Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Pada odluka: Žuventud ili CSA?

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.01.21. | 23:06

Brazil 2: Traži se poslednji putnik u elitni rang. Tim iz Kasijas do Sula bliži društvo najboljih jer ima bod više

Zavesa na sezonu u brazilskoj Seriji B spušta se noćas mečevima poslednjeg kola. Ostala je još jedna nepoznanica, a to je ko će biti četvrti putnik u društvo najboljih, ko će naredne sezone da igra u istom rangu sa Flamengom, Korintijannos, Internasionalom, Gremiom, Sao Paulom i ostalim velikanima iz zemlje fudbala.

Amerika Mineiro iz Belo Orizontea, Šapekoense i malena Kujaba su novi članovi Serije A. U treću ligu sele se Figueirense, Parana, Botafogo iz Sao Paula i Oeste. Jedina dilema je Žuventud ili CSA, timovi koji se bore za ulazak među 20 najboljih klubova u Brazilu.

Izabrane vesti

U boljem položaju je Žuventud. Tim iz Kasijas do Sula ima bod više od CSA, a oba tima gostuju u poslednjem kolu. Žuventud noćas (01.30) igra u Kampinasu protiv Guaranija koji je u očajnoj formi na startu 2021. godine. Domaćin je imao dosta zaraženih igrača virusom korona. U jednom trenutku je čak bio kandidat za ulazak u viši rang, ali je usledila užasna forma. Guarani ima četiri uzastopna poraza. Ništa mu ovaj meč ne znači, dok će gosti biti pod imperativom jer moraju da pobede ako želi u viši rang.

Žuventud u meču sezone ne može da računa na povređenog Velintona i suspendovanog Marsela Karnea. Zeleno-bele je u prvom delu sezone odličio vodio napadač Breno Lopes, ali je on u novembru prošle godine za 1.200.000 evra pojačao finalistu Kopa Libertadores, Palmeiras. Sa devet golova i dalje je prvi strelac tima. Najistureniji u timu Žuventuda sada će biti Rafael Grambola koji je postigao četiri gola u ovom šampionatu. Vezista Renato Kaja sa šest pogodaka je trenutno najbolji strelac tima.

Domaćin Guarani ne može da računa na suspendovane Valbera, Eliela i Marsela, dok se Eduardo Person i dalje oporavlja od operacije.

Kiksu Žuventuda nada se CSA koji igra u gostima protiv Nautika, koji je prvi iznad crte i siguran je u Seriji B i naredne sezone. Ekipa iz Maseija mora da pobedi, ali i da Žuventud ne osvoji tri boda u Kampinasu da bi otišla u Seriju A. U Seriji B u slučaju istog broja bodova, odlučuje prvo broj pobeda, pa tek onda gol-razlika. Oba pretendenta imaju po 16 trijumfa u sezoni. CSA bi sa bodom mogla u Seriju A, ali ako Žuventud bude poražen jer ima bolju gol-razliku za četiri od konkurenta.

U poslednjem kolu pada odluka o šampionu Serije B. Zanimljiva situacija je da Amerika iz Belo Orizontea i Šapekoense imaju po 70 bodova, isti broj pobeda i identičnu gol-razliku +19. Ko bude pobedio u poslednjem kolu sa većom razlikom biće prvi. Amerika je postigla dva gola više.

Šapekoense se ekspresno vratio u Seriju A posle samo jedne sezone u drugoligaškoj konkurenciji, dok je i Amerika igrala u elitnom rangu. Kujaba je klub koji postoji samo 20 godina, a prošle nedelje je stigla do najvećeg uspeha u istoriji. U Kujabi će naredne sezone igrati najbolji brazilski klubovi.

Velikan iz Belo Orizontea, Kruzeiro, imao je turbelentnu sezonu. U jednom trenutku je bio u opasnoj zoni, ali dolaskom nekadašnjeg selektora Brazila Luiza Felipe Skolarija nekadašnji šampion Južne Amerike se stabilizovao, ali je bio daleko od povratka u najviši rang. Slavni klub je u decemtu 2019. godine prvi put ispao iz Serije A, ali će morati još bar godinu da čeka na povratak u društvo najboljih.

BRAZIL 2 – 38. (POSELEDNJE) KOLO

Petak

Figueirense – Ponte Preta 2:7 (1:4)

Sampajo Korea – Oeste 1:0 (0:0)

Botafogo – Operario u toku

CRB – Kujaba u toku

Subota

01.30: (1,65) Amerika Mineiro (3,50) Avai (5,20)

01.30: (1,45) Šapekoense (3,90) Konfijansa (7,50)

01.30: (4,20) Guarani (3,40) Žuventud (1,82)

01.30: (3,50) Nautiko (3,10) CSA (2,10)

01.30: (3,30) Parana (3,00) Kruzeiro (2,25)

01.30: (1,75) Pelotas (3,45) Vitorija (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 2BrazilCSAŽuventud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara