Endrik (©AFP)
Endrik (©AFP)

Palmeiras je sila u Brazilu, Endrik blistao, i Flamengo i Atletiko Mineiro stigli do trofeja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.04.24. | 04:13

Završeni lokalni šampionati u zemlji fudbala kao uvod u početak elitne lige narednog vikenda. Verdao u revanšu Paulista prvenstva pobedio Santos sa 2:0 i nadoknadio gol minusa (0:1) sa stadiona Vila Belmiro

Narednog vikenda kreće Brazileirao, elitni šampionat Brazila sa 20 klubova. Završena su lokalna prvenstva, a nije bilo iznenađenja. Favoriti su po planu stigli do pehara i najavili berićetnu 2024. godinu. Šampioni su postali Palmeiras, Flamengo, Gremio, Atletiko Mineiro, Atletiko Gojaniense, Atletiko Paranaense...

Najveća drama viđena je u šampionatu Paulista. Santos, koji je prošle sezone prvi put u 111 godina dugoj istoriji ispao iz Serije A, u prvom meču finala plej-ofa je pobedio na svom Vila Belmireu favorizovani Palmeiras sa 1:0, ali u revanšu Verdao je pokazao da je gazda Sao Paula. Tim portugalskog stručnjaka Abela Fereire je pobedio pred svojim navijačima sa 2:0 i odbranio trofej.

Izabrane vesti

Kockao se prethodne nedelje strateg Palmeirasa, izveo rezervni tim na startu Kopa Libertadoresa protiv San Lorenca u Buenos Ajresu (1:1), želeo je trofej i to se isplatilo. Blistao je mladi Endrik, nova akvizicija Reala i svi veruju budući supestar svetskog fudbala.

Utorak, 21.00: (1,85) Arsenal (3,70) Bajern (4,70)

Nad njim je napravljen jedanaesterac, kada je posle smušene intervencije odbrane Santosa, golman Žoao Paulo skrivio penal. Posle VAR-a, odlučeno je da je to najstroža kazna, a Rafael Vejga je po sredini gola „probušio“ mrežu gradskog rivala. Palmeiras je bio bolji tim, imali su i gosti šanse da izjednače i donesu pobednički pehar, a finale je rešeno u 67. minutu kada je Argentinac Flako Lopez kao na traci servirao Morenu loptu kome nije bilo teško da poveća prednost, za erpuciju oduševljenja zeleno-belih koji imaju fantastične rezultate poslednje tri godine otkad je na klupu seo Portugalac Fereira.

Endrik je proglašen za igrača meča, a sa 17 godina već ima pet trofeja. Bio je dva puta šampion Brazila 2022 i 2023, ima i Superkup ove zemlje 2023, a ovo mu je drugi vezani trofej Paulista prvenstva i najava blistave karijere. Nažalost po navijače Palmeirasa, od leta će biti uzdanica Kraljevića iz Madrida i saigrač Kilijana Embapea i zemljaka Vinisijusa Žuniora i Rodriga.

Flamengo je ubedljivo stigao na krov Rio de Žaneira i srušio s trona Fluminense. Posle eliminacije šampiona Južne Amerike u polufinalu plej-ofa, lakši posao u finalu Karioka prvenstva. U prvom meču u gostima je pobeđena Nova Iguasa sa 3:0, dok je u revanšu na krcatoj Marakani i skoro 80.000 gledalaca, Titeov tim slavio sa 1:0, a jedini gol delo je Bruna Enikea u 75. minutu.

Nekadašnji selektor Selesaoa (neuspešni, vodio Brazil samo do dva četvtfinala u Rusiji i Kataru) tako je najavio bolju sezonu velikana iz Rija posle sušne 2023. godine bez trofeja.

Atletiko Mineiro je u obračunu za prevlast u Belo Orizonteu bio bolji od Kruzeira. U prvom meču je bilo 2:2, u revanšu finala Plavi su poveli golom Mateus Vitala u 52. minutu, ali onda slede tri gola nominalnih gostiju. Prvo je Renco Saravija izjednačio, a Hulk je iz penala u 77. minutu preokrenuo rezultat. Sve dileme u sudijskoj nadoknadi rešilo je veliko pojačanje iz Notingem Foresta, bivši igrač šampionskog Palmeirasa, Gustavo Skarpa.

Gremio je u subotu postao vladar Porto Alegea pošto je u finalu bio boji od Žuventuda sa 3:1. Prvi meč je bio bez golova. Atletiko Gojaniense u prvenstvu Gojana bio bolji od Vila Nove – 3:1. Atletiko PR je pobedio u Paraaense šampionatu pošto je dobio Maringu sa 3:0 u revanšu finala plej-ofa, dok je u prvom meču slavio sa 1:0.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

FINALA LOKALNIH ŠAMPIONATA BRAZILA (REVANŠI)

PAULISTA

Nedelja

Palmeiras – Santos 2:0 (1:0), prvi meč: 0:1

/Rafael Vejga 32pen, Moreno 67/

KARIOKA

Flamengo – Nova Iguasu 1:0 (0:0), prvi meč: 3:0

/Bruno Enrike 75/

MINEIRO

Kruzeiro – Atletiko Mineiro 1:3 (0:0), prvi meč: 2:2

/Vital 52 – Saravija 65, Hulk 77pena, Skarpa 90+3/

GOJANO

Atletiko GO – Vila Nova 3:1 (2:1), prvi meč: 2:0

/Luiz Fernando 11, Rodrigez 45+6, 69 – Aleson 28/

PARANAENSE

Subota

Atletiko PR – Maringa 3:0 (2:0), prvi meč: 1:0

/Pablo 27, Fernandinjo 40, Mastrijani 89/

GAUČO

Gremio – Žuventud 3:1 (2:0), prvi meč: 0:0

/Kristaldo 42, Kosta 44, Fernandes 87 – Žilberto 5/


tagovi

Južna AmerikaBrazilEndrikPaulistaFlamengoPalmeirasAtletiko MineiroGremio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara