(©Reuters)
(©Reuters)

Pešićev Makabi ispucao sve kredite

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.12.20. | 11:13

Novo proklizavanje skupo bi moglo da košta tim iz Tel Aviva

Dobri rezultati Makabija i veliki uspeh u ovosezonskoj Ligi Evrope nisu potkrepljeni novom dominantnom sezonom u domaćim okvirima. Najuspešniji izraelski klub i branilac titule na dvocifrenom je zaostatku za liderom Makabi Haifom, a današnjim trijumfom u 12. rundi izraelskog prvenstva protiv Kirjat Šmone (19.00) sveo bi minus na jednocifren broj bodova.

Makabi Tel Aviv domogao se evropskog proleća. Izraelski velikan je sa druge pozicije izborio plasman u nokaut fazu Lige Evrope. Španski Viljareal je po podvlačenju crte bio ispred tima iz Tel Aviva, a žutima su u leđa gledali Sivaspor i Karabag. Voljom žreba, Makabi će u šesnaestini finala Lige Evrope ukrstiti koplja sa ukrajinskim Šahtjorom.

Izabrane vesti

Ali, u prvenstvu sastav Jorgosa Donisa opasno štuca. Svako malo mašina grčkog stratega zariba, dok je sa druge strane imenjak iz Haife neumoljiv. U prethodna četiri kola Makabi Tel Aviv je zabeležio samo jednu pobedu. U meč sa Kirjat Šmonom ulazi sa dva vezana remija i imperativom pobede. Makabi Haifa povezala je šest utakmica na kojima zna isključivo za uspeh i već sada beži ljutom rivalu iz Tel Aviva 11 bodova.


Sastavljen je Makabi pretežno od domaćih igrača, ali se za ljubitelje fudbala u Srbiji izdvajaju dva imena – Aleksandar Pešić i Uroš Nikolić. Popularni Šilja je na osam nastupa upisao tri gola u žutom dresu, a poslednji put bio je strelac pre tri kola. Uroš Nikolić, ofanzivni vezista koji je bio član Partizanove škole, a kasnije karijeru gradio Mađarskoj, Jagodini i Belorusiji pre potpisa za Makabi, u tekućoj sezoni nije dobijao prostor, a minule godine dosta se mučio sa povredom kolena. Uz srpski dvojac izdvaja se još jedno ime – Enrik Saborit, dugogodišnji član Atletik Bilbaa. Španac je u protekle dve sezone bio standardan u Makabiju, a i ove sezone je član prvih 11.

Mozzart vam nudi najveću kvotu na svetu na pobedu Makabi Tel Aviva protiv Kirjat Šmone, čak 1,55!

Džonatan Koen je Makabijeva glavna uzdanica. Izraelski napadač je sa sedam golova drugi strelac lige iza Nikite Rukavicije, koji se zaustavio na 12. Kirjat Šmona sve nade polaže u Lusija Maranja. Kuburi Šmona sa efikasnošću, postigla je samo devet golova, a za čak pet je zaslužan Brazilac.

Sa 24 nacionalne titule, 23 kupa, sedam Superkupova i dva trofeja azijske Lige šampiona, Makabi Tel Aviv je najuspešniji izraelski klub. Kirjat Šmona je jedinu titulu osvojila u sezoni 2011/12, a u prethodnih devet susreta ova dva tima, Makabi je svaki put slavio. Poslednji put kada su se sastali, žuti su bili izrazito ubedljivi – 3:0.


Hapoel Kfar Saba i Beitar Jerusalim zatvoriće 12. kolo izraelske Premijer lige (19.45). Biće to duel davljenika i dve od tri najslabije plasirane ekipe. Beitar je počeo da se diže. Posle pet mečeva bez pobede sakupio je četiri boda u prethodna dva kola i najavio bolje dane. Hapoel u decembru još uvek nije osetio slast pobede. Beitar Slobodana Drapića spada u najčvršće timove u ligi. Jeste među najneefikasnijima sa 10 postignutih golova, ali je primio samo devet i najbolja je odbrana lige uz Šmonu.

IZRAEL 1 - 12. KOLO

Četvrtak

19.00: (1.52) Makabi T. A. (3.80) Kirjat Šmona (6.25)

19.45: (4.10) Hapoel Saba (3.35) Beitar Jerusalim (1.85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Izrael 1Aleksandar PešićMakabi Tel Aviv

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara