Perikle Šamuska i igrači Al Tavuna (©AFP)
Perikle Šamuska i igrači Al Tavuna (©AFP)

Perikle sa „bandom otpisanih“ prkosi milionerima saudijskog fudbala

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.11.23. | 12:04

Al Tavun je neočekivani kandidat za titulu, a ovog petka od 16 časova pokušaće da zaustavi Aleksandra Mitrovića i njegov Al Hilal

Država Saudijska Arabija je svojim najpopularnijim klubovima podelila letos neverovatan novac, kako bi doveli što poznatije fudbalere i što veće svetske zvezde. Al Hilal je potrošio 353.000.000 evra, Al Ahli 197.000.000, Al Nasr 165.000.000, a Al Itihad 119.000.000 evra. Kako je onda u toj konkurenciji hit prvenstva i kandidat za titulu "siromašni" Al Tavun?!

Ovo pitanje se s pravom postavlja pred derbi 13. kola šampionata Saudijske Arabije, ekipa koju trenira brazilski strateg Perikle Šamuska ovog petka od 16 časova gostuje lideru Al Hilalu, timu srpskih reprezentativaca Aleksandra Mitrovića i povređenog Sergeja Milinković Savića.

Izabrane vesti

Al Tavun posle 12 utakmica ima 25 poena, dočekao je ovo kolo na trećoj poziciji, s tim da ga je u međuvremenu prestigao Al Ahli iz Džede. Ono što je neverovatno, Brazilac nazvan po čuvenom grčkom političaru i generalu ovu revoluciju u saudijskom fudbalu pravi bez velikih svetskih zvezda.

Al Hilal osim Mitrovića i Milinković Savića ima Nejmara (takođe povređen), Kalidua Kulibalija i Rubena Neveša, u Al Nasru su Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Seko Fofana i Marcelo Brozović. Al Ahlijeve zvezde su Roberto Firmino, Rijad Marez, Frank Kesi i Eduard Mendi, Al Itihad ima Karima Benzemu, Engola Kantea, Fabinja, pa čak i druge manje ekipe imaju Džordana Hendersona, Žoržinija Vajnalduma (Al Etifak), Odiona Igala (Al Vahda), Evera Banegu (Al Šabab), Gregorža Krihovjaka (Abha), Lisandra Lopeza (Al Kalidž)…

A Al Tavun? Perikle Šamuska raspolaže „bandom otpisanih“. Gomilom anonimnih i poluanonimnih fudbalera, koji nisu uspeli da naprave značajniju karijeru u Evropi ili Južnoj Americi, pa su novac za hleb potražili u Saudijskoj Arabiji. Osim Muse Beroua, reprezentativca Gambije dovedenog iz Bolonje za 8.000.000 evra, te donekle Andreja Žirotoa iz Nanta, nijedan igrač Al Tavuna ne spada u red onih koji bi uopšte mogli da očekuju zagarantovanu minutažu u nekom klubu iz Lige petice. Potpuno je suprotno onome što Saudijci žele da prezentuju planeti.


16.00: (1,23) Al Hilal (6,00) Al Tavun (10,0)


Ostali Al Tavunovi stranci su Španac Alvaro Medran, Holanđanin Ašraf el Mahdijuji, te Brazilci Mailson, Mateus Kastro, Flavio Medeiros i Žoao Pedro. Krenimo redom…

Medran na papiru ima najbogatiju biografiju. Igrao je za Real Madrid, Hetafe, Alaves, Valensiju i Rajo Valjekano, pre svega toga prošao je omladinsku školu Kraljevskog kluba. Međutim, za Madriđane je odigrao samo pet utakmica u sezoni 2014/2015, a zanimljivo je da je na svom jedinom nastupu u Ligi šampiona protiv Ludogoreca (4:0) za sedam minuta na terenu ovaj vezista postigao gol.

Alvaro Medran protiv Marcela Brozovića (©AFP)Alvaro Medran protiv Marcela Brozovića (©AFP)

Posle pozajmice u Hetafeu Valensija je kupila Medrana za 1.500.000 evra, ali ni tamo nije dobio značajniju ulogu. Imao je još dve pozajmice u slabije španske klubove, a zatim je na leto 2019. godine raskinuo ugovor sa Slepim miševima. Šest meseci je bio bez kluba, dok ga nije doveo Čikago Fajer, a odatle je početkom 2022. stigao u Al Tavun bez obeštećenja.

Kapitena Al Tavuna Ašraf el Mahdijuji je takođe bio otpisan na početku seniorske karijere. Posle omladinskog staža u Ajaksu Kopljanici su ga pustili 2016. niz vodu, a pokupio ga je ADO Den Hag. Odigrao je samo jednu sezonu u Erediviziji, ukupno tek 13 mečeva, posle čega je preko slovačkog Trenčina i poljske Visle takođe u januaru 2022. stigao do Al Tavuna.

Trenutno najbolji strelac Al Tavuna sa četiri pogotka, Brazilac Žoao Pedro je tek priča za sebe. Školovao je se ovaj 30-godišnjak u Palmeirasu, ali nije dočekao šansu u Verdau, već je otišao u Portugaliju. Igrao je za niželigaše Santa Klaru i Trofense, probao je da se vrati u Brazil u Fortalezu, ali je na kraju završio u španskoj trećoj i četvrtoj ligi. Tamo je igrao za Rajo Mahadahondu i Alkobendas, odakle je 2017. zapucao za arapski svet. Prvo je igrao za saudijski Al Fateh, zatim za Al Dafru, Banijas i Al Vahdu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a letos se vratio u Saudijsku Arabiju.

Mateus, 167 centimetara visoko krilo iz Brazila, takođe je zaobilaznim putem došao do Al Tavuna. Školarac Baije, ali bez šanse u prvom timu, profesionalnu karijeru je gradio u Japanu. Malo u drugoj ligi, pa malo u prvoj, nosio je dresove Omije, Nagoje Grampus i Jokohame Marinos. Tamo ga je i zapazio trener Šamuska, koji je i sam radio godinama u Japanu, gde je vodio Oita Trinatu i Džubilo Ivatu. Saudijci su platili za ovog 29-godišnjaka 2.800.000 evra. Došao je i Flavio na pozajmicu iz Trabzona.

Jedina dvojica fudbalera sa ozbiljnijim pedigreom su pomenuti Berou i Žiroto. Za njih možete da kažete da su platili ukupno 12.000.000 evra za obeštećenje, što je opet daleko iznad nivoa recimo Crvene zvezde i Partizana. Međutim, Al Tavun je taj novac zaradio tako što je prodao reprezentativnog beka Hasana Kadeša u Al Itihad za blizu 10.000.000 evra, a Alehandra Romera u Al Ain za još 5.000.000. Dakle, za razliku od konkurencije, Al Tavun nije dobio novac od države.

Nije ni da ima nekog bogatog vlasnika. Godinama je ubedljivo najveći transfer kluba bilo dovođenje Leandra Tavambe iz Partizana za 1.400.000 evra. Tek prošle godine je taj rekord oborio El Mahdijuji. Tavamba je čak bio u ekipi na početku sezone, ali je posle četvrtog kola i jednog datog gola prešao u Al Akdud, gde je sada postao i kapiten.

Leandre Tavamba u dresu Al Tavuna (©AFP)Leandre Tavamba u dresu Al Tavuna (©AFP)

Al Tavun ne može da se pohvali ni time da ima preterano dobre domaće fudbalere, nijedan od njih nije u reprezentaciji. Nije ni Perikle Šamuska nešto dugo u klubu, pa da kažemo da je napravio sistem. Ovo mu je tek druga sezona. Pre njega Al Tavun je promenio šest trenera za tri godine. Klasično arapski, bez izgrađenog sistema i jasnog plana.

Sam klub postoji 67 godina, osnovan je u Burajdi pod imenom Al Šabab, pa je kasnije prekršten. Prvi veliki uspeh napravio je 1990, kada je stigao do finala Kupa Saudijske Arabije. Iako je poražen od Al Nasra sa 2:0, ostao je zabeležen u istoriji kao tek drugi klub koji je stigao do finala kao drugoligaš.

U eliti je debitovao tek 1997. godine, a od sezone 2010/2011 standardan je prvoligaš. Postepeno se podiže na tabeli, a prvi i zasad jedini trofej osvojio je 2019. godine, kada je bio najbolji u kupu. Potom je 2021. Al Tavun ponovo stigao do finala, ali je poražen od današnjeg rivala Al Hilala.

Zanimljivo je da je 2020. i 2022. godine klub bio blizu ispadanja iz lige, preživeo je za tri, odnosno samo jedan bod. Posle izbegnutih katastrofa, 2021. je prvenstvo okončao na četvrtom, a prošle sezone na petom mestu. U ova navrata to je bilo nedovoljno da bi se plasirao u Ligu šampiona.

Ukupno je tri puta Al Tavun igrao u elitnom takmičenju, 2017, 2020. i 2022. godine. Dva puta je eliminisan u elitnoj fazi, samo je 2020. stigao do osmine finala, gde je izgubio od Al Nasra.

Ove sezone Perikleov Al Tavun je doživeo samo jedan poraz i jedino je Al Hilal bolji od njega po tom parametru, pošto je još uvek neporažen. Uz to, primio je samo devet golova, jedan više od lidera. Samo što je Al Tavun trenutno u seriji od tri uzastopna poraza, odigrao je redom 1:1 sa Al Itihadom i Al Kalidžom, pa 0:0 sa Damakom.

Al Hilalu tradicionalno leži tim iz Burajde, savladao ga je na sedam od poslednjih osam susreta. U tom periodu samo je jednom Al Tavun slavio, prošle godine baš u Rijadu posle preokreta sa 2:1, uprkos tome što je Tavamba tada dobio crveni karton u 65. minutu.


-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


SAUDIJSKA ARABIJA 1 – 13. KOLO

Četvrtak

Al Rijad – Al Fateh 1:1

/Al Abas 68 – Al Hasan 34/

Damak – Al Ahli Džeda 2:2 (0:2)

/Šafaj 73, Stančiju 90+1 – Hindi 10, Alnabit 44/

Al Kalidž – Al Tae 3:1 (1:1)

/Narej 45+1pen, Martins 61, Šerif 73 – Mensah 29/

Al Raed – Al Šabab 2:1 (1:0)

/El Barkauji 6, Tavares 55 – Sais 90+3/

Petak

16.00: (1,23) Al Hilal (6,00) Al Tavun (10,0)

19.00: (1,22) Al Itihad (6,25) Abha (10,0)

Subota

16.00: (2,25) Al Akdud (3,30) Al Hazem (3,00)

16.00: (3,00) Al Fejha (3,30) Al Etifak (2,25)

19.00: (6,25) Al Vehda (4,30) Al Nasr (1,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija 1Al TavonAl HilalAleksandar MitrovićSergej Milinković SavićLeandre TavambaAlvaro Medran

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara