(©Starsport)
(©Starsport)

Piksi se kockao i sve izgubio: Srbija zakomplikovala put do Nemačke (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.10.23. | 22:43

Orlovi zaigrali u novoj formaciji u Budimpešti i izgubili – 2:1

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte/

Odlučio je Dragan Stojković da posle dve i po godine mandata promeni formaciju. Reklo bi se, ispunio je želju dobrom delu fudbalske javnosti koja je posle neubedljivih igara u Evro kvalifikacijama tražila da se nešto promeni. Ali, nije to ništa pomoglo. Može da igra Srbija sa tri ili sa četiri igrača u odbrani i opet će primiti makar dva gola.

Izabrane vesti

Toliko je večeras bilo dovoljno Mađarima da upišu novu pobedu nad Srbijom, koja ih jednom nogom odvodi na Evropsko prvenstvo – 2:1. Dok će Orlovi morati da igraju “biti il’ ne biti” utakmicu sa Crnom Gorom u utorak veče na Marakani. I više niko ne može da bude baš toliki optimista, koliko god srpski tim imao veću specifičnu težinu od crnogorskog, da neće biti povuci-potegni u pretposlednjem kolu kvalifikacija.

Jedan gol usled velike greške poslednje linije i jedan majstorski pogodak Rolanda Šalaija doveli su Srbiju do ivice. Protiv Crne Gore mora da pobedi kako zna i ume inače će finiš kvalifikacija da se pretvori u dramu. Da li je bio trenutak za eksperiment sa promenom sistema igre, da li je bio momenat da se kapiten Dušan Tadić, godinama unazad najprodukvitniji član Orlova, ostavi na klupi, ostaju pitanja da lebde iznad “Puškaš arene”, jer vremena za prevelike analize nema, pošto je već za tri dana utakmica od životnog značaja.

Ali, utisak je da Stojković nije trebalo ništa da “čačka”, kada već nije testirao sve to u nekim lakšim mečevima, na nekim manje opasnim gostovanjima. I zbog tog eksperimenta njegov tim je doživeo prvi poraz na strani u takmičarskim utakmicama za njegova mandata.

Formacija sa četvoricom u poslednjoj liniji izgledala je stabilnije od ranije samo u prvih 20 minuta igre. Dok Mađari prvi put nisu prešli centar, dok Nego nije pobegao Terziću, a Eraković i Milenković zajedničkim snagama pustili Vargu, jedinog Mađara u šesnaestercu, da šutira sam kao da je na treningu.

Najveći je problem što je Srbija do tog momenta morala da vodi sa dva gola razlike, jer su Gaćinović i Živković propustili kolosalne šanse. Prvi je izbio sam na Dibuša i van svakog rezona umesto da tuče u gol, probao da asistira Živkoviću na drugoj stativi. A, onda je i as PAOK-a malo posle toga u kontri dva na jedan odigrao očajan završni pas za Mitrovića, pa je i ta kolosalna prilika propala. I onda je stigla kazna. Kao po fudbalskom udžbeniku: ako vi nećete da date gol, evo mi ćemo.

Vratio je Strahinja Pavlović Srbiju u igru golom glavom u 33. Minutu, a pesma naših navijača se nije ni stišala kada je grunuo vulkan na “Puškašu”, jer je Šalai postigao spektakularan pogodak za 2:1. Volej kojem Vanja Milinković-Savić i pored pokušaja iz sve snage nije mogao ništa.

U Beogradu je Mađarska vodila isto na poluvremenu 2:1, ali je debelo nadigrala Srbiju. U Budimpešti je Piksijev tim bio u najmanjoj meri ravnopravan, imao je čak i više dobrih šansi i opet je bio u zaostatku.

Piksi se kockao, pa je na poluvremenu rešio da se vadi. Gurnuo je u igru Tadića i Kostića, vratio formaciju na ono što Srbija igra dve i po godine. Za sedam minuta dva puta se tresla Dibusova mreža, oba puta zbog ofsajda…

Mađarska se pomerila potpuno u odbranu da sačuva vođstvo i dok je na Marakani golman Dibus sa nekoliko neverovatnih odbrana sprečio Srbiju da izjednači, večeras nije bilo ni sreće. Posle dva ofsajda, Orlove je zaustavila i stativa i to dva puta u tri sekunde posle udaraca Tadića i Pavlovića.

I vremena i prostora do kraja je bilo sve manje, a odbrana Mađara sve gušća, a iz dve kontre mogli su i do trećeg gola. Bodovi nisu otplovili lepim plavim Dunavom, ostali su nasukani u Budimpešti. Samo da se i Srbija u utorak veče na nasuče i potone pred kraj trke za Nemačku…

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 7. KOLO

MAĐARSKA - SRBIJA 2:1 (2:1)

/Varga 21, Šalaj 34 - Pavlović 33/

Budimpešta

Stadion: Puškaš Arena

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

Žuti kartoni: Varga (Mađarska), Milenković (Srbija)

MAĐARSKA (3-4-2-1): Dibus - Lang, Salaj, Fiola (od 74. Botka) - Nego (od 62. Bola), Nađ, Stajls (62. Kalmar), Kerkez - Soboslaj, Šalaj (od 74. Kata) - Varga (od 84. Adam).

SRBIJA (4-2-3-1): V. Milinković Savić - Eraković (od 46. Tadić), Milenković, Pavlović, Terzić (od 46. Kostić) - Gudelj, Lukić (od 84. Ratkov) - Živković (od 75. Radonjić), S. Milinković Savić, Gaćinović (od 67. Đuričić) - Mitrović.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024 - 7. KOLO

GRUPA G

Bugarska - Litvanija 0:2 (0:1)

/Širvis 45, 55/

Mađarska - Srbija 2:1 (2:1)

/Varga 21, Šalaj 34 - Pavlović 33/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Mađarskefudbalska reprezentacija Srbijekvalifikacije za Evropsko prvenstvoOrlovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara