Ekipa Partizana (©Starsport)
Ekipa Partizana (©Starsport)

Partizan porastao protiv malih: Najbolji start prvenstva u poslednjih sedam godina

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.08.21. | 16:56

Crno-beli na pet utakmica četiri puta dali po četiri gola, imaju prvog strelca lige i povoljan raspored

Ume letnji fudbal da bude varljiv. Nekad u njemu nema logike. A nekad se pobeđuje iznad očekivanja. Fokus navijača je na Evropi, želja svih u klubu je da se domognu grupne faze, željno se čeka revanš sa Santa Klarom, međutim, u Partizanu trljaju ruke zbog učinka u prvenstvu koji bi, ako se ovako nastavi, u perspektivi mogao da im omogući povlasitce prilikom narednog izlaska na međunarodnu scenu.

Pet utakmica – pet pobeda. To je učinak crno-belih u Superligi, posle krnjih šest kola. Iako nisu odigrali sve mečeve (odložen duel sa Metalcem) vode na tabeli i samo još jedan meč vredan bodova im je ostao pa da na reprezentativnu pauzu odu kao lideri. Savladaju li Radnički iz Niša u nedelju veče u Humskoj imaće pravo da kažu kako je start sezone daleko uspešniji nego prethodnih godina. Na stranu hoće li eliminisati Portugalce.

Izabrane vesti

Naravno da je lepo igrati Evropu, čak i osvojiti kup, ali prvenstvo je bilo i ostalo prioritet i zato je prolazno vreme Parnog valjka kakvo dugo nije zabeležen. Pogotovo ako se ima u vidu da su šest uzastopnih godina grešili na početnim stanicama i kasnije vrlo teško – samo u jednom slučaju – uspeli da preokrenu situaciju u svoju korist. Zato su u poslednjih mesec i po bili brži od svih superligaša s kojima su se trkali. U prašini su ostavili dva novosadska tima (Proleter i Vojvodinu), one koji su znali da im prave probleme minulih sezona (Voždovac i Novi Pazar), a u nedelju veče i debitanta Kolubaru. Posebno zadovoljstvo na crno-beloj strani Topčiderskog brda izaziva činjenica da su četiri puta gostovali u pet kola, a ostvarili maksimalan učinak i napravili dobru osnovu za nastavak sezone.

Nije to bio zaštitni znak Partizana još od prvog mandata Marka Nikolića. Leta 2014. pod komandom sadašnjeg stratega Lokomotive savladani su Voždovac, niški Radnčki, Donji Srem, Rad, Čukarički i Radnički iz Kragujevca u prvih šest rundi. Tek u sedmoj je zabeležen kiks protiv OFK Beograda (1:1), ali je udaren temelj šampionskom trofeju koji je maja 2015. stigao u Humsku.

Posle toga – horor. Leta 2015. dva poraza u prvih pet kola kad je na klupi sedeo Zoran Milinković (Novi Pazar, Vojvodina po 2:3); naredne sezone gubitak bodova na mečevima sa OFK Bačkom (0:0), Napretkom (1:2) i Vojvodinom (1:3) kad je upravo Marko Nikolić posle dva starta kiksa zamenio Ivana Tomića; nije se proslavio Miroslav Đukić na početku narednog ciklusa (1:3 od Voždovca na svom terenu); poražen je od Radnika u Surdulici čim je počelo naredno prvenstvo (0:1), njegov naslednik Zoran Mirković nije savladao Mladost u Beogradu (0:0); Savo Milošević je 2019. zastao u Kruševcu (2:2), a prošle godine u Novom Pazaru (2:3).

Aleksandar Stanojević ne greši. Ovih pet kola pokazali su da je pruočio „domaćicu“ i da serija od 19 pobeda u srpskim okvirima s kraja 2020. i početkom 2021. nije bila slučajna. Za razliku od prethodnika, aktuelni trener je sposoban da pobeđuje u nizu, da lako arhivira timove pristigle iz nižeg ranga i da se nosi sa ritmom od dva meča sedmično, a da prvenstvo ne trpi. Ne tako davno „male“ utakmice su predstavljale ogroman problem, sad ih Partizan dobija rutinski. Ranim otvaranjem i ograničavanjem rivala na mali broj šansi (primio samo jedan gol).

Na suprotnom kraju terena – efikasan fudbal. Na četiri od pet superligaških utakmica Stanojevićev tim dao je po četiri gola. Proleteru, Voždovcu, Novom Pazaru i Kolubari. Ima i Rikarda Gomeša, suvlasnika prvog mesta na listi strelaca, pošto je osim reprezentativca Zelenortskih Ostrva postigao i Đuro Zec iz TSC-a šest golova. A baš mu je ta „težina“ u napadu nedostajala prošle sezone za neki vredniji rezultat, jer od Žana Kristofa Bajbeka nije bilo vajde. Sad već ima desetoricu različitih strelaca.

Posle revanša sa Santa Klarom crno-bele čekaju dva duela sa Radničkim: niški stiže u Humsku, a posle reprezentativne pauze ide na noge kragujevačkom. Realno gledajući, prilika za još šest bodova i za najbolju mogući uvertiru 165. večitog derbija, 19. septembra.

Savladaju li i Crvenu zvezdu, biće to nagoveštaj da bi posle četiri godine čekanja mogli da pojure ono što najviše vredi – titulu. Jer, šampionski trofej garantuje navijačko zadovoljstvo, novac u kasi i lakšu prohodnost do grupe faze UEFA takmičenja. Maltene samo sa jednim sigurnim korakom u kvalifikacijama.


tagovi

FK PartizanSuperliga SrbijeAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara