Saldanja (© Star sport)
Saldanja (© Star sport)

Partizanov najjači derbi adut: Kad igra Brazilac daje ga Zvezdi

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.09.23. | 16:58

Mateus Saldanja bi stopama Leonarda i Klea

Otišao je Rikardo Gomeš i odneo džak golova (eno ga pogađa i u Kataru), zbog čega je među navijačima Partizana vladala opravdana zebnja ko će i kako nadomestiti odlazak prvog strelca Mozzart Bet Superlige dve sezone uzastopno. Čak je prerasla u strah, jer se sedmicama skoro ništa nije dešavalo u ofanzivnom delu tima osim potpisa Nemanje Nikolića, a povratnik iz Vojvodine je, ipak, više paker nego realizator (potvrđeno u prethodne dve utakmice). A onda je potpisao Mateus Saldanja i na prečac osvojio srca Grobara.

Toliko im se dopao da su najviše u njega zagledani iako ih neće biti na južnoj tribini na 171. večitom derbiju. Gledaju Brazilca, a vide golove, jer se doskorašnji centarfor Nefčija nametnuo kao ključni faktor u uvodnom delu prvenstva i zato su ka njemu usmerena svetla reflektora uoči duela sa Crvenom zvezdom (sreda, 19 časova, TV Arena Premium 1). Saldanja u nogama kao da ima magnetno dejstvo. Sve lopte ionako idu ka njemu, a on ako ne završi akciju sposoban je da je ili produži ili iznudi penal, što ga čini osloncem ekipe Igora Duljaja. Po više osnova.

Izabrane vesti

Već sad, a u klubu je tek dva meseca, Saldanja može da se pohvali da igra najefikasniju sezonu u karijeri. Dao je sedam golova (šest u prvenstvu, jedan u Evropi) i tako nadmašio ranija dostignuća u dresovima Nefčija, Džef junajteda, Baije i Čengdua. Taj podatak može da se tumači na različite načine, od toga da li su prvenstva Japana ili Azerbejdžana u rangu našeg, do toga kakve je saradnike imao u ofanzivi, šta su bili zahtevi trenera, ali je isto tako indikativno da je Saldanja na tragu kojim su se poslednjih godina kretali Leonardo da Silva Souza, Uroš Đurđević, Umar Sadik i Rikardo Gomeš. Svima je boravak u Partizanu bio najproduktivniji u karijerama. Ni na jednom drugom mestu nisu bili tako efikasni.

Niko ne može da pretpostavi dokle će dobaciti Saldanja kad se u maju bude podvukla crta na takmičarski ciklus i da li će njegovi golovi Partizanu doneti trofej(e), ali mu je prolazno vreme odlično. Ako se ograničimo samo na borbu za bodove, bolji je od prethodnika u špicu. Na primer, Rikardo Gomeš je lane u ovo doba, do osmog kola postigao samo dva gola. Ruku na srce, godinu danije je momak sa Zelenortskih Ostrva bio uverljiviji sa devet preciznih hitaca u osam etapa. Na kraju se Rikardo zaustavio na kotama 29 i 19, dovoljno za status golgetera lige, a nedovoljno za titulu, iako su crno-beli sve do proleća 2022. bili na čelu tabele i u jednom trenutku imali pet bodova viška.

Eventualnom pobedom u derbiju u sredu stekli bi sedam poena prednosti u odnosu na najvećeg rivala (znamo, tu je i TSC, ali niko, realno posmatrano, ne može da zamisli klub iz Bačke Topole kao prvaka) i to bi već bila opipljiva prednost. Zato je za Partizan važno da napokon, posle četiri godine čekanja (septembar 2019) trijumfuje u najvećoj utakmici srpskog fudbala. Do tog mini-cilja može da ga povede Saldanja.

Ne samo zato što je u formi i što je pokazao da je u stanju da odmeni Rikarda, već što trenutak kad Brazilac obuče crno-beli dres predstavlja često dejstvo talismana. Ako se ograničimo na period od formiranja Superlige (posle razdruživanja Srbije i Crne Gore), kad su u počeli da pristižu fudbaleri iz Južne Amerike skoro svi su imali uticaj u susretima sa crveno-belima. Dvojica su čak pogađala na debiju, te bi Saldanja mogao putem Gabrijela Kleversona Klea (pogodak na proigravanje Adema Ljajića na stadionu „Rajko Mitić“ koji je ekipu Gorana Stevanovića zapečatio slavlje 2:0) i Leonarda da Silve Soze (na spuštenu loptu Uroša Đurđevića reagova akrobatski i maltene na početku trenerskog mandata Marka Nikolića vratio crno-bele u igru za titulu do koje su na kraju i stigli).

Ako ćemo da „merimo“ učinak isključivo u prvenstvu, na uvodnih osam kola, ispada da je Saldanja bolji od sunarodnika. Leonardo je ubrzao kasnije (samo dva precizna hica u prvih osam mečeva), a Kleo bio efikasniji u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2010. i rafalom (osam golova na šest susreta) uveo Parni valjak u elitu, s tim da je u prvenstvu pogodio tek triput do ove stanice prvenstva.

Na sve to valja imati u vidu činjenicu da su još dvojica Brazilaca pogađali za Partizan u derbiju, s tom razlikom što to nisu učinili u premijernom. Mada, oba gola se pamte: Žukin sa ugipsanom rukom proleća 2008. na putu ka tituli i Evertonov na stadionu „Rajko Mitić“ kad je sprečio poraz crno-belih.

Sad bi u te kopačke Mateus Saldanja.




tagovi

Mateus SaldanjaFK Partizan171. Večiti derbiVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara