Kristijan Aslani (©Reuters)
Kristijan Aslani (©Reuters)

Petak u Seriji A: Inter cilja titulu zimskog prvaka, Lacio bez kičme tima, a Napoli bez Osimena

Vreme čitanja: 8min | pet. 29.12.23. | 11:19

Počinje poslednje kolo u 2023.

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Pretposlednje kolo prvog dela italijanskog prvenstva se otvara mečevima Napoli – Monca i Fjorentina – Torino. Napoli traži izlaz iz tunela, dok će se u Firenci voditi veliki boj. Ljubičasti bi pobedom osvojili najveći broj bodova u jesenjem delu šampionata od kada je Roko Komiso preuzeo klub, a Torino bi sa tri boda ušao u trku za mesto u Evropi.

Izabrane vesti

Najvažniji meč se igra u večernjem terminu na Marasiju. Inter može da pobegne Juventusu na sedam bodova razlike, mada neće biti lako jer je Đenova, u ovoj sezoni, zaustavila sve velike timove, osim Milana. Lacio se nalazi u alarmantnom stanju i bez trojice najboljih igrača (Romanjoli, Luis Alberto, Imobile) će izaći na megdan Frozinoneu.

ĐENOVA - INTER (20.45)

Prioritet Intera je skudeto. Sve je podređeno u Apijano Đentileu tom cilju, čak i Liga šampiona. Sa tri osvojena boda protiv Đenove Nerazuri bi kolo pre kraja prvog dela prvenstva obezbedili laskavu titulu zimskog/jesenjeg prvaka Italije. Taj naslov nije garancija Interu da će na kraju osvojiti skudeto budući da je samo deset puta, u 17 slučajeva kada je bio lider na tabeli na polovini šampiona, krunisao sezonu titulom prvaka.

Inter je gotovo perfektna mašina na gostovanjima u ovoj sezoni. Na prethodnih osam samo je Juventus izbegao poraz od Inzagijeve kaznene ekspedicije. Još indikativniji podatak je da su Nerazuri primili samo dva gola (od Atalante i Juventusa). Milanski klub bi sa pobedom na Marasiju mogao da izjednači rekordni broj pobeda u jednoj kalendarskoj godini, reč je o 2005. kada je Inter zabeležio 40 trijumfa u svim takmičenjima.

Još nekoliko statističkih podataka od kojih se vrti u glavi: Inter nije nikada primio tako malo golova u istoriji posle 17 kola (samo sedam), a od kada je došao Inzagi na klupu Inter je jedini tim koji postiže u više od dva gola po meču u Seriji A, u proseku. Prevedeno u konkretne brojeve: 196 na 93 meča, čak 17 više od najbližeg pratioca.

Đenova nije dala gol Interu pet godina, prevedeno na broj mečeva, stigli smo do osam (Grifone je proveo jednu sezonu u Seriji B). Tim Alberta Đilardina je u poslednja dva kola ostvario remi sa Juventusom i pobedu nad Sasuolom i još uvek u ovom šampionatu nije vezao tri meča bez poraza. Valja dodati i da Đenova nije pretrpela poraz na svom terenu u poslednja četiri nastupa.

Nerazuri su doputovali u Đenovu bez kapitena Lautara Martineza i Federika Dimarka (za Kvadrda je sezone praktično završena i teško ćemo ga videti još u dresu Intera). Pavar još uvek nije u top formi i imajući u vidu nastup Biseka protiv Lećea moguće je da Inzagi potvrdi Nemca u defanzivnoj liniji sa Ačerbijem i Bastonijem.

U tim Intera se vraća Dumrfris, ali će biti na klupi i verovatno će ući u igru u drugom poluvremenu, baš kao i Fratezi koji se oporavio od prehlade. U tim Đenove se vraćaju Retegi i Strotman, ali bi obojica mogli da počnu meč među rezervama. Istini za volju, prema najavama, bliži je dresu startera dok je Malinovski u prednosti nad Holanđaninom.

Pažnja na Alberta Gudmudsona. Nijedan igrač u Seriji A ne utiče tako na rezultate svog tima kao Islanđanin, postigao je sedam od 18 golova Đenove u ovoj sezoni. Na drugoj strani Henrik Mhitarjan je jedini svoj het-trik postigao protiv Đenove, ali u dresu Rome pre tri godine.

I na kraju jedan kuriozitet. Markus Tiram još uvek nije postigao gol u ovoj sezoni bez Lautara Martineza na terenu. Protiv Đenove će umesto Lautara Marko Arnautović imati zadatak da bude talisman ili „assistman“ za francuskog golgetera.

ĐENOVA 3-5-2: Martinez - Dragušin, Bani, De Vinter - Zabeli, Malinovski (Strotman), Badelj, Frendrup, Vaskez - Retegi (Ekuban), Gudmudson.

INTER 3-5-2: Zomer - Bisek (Pavar), Ačerbi, Bastoni - Darmjan, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Karlos Augusto - Tiram, Arnautović.

LACIO - FROZINONE (20.45)

Lacio dočekuje Frozinone bez osovine tima. Alesio Romanjoli se nije oporavio od povrede, a Luis Alberto i Ćiro Imobile će tek u poslednjoj dekadi januara biti na raspolaganju Mauriciju Sariju. Njima bi trebalo dodati i Manuela Lacarija koji će zbog kartona gledati meč sa tribina.

Protiv Frozinonena u Laciju očekuju da nova pojačanja pokažu da su bila dobre investicije. Tu se pre svega misli na Kasteljanosa. Argentinac je postigao samo jedan gol u prvenstvu (protiv Atalante) i ubeležio je tri asistencije. Sari nem poverenja u njega što se videlo i na jučerašnjem treningu jer je probao napadački trio sa Felipeom Andersonom u ulozi lažne devetke. Drugim rečima, ako Kasteljanos ne uhvati priliku koja mu se ukazala, trener Lacija će preći na alterntivno rešenje, a to je Isasksen - F. Anderson - Zakanji (Pedro).

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Duel sa Frozinoneom će biti i poslednja šansa za Kamadu. Japanac posle Nove godine odlazi na Kup Azije i nije isključeno da tokom januara promeni adresu prebivališta.

Ako aktuelne prilike nisu na strani Lacija istorija, barem kada su u pitanju mečevi sa timom iz Čočarije, jeste. Nebeskoplavi su jedini tim kome Frozinone još uvek nije dao gol u Seriji A. Na prethodna četiri meča su ostvarili tri pobede i jedan remi. I domaćin i gost na večerašnjem sastanku na Olimpiku se nalaze u rezultatskoj krizi. Lacio je zabeležio samo dve pobede u poslednjih sedam mečeva a tim iz Čočarije uknjižio samo jedan bod u decembru na četiri meča. Takođe, Frozinone je posle početna dva remija na gostovanjima nanizao čak šest poraza, primivši uvek dva ili više golova.

Naravno, ostaje kao izuzetak pobeda u Kupu Italije nad Napolijem (4:0), koja je učinila manje gorkim poslednji mesec 2023. godine za fudbalere Euzebija Di Frančeska.

LACIO 4-3-3: Provedel - Marušić, Patrik, Hila, Pelegrini - Genduzi, Rovela, Kamada - F. Anderson, Kasteljanos, Zakanji.

FROZINONE 3-4-3: Turati - Romanjoli, Okoli, Monterizi - Đelli, Brešanini, Barenečea, Garitano - Sule, Kajo Žorže, Harui.

NAPOLI - MONCA (18.30)

 Mario Rui i Andrea Beloti (© Reuters) Mario Rui i Andrea Beloti (© Reuters)

Navijači Napolija su uz tim uprkos dugačkom tunelu kroz koji prolaze njihvi miljenici. Stadion „Maradona“ je rasprodat i pored toga što je radni dan i što se igra u 18.30 a protivnik je Monca.

Napoli je u krizi, bez Osimena i Politana i sa Lobotkom u rovitom stanju. Pet poraza na poslednjih sedam mečeva u Seriji A, Ligi šampiona i Kupu Italije, i pre svega samo dve pobede na poslednjih sedam utakmica na „Maradoni“ su uključili sve alarme u Kastel Volturnu. Samo Empoli ima gori učinak na domaćem terenu od Napolija. Azuri ozbiljno rizikuju da budu prvi tim sa skudetom na grudima koji neće obezbediti plasman u Ligu šampiona.

Skor Napolija protiv Monce u Napulju u svim takmičenjima (Serija A, Serija B i Kup Italije) je u savršenoj ravnoteži: dve pobede za oba tima i tri remija.

Ako Napoli plače, Monca se ne smeje. Tim iz Briance nije samo izgubio poslednja dva prvenstvena susreta nego nije uspeo ni da postigne gol. Takođe, na polovini od prethodnih osam gostovanja tim Rafaela Paladina nije zatresao protivničku mrežu. Uz to u prethodnih šest kola Monca je zabeležila samo jednu pobedu (protiv Đenove).

Napoli osim Politana i Osimena ne može i dalje da računa na Oliveru i Natana, dok je Monca stigla bez Pabla Marija (kartoni) a Kaprari i Karboni su već duže vreme van stroja i videćemo ih na terenu tek za tri odnosno mesec dana.

Pažnja na Kvaraceheliju. Gruzin je prvi gol u Seriji A postigao protiv Monce u prethodnoj sezoni. Do sada je Kvara dao 19 golova u dresu Napolija.

Interesantno je da će Paladino prvi put voditi jedan tim na stadionu u Napulju. Paladino je Napolitanac i na tribinama će biti dobar deo njegove familije i prijatelja iz detinjstva. Nije slučajno da mnogi upiru prst na Paladina kao budućeg trenera Azura, u slučaju da De Laurentis ne uspe da ubedi Antonija Kontea ili neko drugo veliko ime da preuzme Napoli sledećeg leta.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Lindstrom, Simeone, Kvarachelija.

MONCA 3-4-2-1: Di Gregorio - Ico, Kaldirola, D’Ambrozio - Čurija, Pesina, Galjardini, Kirjakopulos - Kolpani, Mota Karvaljo – Kolombo.

FJORENTINA - TORINO (18.30)

Fjorentina se nalazi u odličnj formi. Posle kriza pre mesec i po dana i tri vezana poraza bez postignutog gola (Empoli, Lacio, Juventus) Ljubičasti su ostvarili četiri pobede, remi i samo jedan poraz (protiv Milana). Tajna uspeha tima Vinčenca Italijana bila je odbrana: samo dva primljena gola. Istovremeno, Franki je postao tvrđava, tri uzastopne pobede sa samo jednim primljenim golom. I Torino prolazi kroz veoma pozitivan period. Tim Ivana Jurića je u poslednjih osam kola izgubio samo jedan duel (sa Bolonjom) uz četiri pobede i tri remija. Kao i tim iz Toskane i klub iz Pjemontea je bazirao uzlet na pouzdanoj odbrani. Vanja Milinković Savić je primio samo jedan gol na prethodna četiri meča.

Fjorentina je dala samo jedan gol Torinu na poslednja tri okršaja. Štaviše, torinske Granate su u prošloj sezoni prekinule negativnu seriju koja je trajala više od tri decenije bez pobede u Firenci.

Pažnja na Duvana Zapatu. Kolumbijac je šest puta zatresao mrežu Fjorentine u svojoj karijeri. Samo je Atalanti i Sasuolu dao više golova u Seriji A. 

Nikola Milenković će komandovati odbranom Fjorentine, dok će na drugoj strani Vanja Milinković čuvati mrežu Torina, a Ivan Ilić dirigovati igrom Granata. Nemanja Radonjić će biti na klupi.

U redovima domaćina nedostaju najbolji igrač Niko Gonzales koji se teško povredio, vratiće se za dva meseca, dok već odavno nisu na raspolaganju Kastrovili i Dodo. U redovima gostiju neće biti Zime, ali sa Tamezeom u defanzivnoj liniji nema „zime“ za Torino.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Kajode, Milenković, Ranijeri, Biragi - Artur, Dankan - Kuame, Bonaventura, Sotil – Beltran.

TORINO 3-4-1-2: Milinković - Tameze, Bonđorno, Rodrigez - Belanova, Riči, Ilić, Vojvoda - Vlašić - Zapata, Sanabrija.

SERIJA A - 18. KOLO

Petak

18.30: (2,30) Fjorentina (3,35) Torino (3,40)

18.30: (1,65) Napoli (4,00) Monca (6,00)

20.45: (6,00) Đenova (3,60) Inter (1,65)

20.45: (1,65) Lacio (3,60) Frozinone (5,80)

Subota

12.30: (1,45) Atalanta (4,30) Leče (7,75)

15.00: (2,15) Kaljari (3,50) Empoli (3,70)

15.00: (3,50) Udineze (3,20) Bolonja (2,35)

18.00: (1,50) Milan (4,40) Sasuolo (6,50)

18.00: (1,95) Verona (3,50) Salernitana (4,40)

20.45: (2,10) Juventus (3,20) Roma (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AĐenovaInterLacioFrozinoneNapoliMoncaFjorentinaTorino

Obaveštavaj me

Lacio
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara