Perović: Mnogi igrači pre dolaska u Kragujevac nisu bili interesantni, a danas ih gledaju domaći i strani klubovi

Vreme čitanja: 9min | pet. 27.01.23. | 09:12

Sportski direktor Radničkog iz Kragujevca osvrnuo se na put kluba u prethodnom periodu i otkrio ambicije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Od ekipe koja je prethodnog proleća strepila za opstanak i tek kroz plej-of se izborila da očuva superligaški status Radnički iz Kragujevca do aktuelne zime stigao je da se stabilizuje, reorganizuje i da značajno popravi poziciju u domaćem šampionatu. Tim sa stadiona "Čika Dača" uspeo je da kroz prethodnih 19 kola Mozzart Bet Superlige pokaže novo lice i sa osme pozicije dočeka pauzu na kojoj motivisano radi kako bi u istom stilu nastavio i tokom drugog dela takmičenja, a o aktuelnoj situaciji za Mozzart Sport govorio je Slavko Perović, sportski direktor Kragujevčana.

Izabrane vesti

"Kada pogledamo prvu polusezonu moramo da budemo zadovoljni trenutnim osmim mestom, ali nisam čovek koji se zadovoljava da u bilo čemu bude osmi, niti bilo ko od igrača i mojih najbližih saradnika razmišlja tako. Moramo da poštujemo sebe da bi nas drugi poštovali, jer zavređujemo poštovanje. Svako ko nosi dres ovog kluba mora da razmišlja na taj način zbog velike tradicije koju ima Radnički i zbog armije navijača koja je na svakoj utakmici ove sezone podrškom pokazala zašto je ovaj klub veliki. Radnički ne sme da ustukne ni pred kim, moramo da budemo svesni u svakom trenutku za koga igramo, ko smo i šta smo. Najveće zasluge pripadaju igračima i stručnom štabu, posebno ukoliko uzmemo u obzir koji su klubovi iza nas", kazao je Perović i dodao:

"Najviše sam ponosan na hrabrost koju smo pokazali i spremnost da letos napravimo veliki restart igračkog kadra koji je bio neophodan. Uradili smo taj restart fantastično, bio je to veliki rizik, ali neminovan da se napravi zbog dobrobiti kluba. Potom smo isto tako bili hrabri da promovišemo talentovani kragujevački stručni štab na čelu sa Dejanom Joksimovićem koji se pokazao u lepom svetlu. Kroz taj stručni štab i sistem koji su oni forsirali deklarisali smo se kao tim sa prepoznatljivim načinom igre, ne povlačimo se ni pred kim i svaku utakmicu igramo ofanzivno i visoko. Kroz taj način rada i igre neki mladi igrači su se ispromovisali i bez dileme ćemo u narednom periodu težiti da budemo još hrabriji i moderniji. Zahvalan sam svima koji su imali strpljenje za ovakav Radnički, za ovaj stručni štab i ovaj tim. Takođe, istakao bih da su navijači Raničkog to što čini klub velikim što su pokazali na svakoj utakmici".

Baraž je letos sa sobom doneo poseban pritisak, ali i pouku.

"Lagao bih kada bih rekao da mi nije bilo teško u tim trenucima jer sam mnogo rada, truda i vremena uložio da Radnički bude moderan i uredan klub koji se iz sezone u sezonu trudi da raste. Nije bilo lako, bio je to veliki rizik koji je zahtevao mnogo rada, posvećenosti i hrabrosti. Letos je posle tog baraža bio potreban zaokret. Na kraju sezone je Nenad Lalatović koji je uradio mnogo za Kragujevac i koji nam je veoma pomogao u borbi za opstanak otišao iz kluba. Znali smo da nećemo moći da finansijski ispratimo klubove koji su bili zainteresovanji za njega. Shvatili smo potom da stratega kakvog želimo imamo u svojoj školi i opredelili se za riskantan potez iz kojeg smo profitirali, a nadamo se da će profitirati i ceo srpski fudbal".

Kragujevčani su sredinom septembra ušli u vrlo dobar ritam i u pet utakmica upisali četiri pobede, uz minimalni poraz od Crvene zvezde, a rezultati iz drugog dela jeseni uticali su da sa 25 bodova u mirnoj poziciji dočekaju odmor.

"Imali smo dobar period od praktično četiri pobede u nizu posle lošeg perioda i četiri vezana poraza. Za moj pojam naša najkompletnija utakmica je bila protiv novosadske Mladosti koja je došla posle krize rezultata. Tada smo bili najkompaktniji, defanzivno smo bili najorganizovaniji i najgladniji u presingu, drugoj lopti i svakom duelu. Težićemo da u drugom delu sezone budemo tako hrabri kao i tokom završnice jeseni i da se ne povlačimo ni pred kim".

Slika međutim, iz Perovićeve perspektive još nije u potpunosti kakvu želi.

"U fudbalu uvek može bolje i onaj ko se ne razvija zajedno sa fudbalom i ne teži svakodnevnom boljitku nije na dobrom putu. Trudićemo se da rastemo kao klub i iz prelaznog roka u prelazni rok, iz meseca u mesec, da rastemo stepenik po stepenik. Ne želimo da preskačemo korake, idemo željenim putem. Rekli smo na početku sezone da želimo da budemo za nijansu bollji nego prethodne tako da ćemo nastaviti da budemo radni, posvećeni, moderni i trudićemo se da u narednom periodu ovaj klub bude na onom mestu na kojem odavno zaslužuje da bude, ali nažalost nije bio".

Glavni izazov tokom proleća biće održati nivo dosadašnjih rezultata.

"Druga polusezona će biti veoma teška i teža nego prva jer su budžeti klubova dodatno skočili. I klubovi koji se bore za Evropu, i oni koji se bore za plej-of ili opstanak su povećali budžet za makar 30-40 odsto. To se vidi po ulaznim transferima. Pokušavamo da se borimo sa time na svoj način i ići ćemo utakmicu po utakmicu kao i tokom prvog dela sezone. Svaka naredna utakmica nam je najbitnija. Poštujemo svakoga, ali se ne bojimo nikoga. Potrudićemo se da nadogradimo dobar utisak koji smo ostavili u prvoj polusezoni".

Tokom tempiranja forme Radnički je u Antaliji odigrao tri kontrolne utakmice: protiv Kišvarde (1:2), Jeniseja (1:1) i Kaisara (0:2).

"Rezultat nije prioritet već uigravanje i primena naših principa igre. Akcenat je na modelovanju igre, ali se već bliži drugi deo sezone te počinjemo da razmišljamo i takmičarski jer nam se i u prvom delu sezone dešavalo da neke utakmice igramo dobro, a ne osvajamo bodove. Zahtev će zato na narednim izazovima biti da pored igre obratimo pažnju i na rezultat".

Zimska pauza donela je i određene promene u igračkom kadru.

"Neplanirano smo ostali bez Cvetinovića i Tomića, jer i dalje ne možemo finansijski da ispariramo nekim klubovima iz Srbije. Dosta igrača koji su došli u Radički nije bilo interesantno tržištu pre dolaska u Kragujevac, a privukli su pažnju kako domaćih tako i inostranih klubova posle naše dobre polusezone. To je potvrda da je, uz njihov kvalitet, neko sa njima i radio, posvetio im se, možda im i prilagodio igru. Velika je satisfakcija za nas što su naši igrači na ceni i što su i u poznim godinama interesantni kako domaćim tako i stranim klubovima. Doveli smo pojačanja u vidu Mitrovića, Žofrija Činedua, Vasilija Đurića i mladog golmana Mladenovića. Niko od tih momaka nije došao u Kragujevac zbog novca, svi su došli jer su prepoznali koncept, moderan klub i zdravu sportsku priču borili smo se kao lavovi sa klubovima koji su im nudili znatno više novca i sa te strane možemo da budemo veoma zadovoljni".

Perović se potom detaljnije osvrnuo na kvalitete novajlija.

"Mitrović je došao kao zamena za Cvetinovića i smatram da u toj rotaciji nećemo izgubiti na kvalitetu. Kada je u pitanju Činedu, opredelili smo se za stranog napadača jer je ofanzivcima na srpskom tržištu nenormalno skočila cena i oni koji bi nama bili interesantni bi dosta ugrozili naš budžet. Činedu je praćen na više od deset utakmica i u dogovoru sa trenerom doveli smo fizički sposobnog i moćnog igrača koji napada dubinu i koji će nadam se dati novi segment našoj igri što se tiče brzine i dubine. Što se tiče Vasilija Đurića, radi se o talentovanom igraču pridošlom iz Metalca koji može da pokrije dve pozicije u napadu i nadam se da će posvećenošću i radom predstavljati novu opciju u poslednjoj trećini".

Zadatak stručnog štaba tokom proleća biće između ostalog da nadomesti odlazak Nemanje Tomića, jednog od nosilaca igre Kragujevčana u prethodnom pariodu.

"Teško je pronaći zamenu za Nemanju Tomića, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir šta je predstavljao za Kragujevac i za Radnički i kao kapiten i kao igrač i kao ličnost. To su stvari sa kojima se borimo na svoj način, ali smo u toj borbi ograničeni jer u Srbiji postoji dosta bogatijih klubova od nas. Nijednog trenutka niti kukamo, niti tražimo alibi, kao što smo se borili do sada i u budućnosti ćemo. Neće biti lako, ali ćemo se truditi da sa igračima koje imamo na raspolaganju nadomsetimo odlazak Tomića".

Transfer Ognjena Lukića u francuski Rems prethodne sezone predstavljao je iskorak i značajan finansijski priliv, međutim tek transferi u kontinuitetu doneli bi rasterećenje budžeta Radničkog.

"Ne želim da se moj intervju svede na priču o budžetu jer smo zahvalni gradskoj samoupravi zbog sredstava koja nisu mala i bez njihove pomoći ne bismo mogli da se takmičimo. Moram da istaknem da se dolaskom generalnog direktora Igora Konatara budžet povećao u odnosu na prethodnu godinu i on je uspeo da nam koliko-toliko olakša da ispratimo tržište i da budemo konkurentni sa rivalima. Uspeli smo da kupimo klupski autobus i uradimo dosta infrastrukturnih radova što nam olakšava rad, ali i pozitivno utiče na marketing i brend kluba, kao i pri dolasku igrača. Ipak, očekivanja javnosti moraju da budu u balansu sa budžetima. Ne tražim alibi i bez obzira da smo najsiromašniji ili najbogatiji klub nećemo se povući ni pred kim i sa svakim ćemo igrati hrabro jer Radnički tako mora da igra i to je jedini stil koji želimo da zastupamo. Kada su u pitanju izlazni transferi klub smo koji je u prethodnih godinu i po dana uspeo da realizuje nekoliko transfera što u inostranstvo, što u Srbiju, a i sada imamo četiri ili pet igrača iz naše omladinske škole koji su promovisani u prvoj polusezoni poput Miličića, Tomovića i Đoleta Jovanovića... U međuvremenu su i novi momci priključeni prvom timu. Želimo da u narednom periodu živimo od dece iz svoje škole jer klub samo tako može da napravi iskorak po pitanju ciljeva, budžeta i svega ostaloga. Polažemo nade u taj segment, a jedan od razloga zbog kojeg smo se opredelili za moderan sistem je jer samo tako naši igrači mogu da postanu interesantni inostranom tržištu, a samim tim da profitiraju i igrač i klub i srpski fudbal u globalu", rekao je Perović.

NIJE PRIRODNO, NI DOBRO ZA FUDBAL, DA SE ZA EVROPU BORE SAMO KLUBOVI IZ BEOGRADA I VOJVODINE

Projekcije Radničkog za budućnost predviđaju postepeni napredak, a na pitanje može li i kada kragujevački klub da postane konstantni konkurent za Evropu Perović ima jasan stav.

"Kragujevac kao grad, Radnički kao klub sa velikom tradicijom i zapadni region kao najveći region FSS zaslužuju klub koji će se svake godine boriti za Evropu i nadam se da će u narednom periodu biti pronađen model po kojem će klubovi sa zapada moći da isprate budžete klubova iz Beograda i Vojvodine jer nije prirodno, a nije ni dobro za fudbal, da se svake godine za Evropu bore samo klubovi iz Beograda i Vojvodine. Potreban je model po kojem bismo mogli da pariramo, a kada se to bude regulisalo, Radnički iz Kragujevca će biti još konkurentniji nego sada".

NEĆU ULAZITI U LALATOVIĆEVE PSIHOLOŠKE IGRE

Nenad Lalatović je nedavno istakao da Kragujevčani imaju veći budžet od Nišlija, a Perović je uz osmeh odgovorio prijatelju iz protivničkog tabora.

"Nenad Lalatović je moj drug i veoma je doprineo Radničkom i Kragujevcu na čemu smo mu zahvalni. Sada nas je targetirao kao klub koji vidi da može da stigne u borbi za plej-of i zato se poslužio njegovim psihološkim igrama u kojima mu nema ravnog na svetu. Ne pada mi na pamet da u te igre ulazim jer znam koliko je jak u tome. Zna Lalatović dobro da smo daleko od Niša koji ima odličan tim, možda u šest najboljih u ligi. Imaju i vrhunskog trenera, te znam da će biti ozbiljan protivnik i konkurent u borbi za plej-of, bez obzira što su u blagom bodovnom deficitu".



tagovi

Radnički KragujevacSlavko Perović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara