Patson Daka za preokret na brzaka: Zambijac spakovao četiri gola za pola sata i ostavio Lester u životu

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.10.21. | 18:25

Partija karijere 23-godišnjeg napadača protiv moskovskog Spartaka

Lester je (pre)živ(eo). Jedan od favorita za osvajanje Lige Evrope visio je na konopcima posle prvog poluvremena utakmice u Moskvi, imao je dva gola zaostatka, ali je partijom karijere letošnjeg pojačanja Patsona Dake uspeo da preokrene rezultat i upiše prvu pobedu u drugom po kvalitetu kontinentalnom takmičenju – 4:3 (1:2).

Pobedu koja ga stavlja u neuporedivo bolju poziciju u borbi za plasman u nokaut fazu. Jer da je u glavnom gradu Rusije pretrpeo poraz, kojem je u 44. minutu gledao pravo u oči (Sobolev uz dosta sreće i Larson iz jedine prave prilike doveli crveno-bele nadomak trijumfa), Lester bi bio na pet bodova zaostatka u odnosu na Spartak i Legiju.

Izabrane vesti

Kako ne bi potpisao kapitulaciju već posle tri utakmice, trener Lisica Brendan Rodžers izveo je neuporedivo jači sastav u odnosu na prethodna dva meča, pa su od standardnih prvotimaca predah dobili jedino Timoti Kastanj i Džejmi Vardi, a priliku umesto jednog od fudbalera koji predstavlja sinonim Lesterovih uspeha prethodnih godina priliku je dobio Patson Daka. I malo je reći da je iskoristio.

Zambijac je do sada priliku uglavnom dobijao sa klupe (dva starta, oba u Ligi Evrope), i mada je u klub stigao još u julu, tek je za vikend protiv Mančester Junajteda postigao prvi gol u dresu Lisica. Večeras je u razmaku od nešto više od pola sata postigao četiri i postao prvi strelac Lige Evrope. Pakovao je Daka u prethodne dve godine u dresu Salcburga (27 i 34), ali je na samo jednoj utakmici uspeo ono što mu je pošlo za nogom večeras - da u jednoj partiji četiri puta savlada protivničkog golmana.

Međutim, bila je to utakmica austrijskog kupa protiv tamošnjeg trećeligaša. Ovo večeras je, ipak, neuporedivo veća, blještavija pozornica. A Daka je na njoj pokazao zbog čega ga je Lester letos na račun Red Bulovog mezimčeta prebacio 27.000.000 evra.

Istina, nijedan od njih nije bio spektakularan, dostojan TV špica, ali je 23-godišnji Zambijac u svakom od njih pokazao sve ono što bi jedan napadač trebalo da poseduje - savršeno kretanje, osećaj za prostor i gol, staloženost u situacijama jedan na jedan, hiruršku preciznost...

I ono što je Lesterovim navijačima, dok Džejmi Vardi "troši" 35. godinu života i sve je skloniji povredama, najbitnije - da bi mogao da nasledi najlukaviju Lisicu na Ostrvu.


GRUPA C

Sreda

Spartak Moskva - Lester 3:4 (2:1)

/Sobolev 11, 86, Larson 44 - Daka 4548, 54, 79/

Četvtak

21.00: (1,20) Napoli (7,75) Legija (16,0)



tagovi

Liga EvropeLesterSpartak Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara