©MN PRESS
©MN PRESS

Partizan, nedovoljan: Mora da se vrati u drugi razred, da opet piše sastav iz srpskog jezika

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.08.22. | 22:49

Crno-beli dvaput vodili u koprodukciji Dijabatea i Rikarda, ali ostali bez plasmana u plej-of za Ligu Evrope – 2:2 u revanšu sa kiparskim AEK-om

Pismeni sastav iz srpskog jezika trebalo je da bude epsko delo prožeto lirskim motivima, a pretvorilo se u škrabotinu.

Zadata tema: „Obezbediti jesen u UEFA takmičenjima“. I umesto da ga čita pred celim odeljenjem kao što nadareni đaci rade, Partizanovi moraju na popravni. Ovo što su hteli da kreiraju – i u dva slučaja bili na dobrom putu – nije dovoljno za prelaznu ocenu, pa će umesto razreda u kome su počeli takmičarsku godinu (kvalifikacija za Ligu Evrope) da se presele u jedan niže (za Ligu konferencije). Na megda ukrajinskom Dnjepru će AEK, dok će crno-beli narednog četvrtak, u atmosferi opšteg nepoverenja, dočekati malteški Hamrun - 2:2 (1:0), ukupno 3:4.

Izabrane vesti

UVOD: Danima se kreirala naeletrisana atmosfera, najavljivali protesti protiv čelnika, govorilo kako je tim pod pritiskom i sumnjalo se može li da prevaziđe sebe. A onda je dobio vetar u leđa sa tribina kao da je prvi na tabeli Mozzart Bet Superlige i da je sa Kipra doneo pobedu. Grobari su razgraničili opor utisak u i oko kluba od podrške ekipi, još na zagrevanju je pozdravili gromkim aplauzom i pokazali da joj veruju, iako to baš i nije zaslužila prezhodnim izdanjima. Zato navijačima aplauz jednak onom koji su i sami uputili izabranicima Ilije Stolice.

Umesto da zbog te energije kakava nije viđena mesecima, Parni valjak bude katapultiran, da se razleti terenom i pregazi goste u uvodu meča, bila mu je potrebna polovina prvog poluvremena da bi uopšte kreirao šansu. Ispostavilo se da je prvi put kad je napravio višak, kao kad rukometaši razviju kontri ili košarkaši lansiraju beka da se sam zatrči ka protivničkom reketu, bilo dovoljno da povede. Najzapaženji akter prvog dela utakmice, Fuseni Dijabate pokazao je da nije samo atraktivan kao pojava, već i umešan sa loptom, sačuvao ju je, iskontrolisao, poslao u prazno i omogućio zicer Rikardu Gomešu, da bi napadač sa Zelenortskih Ostrva izbio sam pred Kenana Pirića, nanišanio kao Damir Mikec lane u Tokiju i podigao temperaturu u Humskoj više nego na kad je vatromet oko stadiona odjekivao početnih pet minuta.

Sve ostalo u izvedbi Partizana moglo bi da se podvede pod „smućkaj, pa prospi“. Suviše oprezno (Ljubomir Fejsa verovatno ne pamti kad je prethodni put toliko puta vratio loptu Aleksandru Popoviću), smušeno (izgubljene lopte, bez posledica, Patrika Andrade), dekoncentrisano (ofsajd položaji Kvinsija Meniga) i neuverljivo (bez završnog pasa Bibarsa Natha), domaćin nije stvorio šansu za kojom bi mogao da žali, međutim, pohvalno je što je isto tako ograničio AEK isključivo na udarce sa distance i bočne lopte, ne dozvoljavajući ulaske u kazneni prostor krilnim vezistima Faražu i Đurču, kamoli priliku novom špicu, Rafaelu Lopezu.

RAZRADA: Ako je u prvom poluvremenu bila negledljiva, utakmica je u drugom ponudila istinski rolerkoster emocija. Navijači Partizana su za samo šest minuta preživeli šokove kakve im ekipa nije priređival u trenerskom mandatu Aleksandra Stanojevića. Taman kad se delovalo da je odbrana uverljivija nego u Larnaki pokazala je da problemi nisu (samo) personalni, nego sistemski. Pre sedam dana primila je dva identična gola iz prekida, a sad iz igre. Najpre ju je preko levog krila napao Mađar Adam Đurko i primorao Svetozara Markovića na slučajnu, ali ipak kapitulaciju, da bi maltene čim je Rikardo Gomeš doneo novo vođstvo domaćinu, Ilija Stolica spoznao koliko ga zahtevan posao čeka u „zatezanju“ odbrane, jer je Imad Faraž napravio slalom kao da je Herman Majer, obesmislio prisustvo Ljubomira Fejse i Igora Vujačića na meču, zategao praćku i postigao jedan od najlepšiih golova na crno-beloj strani Topčiderskog brda još otkako je Brazilac Kleo makazicama sekao odbrane velčškog Rila i kulskog Hajduka.

U međuvremenu, Partizan se oslonio na momka koji se napokon oslobodio stega i počeo da liči na egzekutora iz prethodne sezone. Drugi pogodak Rikarda Gomeša, opet u koprodukciji sa Fusenijem Dijabateom, pokazatelj je da u ofanzivnom delu tima viceprvak Srbije može da se osloni na strance skoro identično kao što ne može na štopere na suprotnom kraju igrališta.

Posle tog vatrometa u trajanju od šest minuta, municija kao da se istrošila. Crno-belima je nedostajalo preciznosti (Menig uzdrmao stativu), strpljenja da osmisle još neku akciju vrednu pomena, energije na sredini da ne ulaze u borbu prsa u prsa sa rivalom, te pameti da ne nasedaju na „igru“ AEK- koji je veško krao vreme i pokušavao da osmisli kontre. U takvoj konstelaciji meč se razvodnjio, a ekipa Hosea Luisa Oltre se dopisala na listu kiparskih dželata Partizana, posle APOEL-a i AEL-a.

ZAKLJUČAK: Ono što se desilo na terenu samo je reflekcija stanja u kancelarijama. Klub suštinski ne postoji. Samo se pravi da je u životu i krivci za takvo stanje – rupu u kasi, prašinu u trofejnoj sali i zapis na semaforu – sede u loži na zapadnoj tribini. Navijači Partizana vrlo dobro znaju da prepoznaju šta ne valja i kad je dogorelo, te horski povici s početka i na kraju „Uprava, napolje“ predstavljaju nikad glasniu poruku Miloradu Vučeliću i Milošu Vazuri da se sklone sa pozicija predsednika i generalnog direktora.

Što ne amnestira Iliju Stolicu od odgovornosti za ishod dvomeča sa AEK-om. Samo, trener je tu dva meseca. Čelnici sedam i po godina. Njemu je možda zaista potrebno vreme – i još bar pet pojačanja, u svakom delu tima – čelnicima da poslušaju zahtev publike.

OCENA: Nedovoljan, jedan.

PARTIZAN - AEK LARNAKA 2:2 (1:0) - prvi meč 1:2

/Rikardo 24, 54 - Marković 51ag, Faraž 57/

Stadion Partizana

Kapacitet: 30.000

Sudija: Hose Marija Sančez (Španija)

Žuti kartoni: Natho 52, Marković 60, Urošević 62 (Partizan), Kasado 81 (AEK)

PARTIZAN (4-1-4-1): Popović – Filipović, Vujačić, Marković, Urošević – Fejsa - Dijabate, Andrade, Natho (od 64. Jović), Menig (od 79. Lutovac) - Rikardo.

AEK (4-2-3-1): Pirić - Rosales, Miličević, Tomović, Englezu (od 66. Kasado) - Ojer, Gustavo - Faraž (od 88. Gonzales), Altman (od 79. Mamas), Đurčo (od 66. Gama) - Lopes (od 79. Olatundži).


tagovi

AEK Larnaka

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara