoliko koliko nije u novembru, kad je tim Dragana Stojkovića Piksija pogasio svetla na Lužu. Umesto stadiona Benfike, Navigatori su za domaći teren izabrali objekat Porta i na terenu šampiona države presadili pobednički pelcer, iako se u završnici u kožu Aleksandra Mitrovića umalo uvukao Burak Jilmaz.

Izabrane vesti

Najzaslužniji za takav ishod je fudbaler koje je na Dragau snalažljiv kao u dnevnoj sobi. Izrastao je Otavio ove sezone u glavnog kreatora ekipe Serža Konseisaoa i umešnost sa klupskog (12 asistencija) preneo na reprezentativni nivou, sa dva poteza u prvom poluvremenu usmerio Portugalce ka finalu baraža. Reakcija na odbijenu loptu od stative (uzdrmao je Bernardo Silva) za inicijalno vođstvo favorita, potom nabačena lopta na glavu Dioga Žote za komotnu prednost. Do kraja ju je najpre prepolovio Burak Jilmaz, a malo kasnije umalo nije i istopio kapiten Turske, sedam minuta pre kraja propustio je zicer da uvede utakmicu u produžetke, sa penala poslao fudbal na tribinu, a Portugal u finale plej-ofa. U nadoknadi je bio precizan Mateus Nuneš i zakazao obračun sa senzacionalnim Makedoncima 29. marta u Lisabonu.

Osim što su mu nedostajala trojica igrača iz odbrane (Pepe, Ruben Dijaš, Žoao Kanselo), Santoš je iznenadio javnost odlukom da umesto Ruija Partisija brani Diogo Košta, Rafael Gereiro je dobio prednost u odnosu na Nuna Mendeša, Žoao Feliks je ostao na klupi kako bi Diogo Žota bio partner Kristijanu Ronaldu u napadu, a najveće iznenađenje možda se ticalo činjenice da je pre Viljema Kravalja meč počeo Otavio. Tim potezom iskusni strateg je pogodio u centar, jer je 27-godišnji fudbaler bio prevaga na kakvu gosti nisu računali.

Otaviju je gol za 1:0 bio debitantski za Portugal, u tek drugom susretu za državni tim. Iako je domaćin malo nervoznije počeo susret (Čengiz Under, Kutlu i Kokču testirali Koštu), brzo su zagospodarili terenom, poveli, duplirali prednost i delovalo je da ništa ne može da ih spotakne. I onda, u jednom od retkih opasnih napada u drugom delu na pas Undera uspeo je Jilmaz da pogodi cilj, da bi u finišu dobio priliku da izraste u junaka. Glup faul nad rezervistom Enesom Unalom napravio je Hose Fonte, omogućio napadaču Lila da šutira sa 11 metara – odatle je prethodni put promašio još 2019. godine – ali se slomio pod pritiskom velikih očekivanja, šutnuo loptu iznad preške i posle te zlatne prilike tim nemačkog stručnjaka Štefana Kunca se raspao. Tako grogiranog na patos ga je poslao Mateus Nuneš i doveo Portugalce na prag Mundijala.

Samo što tamo neće biti Italija, kao projektovani rival, već Severna Makedonija.

PORTUGALIJA - TURSKA 3:1 (2:0)

/Otavio 15, Žota 42, Nuneš 90+4 - Jilmaz 65/

Stadion: Dragao (Porto)

Sudija: Danijel Zibert (Nemačka)

PORTUGALIJA (4-3-3): Dijogo Kosta - Dalot, Danilo, Fonte, Gereiro - Bruno Fernandes, Mutinjo, Bernardo Silva - Ronaldo, Žota, Otavio.

TURSKA (4-4-2): Čakir - Kabak, Demiraj, Sujunču, Kutlu - Čelik, Kokču, Čalhanoglu, Akturkoglu - Under, Jilmaz.


BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

Italija - Makedonija 0:1 (0:0)

/Trajkovski 90+3/

Portugalija - Turska 3:1 (2:0)

/Otavio 15, Žota 42, Nunjes 90+4 - Jilmaz 65/

Švedska - Češka 0:0 - produžeci

Vels - Austrija 2:1 (1:0)

/Bejl 25 i 51 - Sabicer 64/

***kvote su podložne promenana

Odloženo

Škotska – Ukrajina

NAPOMENA: Rusija, koja je trebalo da igra sa Poljskom, izbačena je iz takmičenja posle izbijanja rata.


tagovi

reprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija Turskereprezentacija TurskeKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoOtavio BjankiDiogo Žota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara