FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Penali "Zajedovim sinovima" olakšali posao, država u državi nije došla da se bruka

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.01.24. | 18:04

Nisu uspevali Van Marvajk, Zakeroni i Bauza, može li Paulo Bento?

Iako je suštinski deo Kine, Hong Kong funkcioniše kao samostalna država. Ima svoju valutu, zakone, pod uticajem nekadašnje britanske kolonizacije čak je zadržao i pravilo vožnje levom stranom ulice, pa tako ima i sopstvenu reprezentaciju. Popularni Zmajevi plasirali su se na Azijski kup prvi put posle 55 godina, a iako su na papiru najslabija reprezentacija na turniru čini se da rivalima neće dozvoljavati da se prošetaju u susretima s njima i nanose im teške poraze.

Jesu Ujedinjeni Arapski Emirati trijumfovali protiv selekcije koja je poslednji put učestvovala na kontinentalnoj smotri 1968. godine rezultatski gledano rutinski 3:1 (1:0), ali su "Zajedovim sinovima" kako glasi nadimak selekcije sa Bliskog istoka dosuđena čak dva penala koja su ekipi portugalskog stručnjaka Paula Benta u velikoj meri pomogla u nameri da savladaju potpunog autsajdera.

Izabrane vesti

Mnogo je sredstava uložio državni aparat poslednjih godina kako bi od UAE stvorio reprezentaciju kadra da napadne azijski tron i učestvuje na Svetskim prvenstvima, ali se sve to za sada nije isplatilo. Pokušavali su sa Albertom Zakeronijem, Bertom Van Marvajkom i Edgardom Bauzom, ali niko nije doneo očekivani iskorak, pa se i dalje radi o ekipi koja od 1990. nije učestvovala na Mundijalu i još nikada nije osvojila kontinentalni šampionat, pride je i do finala stigla isključivo na domaćem terenu 1996. godine.

Danas je povela u 34. minutu pogotkom Sultana Adila iz jedanaesterca, ali je početkom drugog dela iz najlepše akcije na utakmici izjednačio Čan. Poravnavajući pogodak Hong Konga bio je dovoljan pokazatelj dobrog rada Norvežanina Jerna Andersona sa grupom anonimnih igrača i dovoljan da ubedi ljubitelje azijskog fudbala da tim nije zalutao među 24 najkvalitetnija tima kontinenta. Samo tri minuta kasnije Emiraćani su ponovo poveli nakon što je golman Hong Konga odbranio udarac i odbio ga pravo na nogu rivala par metara od gola, a Al Zabi ju je poslao u mrežu. U poslednjim trenucima domaćinu prošlog Azijskog kupa dosuđen je još jedan penal koji je Al Gasani realizovao za konačnih 3:1.

AZIJSKI KUP - PRVO KOLO

GRUPA C

UAE - Hong Kong 3:1 (1:0)

/Adil 34 pen, Al Zabi 52, Al Gasani 90+5 pen - Čan 49/

18.30 (1,17) Iran (7,25) Palestina (17,00)

GRUPA D

Japan - Vijetnam 4:2 (3:2)

/Minamino 11, 45, Nakamura 45+4, Ueda 85 - Ngujen 16, Fam 33/

15.30 (9,00) Indonezija (5,00) Irak (1,35)




tagovi

hong kongUAEujedinjeni arapski emiratiKup AzijeAzijski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara