Perišić (© FK Napredak)
Perišić (© FK Napredak)

Perišić pred dolazak Zvezde: Ako verujete u iznenađenje, moguće je...

Vreme čitanja: 7min | ned. 19.03.23. | 09:14

Šef stručnog štaba Napretka o duelu protiv lidera, ali i svojim prvim trenerskim koracima, kao i o početku pod Bagdalom za Mozzart sport

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Ideju da postane trener pretvorio je u stvarnost u Kazahstanu, želju da se oproba u najjačem rangu svoje zemlje pretočio u javu u Surdulici tokom prvog dela sezone. Nije se dugo zadržao u Radniku, no priliku za novi utisak dobio je mesec kasnije u – Napretku.

Izabrane vesti

Upisao je Dragan Perišić pod Bagdalom prvi trijumf u Mozzart Bet Super ligi, na premijeri u Kruševcu i to u srpskom El klasiku, protiv najvećeg Napretkovog rivala, niškog Radničkog (2:0), naprečac probudivši sastav iz agonije posle osam vezanih mečeva bez pobede.

Do prvog uspeha u srpskom šampionatu Perišić je išao korak po korak...

Završio sam fudbalsku karijeru u Zemunu 2012. i u Altini postao trener u mlađim kategorijama, vodivši najpre pionire te škole. Inače, Altina je izbacila mnogo reprezentativaca iz svojih redova, među kojima Vlahovića, Račića i Adžića. Kasnije sam trenirao kadete Zemuna, pa omladince Brodarca, posle kojeg sam se oprobao u Srpskoj ligi sa Radničkim iz Novog Beograda. Otisnuo sam se potom u Kazahstan, uveo Kaspij u Premijer ligu, a s obzirom da znam ruski, tamo sam završio PRO licencu. Povratak u Srbiju vodio me je preko Sinđelića, Radničkog iz Pirota i Srema, do Železničara iz Pančeva s kojim sam ušao u baraž za Mozzart Bet Superligu. Prvu priliku da kao šef struke predvodim superligašku ekipu imao sam u Radniku, nedugo zatim evo me u Kruševcu“, takstativno nabraja za naš portal Dragan Perišić.

Po dolasku pod Bagdalu rekao je da svaki trener mora biti spreman da se uhvati u koštac sa izazovom, a tim koji je klizio na tabeli upravo je iziskivao tu pripremljenost.

Oduvek sam imao ambiciju da budem deo najvišeg fudbalskog nivoa u svojoj zemlji. Presrećan sam što sam baš u Kruševcu, znam dobro kakva su očekivanja, kluba i navijača. U Napretku se ne traži samo rezultat nego i igra. Kad sam stizao bio sam svestan igračkog kadra, spremam da preuzmem ekipu u nimalo povoljnom trenutku, znao joj vrline i mane, uostalom, kao i za svaku ekipu, iako svako od nas fudbal gleda drugačijim očima. Sviđa mi se što imam tim koji je spoj mladosti i iskustva, a poštovanje imam u svakom pogledu, što je neizostavno za uspeh. Doduše, zaista nisam imao mnogo vremena da se iz upoznam s timom, mečevi pristižu na nekoliko dana, ali takav je naš posao, rizik je uvek prisutan, a sva očekivanja usmerena su pre svega na rezultate“.

Otkriva i prve misli posle poziva da dođe u Lazarev grad.

Znao sam da je Napredak jedan od najznačajnijih klubova u zemlji, da su na njegovoj strani tradicija, rezultati iz prethodnih sezona, navijači... Želeo sam da s upravom uđem u zajednički projekat, pre toga da se stabilizujemo i probamo da se plasiramo u plej-of. Pratio sam sve Napretkove utakmice dotad i znao šta i kako treba da menjam i verujem da sam uspeo da se brzo uklopim“.

To nije bilo jednostavno sa ekipom kojoj je, posle dva boda osvojena u osam kola, nedostajalo ne samo više poena već i samopouzdanje.

Mnogo takvih situacija sam imao kao igrač, ali i dosta mojih fudbalera je prošlo slične scenarije. Bilo je važno da shvate da preuzimam rizik, da igrače ubedim da mi veruju, pričam sa njima o svemu, o pripremi meča, taktici, ali da se uvek zna da sve zavisi od svih nas. Preko noći sam mogao da vratim samo želju i ambiciju, da ih motivišem, objasnim da nas jedna pobeda vraća u život, ma koliko prvi korak bio najteži“.

Sedam bodova iz četiri kola posle dolaska beogradskog stručnjaka pod Bagdalu značili su napredovanje na tabeli. Mogao je Napredak možda još korak više.

Moram da budem zadovoljan, jer ne igramo naivnu ligu, svaka ekipa stvori nekoliko ozbiljnih šansi na utakmici, veliku priliku ima ona koja ih pre iskoristi. Možda smo, posle pobeda protiv Radničkog i Mladosti GAT, mogli i do devet bodova, ali rani gol protiv Spartaka je uticao na dalji tok meča. Sve što se dešava sigurno je s nekim razlogom, a najvažnije je da smo napravili dobru reakciju posle poraza u Kragujevcu“.

Bojan Čečarić i Srđan Mijailović iz septembarskog meča (© Star sport)Bojan Čečarić i Srđan Mijailović iz septembarskog meča (© Star sport)

Napredak je, posle tri vezana meča bez neuspeha, doživeo najteži poraz u sezoni protiv Radničkog 1923.

„To je bila lekcija za sve nas. Radnički je zasluženo pobedio, ali smo im i mi to olakšali. Sve što je moglo da bude loše na toj utakmici je bilo, od energije, pristupa, organizacije... Međutim, kao u pobedama, svi smo zajedno bili i u tome i bitno je da smo se protiv dobrog Spartaka u Subotici, nakon samo tri dana od Kragujevca, vratili na pobednički kolosek. Mi možemo da pobeđujemo samo onda kada svi igrači daju maksimum“.

Baš tim trijumfom u Subotici (1:0), Napredak je obezbedio plasman među osam najboljih u Kupu Srbije, što otvara ambicije i u tom takmičenju.

„Samo onda kada imaš ambiciju – pobeđuješ. Igrači su svesni da su na korak od plasmana u polufinale i da time može da se ostvari nešto o čemu nismo ni maštali. Sve pohvale na njihov račun zbog toga, a sa druge strane sada moraju da probaju da urade nešto veliko“.

Kada je stigao u Kruševac, Perišić, iako upućen u igre svog novog tima, nije imao mnogo vremena za bliže upoznavanje s ekipom. Ređaju se mečevi kao na traci, a samo nekoliko dana planirano je za treninge između utakmica, pa se bivši trener Radnika u hodu zbližava sa igračima.

Sad mi je jasnija slika nego u danu kad sam došao u Napredak. Pre svega što se tiče ljudskih kvaliteta igrača. Svidela mi se njihova samokritičnost, samo uz korekciju sebe možeš da ideš napred i budeš bolji. Ima u timu pojedinaca koji imaju prostor da budu racionalniji, a time i kvalitetniji. Nepunih mesec dana sam sa ekipom, zaista ritam utakmica ne dozvoljava mnogo toga. Uprava mi je dala mogućnost da dovedem trojicu saradnika u stručni štab, što je bitno, jer svi rade kvalitetno i svi imamo zajednički cilj“.

Još tinja nada za plasman u plej-of, iako je na četiri kola do kraja preliminarne faze Mozzart Bet Super lige, sa mečom manje, Naprredak čak sedam koraka daleko od cilja.

Najvažnija je svaka sledeća utakmica. Želimo da do kraja drugog dela, odnosno pre formiranja dve tabele, uzmemo što više bodova, pa ćemo videti šta će to na kraju doneti, tanka je linija između plej - ofa i plej - auta ove sezone“.

Posle Crvene zvezde sleduje reprezentativna pauza u šampionatu, prilika za stručni štab Napretka da ispravi, pred završne borbe, linije tima za koje veruje da mogu bolje.

„Moramo i da ulazimo u više situacija za uzimanje bodova, ali i da njih pretvaramo u pogotke. Da biramo hrabrija rešenja, češće preuzimamo odgovornost... Možemo da poboljšamo i komunikaciju na terenu, mislim na onu aktivnu, tokom utakmica. Za to je neophodno da svaki igrač stalno bude usredsređen i uključen u tok meča“.

Više nego ikada pre to će biti važno u današnjem duelu, jer u Kruševac dolazi ubedljivi lider na tabeli, Crvena zvezda, koja je, posle poraza pod Bagdalom u sezoni 2017/18, zabeležila šest uzastopnih pobeda u Lazarevom gradu.

„Zvezda je ubedljivo prva na tabeli i ove sezone postiže sjajne rezultate. Ima kadar od 25 odličnih igrača i koji god njihov sastav izađe na teren on je dobar. Svaki naš igrač mora da da sto posto svojih mogućnosti, ne mislim tu samo na prvu jedanaestoricu. Ne smemo praviti greške na svojoj polovini i sve vreme moramo biti maksimalno koncentrisani. Mnogo nam znači pobeda u Subotici i taj impuls, tu pozitivnu energiju bismo želeli da iskoristimo. Ako verujete u čuda, ona su moguća“.

Iako sigurno proučava svaki detalj igre rivala, Perišić fokus stavlja na svoj tim.

Znam sve Zvezdine igrače, svi su odlični i nisu slučajno u tom dresu. Poseduju ozbiljan individualni kvalitet i sa mnogo igrača opterećuju zadnju liniju protivnika. Ipak, uvek se najpre bavim svojim igračima, pa je moja žiža na njima"“.

Napredak će na megdan protiv Crvene zvezde bez Nebojše Bastajića i Marka Putinčanina, jednog od mnogih povratnika u srpski fudbal ove sezone. Upravo u njima Dragan Perišić vidi jedan od kvaliteta našeg šampionata.

Kvalitet lige je umnogome podignut ove sezone – nema više lakih utakmica i ima mnogo dobrih igrača u skoro svakom klubu, mnogo iskusnih, a sve ekipe se bore i vlada svojevrsna neizvesnost u takmičenju. Još samo kada bismo sve terene sredili, a napreduje se i u tom smeru“, završava šef Napretkove struke razgovor za naš portal.


MOZZART BET SUPERLIGA – 27. KOLO

Petak

Partizan - Radnik 1:2 (0:2)

/Rikardo 82 - Radulović 13, Jokić 45/

Mladost GAT - Radnički 1923 1:2 (0:1)

/Maksimović pen 50 - Zorić 30, Vidosavljević 62/

Subota

Novi Pazar - Kolubara 0:1 (0:0)

/Đuranović 50/

Javor - Vojvodina 1:1 (0:1)

/Gigić 77 - U. Nikolić 39/

TSC - Mladost Lučani 2:1 (2:0)

/Cvetković 15, Jovanović 36 - Tomić pen 87/

Nedelja

15.00 (2.45) Spartak (3.15) Radnički Niš (3.05)

17.00 (9.50) Napredak (4.90) Crvena zvezda (1.35)

19.00 (1.35) Čukarički (4.70) Voždovac (10.0)



tagovi

Dragan PerišićNapredak KruševacMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara