Piksi (©Starsport)
Piksi (©Starsport)

Piksi bez Ilića, Gudelja i Nedeljkovića za martovsku turneju, Jović čeka povratnički poziv

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.24. | 09:39

Pitanje je da li će bez beka Zvezde Stojković menjati formaciju Orlova

Uvek neko mora da „izvisi“. Ne pamti se kada je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković imao poslednji put na okupu sve najbolje snage, da su pritom zdrave, a ne ozbiljno rovite kao u Kataru.

Orlovi će se za desetak dana ponovo okupiti, posle pauze od skoro četiri meseca, pošto ih u martu čeka „pravoslavna“ turneja: igraće prijateljske mečeve sa Rusijom u Moskvi (21. mart), pa sa Kiprom u Larnaki (25. mart).

Izabrane vesti

I dok se čeka da selektor Stojković objavi spisak igrača na koje računa, a najavio je da će biti i nekih novih lica, trenutno je poznato da na četvoricu neće moći da računa. Posle Nemanje Gudelja, kojem je koleno stradalo još pre dva meseca i tek je počeo da trenira sa saigračima u Sevilji, iz stroja je ispao još jedan vezista – Ivan Ilić. I on je povredio koleno igrajući za Torino protiv Fjorentine u Serije A, a prema jučerašnjim informacijama koje je objavio klub, čekaće ga 45 dana pauze. Dobra okolnost je što Ilić neće morati na operaciju.

Gudelj i Ilić su bili standardna lica na spiskovima reprezentacije Srbije, bili su u sastavu i za poslednje mečeve sa Belgijom i Bugarskom, pa ostaje otvoreno pitanje koga će i da li će Stojković pozvati da popuni njihove pozicije. Od vezista koji su do sada dobijali pozive ostali su Saša Lukić, Nemanja Maksimović, Uroš Račić i Marko Grujić.

Gotovo je sigurno da na spisku neće biti ni Miloš Veljković. Štoper Verdera iz Bremena takođe ima povredu kolena i poslednju utakmicu je odigrao još u decembru prošle godine. Njegovo mesto u taboru Orlova trebalo bi da zauzme mladi defanzivac Milana i omladinski reprezentativac Srbije Jan Karlo Simić, kojem će to biti debitantski poziv među seniore.

Još jedan problem koji ima selektor reprezentacije Srbije je Kosta Nedeljković. Mladi desni bek, do skoro Crvene zvezde, a sada Aston Vile na pozajmici u srpskom klubu, ima muku sa kukovima još od priprema na Kipru i nije odigrao ni minut u nastavku sezone.

Za Nedeljkovića je poziv među Orlove bio rezervisan, najavljivao je Stojković da će u martu čak testirati i novu formaciju, a to je, pretpostavlja se, trebalo da bude sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji sa Kostom na desnom beku. Sada je i ta ideja o vežbanju „Plana B“ u igri upitna, pošto nijedan drugi desni bek odavno nije dobio Piksijev poziv. Kandidaturu odličnim igrama u Rusiji ističe Milan Gajić, nekadašnji zlatni orlić sa Novog Zelanda, no „kvaka“ je u tome što on ove sezone briljira u dresu moskovskog CSKA kao – levi krilni bek! Odatle se ubacuje u sredinu i postiže golove, asistira, učestvuje u završnicama akcija...

Još jedna enigma pred martovsko okupljanje je – Luka Jović. Srpski golgeter nije dobio poziv za dva poslednja okupljanja Orlova. Propustio je slavlje u Leskovcu povodom odlaska na Evropsko prvenstvo. Još od Katara do danas jedino je na terenu proveo tri minuta utakmice protiv Mađarske u Beogradu.

Od tada se Jovićeva situacija u Milanu značajno promenila, gotovo da redovno daje golove (osam na svim frontovima), mada i dalje većinu utakmicu počinje s klupe. Trebalo bi, ipak, da bude dovoljno za povratnički poziv među Orlove, iako i Petar Ratkov igra odlično u Salcburgu.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeKosta NedeljkovićMiloš VeljkovićNemanja GudeljIvan IlićLuka Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara