Paragvajska senzacija ukrašena osvojenim kupom: Amelijano sa igračem manje odoleo Nasionalu, pa na penale ispisao istoriju

Vreme čitanja: 2min | sub. 05.11.22. | 02:51

Fudbaleri Amelijana ispustili prednost, ali potom u uzbudljivoj seriji jedanaesteraca stigli do prvog trofeja u klupskoj istoriji

Decenijama unazad Amelijano je lutao kroz niže lige Paragvaja, a godinu dana pošto je ostvario istorijski uspeh prvim plasmanom u elitu, klub sa stadiona Hoze Tomas Silva stigao je i do prvog trofeja savladavši u finalu Kupa Paragvaja Nasional posle penala (5:4).

Plavi su duel sa favorizovanim gradskim rivalom iz Asunsiona otvorili na idealan način i sjajnim udarcem Eiasa Sarkuisa u 34. minutu stigli do vođstva. Ipak, radost Amelijana trajala je samo do završnice prvog poluvremena, odnosno drugog mniuta sudijske nadoknade kada je Abel Paredes zaradio crveni karton.

Izabrane vesti

Igrača više Nasional je iskoristio već u 55. minutu kada je Fakundo Bruera iskoristio niz loših reakcija defanzivaca protivničkog tima i loptu koja je stigla do njega na oko sedam metara od gola glavom prosledio u mrežu.

Nerešeni rezultat ostao je na snazi do poslednjeg sudijskog zvižduka te je odluku doneo penal rulet koji su gosti otvorili promašajem Gaitana. Posle po tri uspešno izvedena jedanaesterca izgledalo je kao da Amelijanu klizi iz ruku već viđena senzacija, ali je promašaj Rohasa ostavio u životu Plave za koje je potom pogodio Morinigo i doneo vođstvo 4:3 u pogocima sa bele tačke. Usledio je šut Franka koji je završio pored gola i veliko slavlje.

Tim Huana Pabla Pumpida večerašnjim uspehom je upotpunio senzacionalni period s obzirom na to da je pre samo tri sezone Amelijano bio član trećeg ranga takmičenja. Posle promocije obezbeđene 2019. godine usledila je pauza, a pošto se fudbal vratio na portugalsku scenu 2021. godine Plavi su uspeli da izbore prvi plasman u elitu.

Na osnovu niza uspeha Amelijano će naredne sezone prvi put izaći na međunarodnu scenu, odnosno učestvovaće u Kopa Sudamerikani.

KUP PARAGVAJA - FINALE

Nasional - Amelijano 1:1 (0:1) penalima 4:5

/Bruera 55 - Sarkuis 34/


tagovi

ParagvajNasional AsunsionAmelijano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara