(©Starsport)
(©Starsport)

Partizanu savršeno legla Liga konferencije, protiv Šerifa postaje rekorder

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.02.23. | 08:14

Crno-beli će odigrati 18. meč u ovom takmičenju

Sanjaju navijači Partizana Ligu šampiona. Kao i svi navijači u Evropi. Do nje će teško doći preko domaće titule sa sadašnjih 11 bodova zaostatka, ali ako crno-beli ostanu drugi na tabeli imaće šansu kroz kvalifikacije.

Ipak, daleko je evropska elita u ovom momentu. Nije uspeo letos Partizan ni do Lige Evrope. Ali, zato u vodama Lige konferencije pliva kao da mu je to prirodno okruženje. Ovo je tek druga sezona najmlađeg međunarodnog kupa, a srpski crno-beli su učesnici obe sezone. I ne samo puki učesnici.

Izabrane vesti

Partizan je oba puta izborio prolaz u prolećnu fazu takmičenja. Pomalo je čudno da je uspeo da lakše prođe grupu pored dva kluba iz liga Petice minule jeseni nego prošle sezone pored Anortozisa s Kipra i Flore iz Estonije. U svakom slučaju, Parnog valjka u četvrtak veče očekuje revanš sa Šerifom u plej-of rundi i ima priliku da odbrani 1:0 iz Moldavije i ponovo se probije u osminu finala.

Utakmica protiv Šerifa biće Partizanu 18. po redu za dve sezone Lige konferencije. I po tome će postati rekorder takmičenja, zajedno sa praškom Slavijom. A, ako uspešno pregrmi Moldavce, crno-beli će posle toga postati i samostalni rekorderi, jer Česi nisu uspeli da prođu grupu.

Sve kada se sabere, Partizan je jedan od najuspešnijih klubova Lige konferencije. Crno-beli su u Moldaviji ostvarili sedmu pobedu, te po broju osvojenih bodova ispred njih su samo AZ Alkmar i prošlogodišnji finalisti Fajenord i Roma, a stoje, opet, rame uz rame sa Slavijom i Bode Glimtom.

Naravno, većina klubova je igrala jednom ovaj treći UEFA kup, ali sve benefite koje Liga konferencija pruža, uslovno rečeno, manjim klubovima od onih ala sa Zapada, Partizan je i te kako umeo da iskoristi.

U navijačim prepucavanjima Liga konferencije se često omalovažava. Bez ijednog razloga. Jer, nije samo Partizan, nego je ceo srpski fudbal imao ogroman benefit od ovog takmičenja. To što će Srbija naredne jeseni dati direktnog učesnika Lige šampiona i jednog u kvalifikacijama za elitni kup dobrim delom je proizvod upravo rezultata crno-belih u Ligi konferencije. Da su igrali u Ligi Evrope, recimo, pitanje je da li bi bilo toliko uspešni.

Brojke sve govore: naši klubovi su ove sezone osvojili, za sada, ukupno 21.5 bod na evropskoj sceni. Od toga je Partizan uzeo 12 u Ligi konferencije (Crvena zvezda 6.5, Čukarički dva, Radnički bod). Godinu dana ranije, kada je svečano porinuto ovo novo takmičenje, Srbija je uzela ukupno 38 bodova i bila deveta najuspešnija zemlja u Evropi. Od toga je Zvezda donela 18.5, a Partizan kroz ovo često nipodaštavno takmičenje 15 bodova. Uz dva i po boda Čukaričkog i dva Vojvodine.

Sve kada se sabere, od 59,5 bodova koliko je Srbija zgrnula na međunarodnoj sceni u poslednje dve sezone, 27 je stiglo iz – Lige konferencije.

Još jedna pobeda nad Šerifom u četvrtak veče doneće još koji bod državnom koeficijentu na UEFA rang listi na kojem se Srbija bori da zadrži 11. mesto. Partizanu na klupskom planu neće doneti bodovno ništa. Tek posle toga crno-beli će moći da skupljaju poene i za sebe. A, već sada prilično dobro stoje, bolje nego letos, pred narednu evropsku jesen.


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeŠerif

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara