Slavlje Arsenala (Reuters)
Slavlje Arsenala (Reuters)

Pažnja, pažnja: Siti je ranjen, Siti krvari! Martineli prekinuo osmogodišnju patnju Arsenala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 19:26

Prvi put od 2015. godine Tobdžije srušile Siti u Premijer ligi, nezapamćeno bezidejni Građani u drugom poluvremenu na Emiratima

Pažnja, pažnja: Mančester Siti je ranjen, najmoćniji tim Evrope i sveta krvari i, iako je rano o tome pričati navlači krvoločne hijene na vrat koje žele da mu otmu titulu u Premijer ligi. Arsenal nije uspeo u prošloj sezoni kada su ga Gvardiola i njegovi Građani vratili na mesto pokazavši mu da mora još da stasava. A Tobžije su naučile lekciju i bez najboljeg igrača Bukaja Sake prekinuli osmogodišnju premijerligašku patnju! Tačno 2848 dana prošlo je otkako je londonski tim srušio šampiona Engleske u domaćem šampionatu, a bolnu seriju prekinuo je Gabrijel Martineli u 86. minutu - 1:0.

Nije sudar prošlogodišnjih takmaca za pehar Premijer lige nalikova mnogima koji su se izdogađali prethodnih godina. Bila je to esencija taktičkog nadmudrivanja Pepa Gvardiole i Mikela Arteteb... Čija će ekipa prva napraviti grešku, ko će povući pogrešan potez? U realizaciji mnogih taktičkih zamisli na obe strane, najviše je izgubila publika lišena vatrometa. Retko kada je bilo koji od timova napravio višak, čitav tim Arsenala anestezirao je Erlinga Halanda, Hulijan Alvarez najbolje šanse imao jureći Davida Raju prilikom ispucavanja lopti. Bilo je jasno da će, ako se gol na Emiratima dogodi, biti u jednini, a kako su fudbaleri Sitija izgledali u drugom delu utakmice, ne čudi što je jedina lopta završila u njihovoj mreži.

Izabrane vesti

Arsenal je od druge polovine meča bio tim veće inicijatije, gladan Sitijevog skalpa, opijen željom da sa pleća zbaci sve one poraze koje mu je Siti poslednjih godina servirao pred punim Emiratima. A bilo ih je sedam u nizu! Martin Edegor, Gabrijel Martineli i drugovi odigrali su meč za Mikela Aretetu, savršeno diciplinovano, s jednim cilje - da svom treneru poklone prvu premijerligašku pobedu nad Pepom Gvardiolom.

Slavi Arsenal, slavi čitav severni London... Jer da je kojim slučajem šampion ponovo pokorio Emirate, Totenhem bi pao sa čela tabele na drugo mesto. Ovako će Pevci uživati u pogledu sa vrha tokom čitave reprezentativne pauze, bar do 9. kola.

Ne pamti se kada je poslednji put Mančester Siti okončao meč bez čiste prilike za svog napadača, da li Halanda, da li nekog drugog. Najbolju priliku gostujući sastav imao je već u 5. minutu i tada je Deklan Rajs, počistivši loptu glavom sa gol linije najavio kakvu će utakmicu odigrati - gotovo besprekornu. Istina, nije naspram sebe (zbog suspenzije) imao verovatno najboljeg zadnjeg veznog današnjice Rodrija. A kada Španac izostaje, Siti često izgleda neprepoznatljivo, ispušta bodove, gubi utakmice. To mu se desilo nedavno protiv Njukasla u Liga kupu, pa protiv Vulverhemptona u Premijer ligi.

Vilijam Saliba i Gabrijel Magaljaeš su pred i u svom šesnaestercu bili zaduženi za stavljanje lisica Halandu i drugovima, Zinčenko i Ben Vajt konstantno bili na pravom mestu. Retko kada je lopta ulazila u Arsenalovih šesnaest metara, kada bi se to i dogodilo, tela momaka u crvenim dresovima su kao magnetom išla u pravcu lopte.

A u drugom delu, dve različite slike dva tima. Očkivanja - Siti koji juriša na pobedu, realnost poputno drugačija. Tobdžije koje lansiraju đulad ka golu Edersona, a to potkrepljuje i statistika. U drugom poluvremenu sedam udaraca Arsenala i samo jedan Sitija, van okvira gola.

Jasno je, utakmica u severnom Londonu dobila bi potpuno drugačiji kolorit da je u 30. minutu Majkl Oliver isključio Matea Kovačića zbog preoštrog starta otvorenim đonom na zglog Martina Edegora. Jer hrvatski internacionalac ga je crveni karton de fakto zaslužio, ali glavni sudija nije tako procenio ni prvu situaciju po isteku pola sata igre kada je razgovarao sa VAR sobom, ni događaj koji se odigrao pet minuta kasnije kada je već požuteli Kovačić sa leđa neoprezno zakačio nogu Deklana Rajsa.

Prvi put posle 11 godina, Siti i Arsenal odigrali su prvo poluvreme bez postignutog gola. Taj meč iz aprila meseca 2012. rešio je Mikel Arteta. A večeras, kada nije želeo da rizikuje sa rovitim Sakom (prekinuta serija od 87 uzastopnih mečeva za Arsenal), pronašao je čoveka odluke, ili dvojicu, na klupi. Martinelija je poslao u igru 46, Kaija Haverca od 75. minuta. A Nemac je predao loptu Brazilcu, a ovaj uz malu pomoć Akea, lansirao Arsenal na 20 bodova, isto koliko ima i Totenhem.

Neko će reći da je, zbog odbitka Martineli imao sreće, ali Arsenal ju je večeras pošteno zaslužio. Možda je i karmu neko potapšao po ramenu kada je Kovačić ostao na terenu.

PREMIJER LIGA, 8. KOLO

Subota

Luton - Totenhem 0:1 (0:0)

/Van de Ven 52/

Barnli - Čelsi 1:4 (1:1)

/Odober 15 - Al Dahil 42ag, Palmer 50, Sterling 65, Džekson 75/

Everton - Bornmut 3:0 (2:0)

/Garner 8, Herison 37, Dukure 60/

Mančester junajted - Brentford 2:1 (0:1)

/Mektomini 90+3, 90+7 - Jensen 26/

Fulam - Šefild Junajted 3:1 (0:0)

/De Kordova Rid 53, Foderingem 76ag, Vilijan 90+2 - Robinson 68ag/

Kristal Palas - Notingem Forest 0:0

Nedelja

Brajton - Liverpul 2:2 (1:2)

/Adingra 20, Dank 78 - Salah 40, 45+1pen/

Vest Hem - Njukasl 2:2 (1:0)

/Souček 8, Kudus 89 - Isak 57, 62/

Vulverhempton - Aston Vila 1:1 (0:0)

/Hvan 53 - Tores 55/

Arsenal - Mančester Siti 1:0

/Martineli 86/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiArsenalGvardiolaMikel Arteta

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara