Piksijev juriš i Radonjin Žoga bonito: Srbija je ustala!

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.03.21. | 22:41

Na kraju velikih 2:2 protiv evropskog šampiona

Bravo Srbijo! Kakav fudbalski vaskrs! Od otpisane, potpuno nadigrane, već viđeno poražene, uzletela je poput feniksa u drugom poluvremenu i priredila nešto što dugo, baš dugo nismo videli kada su Orlovi u pitanju.

Dragan Stojković je pokazao da neće sve u njegovom mandatu ostati na rečima, i te kako će biti toga na delu. Povratak u život i osvojen veliki bod protiv Portugalije, još veći posle 0:2 na poluvremenu, njegova je najveća zasluga. Pogodio je izmene na početku drugog dela, a ko zna i šta je rekao igračima u svlačionici pa su na drugih 45 minuta izleteli kao da im od toga život znači.

Izabrane vesti

Portugalija nije uspela da treći put zaredom upiše pobedu u Beogradu, Srbija je iščupala bod i sada, što da ne, ostaje u trci za prvo mesto u grupi, nadamo se do kraja, do poslednje utakmice u Lisabonu - 2:2 (0:2).

Dugo reprezentacija Srbije nije uspela da pobedi tim iz samog svetskog vrha. Ali se ne pamti ni kada je poslednji put tako samlela neki kao grom jaki tim kao u većem delu drugog poluvremena na Marakani. Malo je nedostajalo za potpuni preokret, malo još napora, međutim i ovaj vrabac u ruci je zlata vredan ako se zna iz kakvog "bunara" je tim izašao da bi ga uhvatio. Treba biti pošten i reći da je u sudijskoj nadokandi Srbija imala veliku pomoć arbitara iz Holandije, koji nisu videli da je posle kiksa Dmitrovića i šuta Ronalda lopta celim obimom prešla gol liniju.

Samo zadovoljstvo i posle mnogo vremena istinska vera da neki dobri duhovi duvaju u reprezentaciji Srbije. Svetlo na kraju tunela se vidi. I to je, uz bod, najveći dobitak ove utakmice.

Srbija je dobro otvorila meč, krenula hrabro, imala dve solidne situacije u napadu, a onda je Portugalija ubacila u višu brzinu. Plan je bio da se optereti leva strana Orlova, uporno su gosti pravili višak tamo gde je bio Pavlović, dok je Žota neprestano ulazio u šesnaesterac iz drugog plana i pravio probleme srpskoj odbrani.

Samo 11 minuta je prošlo kad je prvak Evrope upravo planiranom akcijom došao do gola: centaršut sa desne strane na drugu stativu, gde je Milenković dopustio da mu omaleni Žota pobegne i ostane sam na stativi, da se samo pokloni i glavom pogodi gol - 0:1.

Ozbiljan je to bio udarac u samopouzdanje Orlova, dok je POrtugalcima dalo krila i narednih 15-20 minuta su potpuno dominirali terenom. I mora im se skinuti kapa da izgledaju - moćno. Pakleno teško im je uzeti loptu, "pletu" po terenu bez stajanja kao pčelice. Tek negde oko 30. minuta Srbija je počela da se oslobađa, da ozbiljnije napada, da stvori dve-tri dobre akcije, među kojima je i šut Vlahovića preko gola.

I u jeku te solidne igre Srbije - gol. Portugalije. Opet višak po desnoj strani, opet centaršut, sad u srce šesnaesterca i opet Žota potpuno sam. I precizan glavom. Najniži igrač na terenu sa petoricom srpskih fudbalera z njegovom okruženju...

I onda - čudo! Nešto što ne pamtimo kada smo poslednji put videli. Vaskrsenje Orlova. Dve izmene u poluvremenu, pogotovo ulazak Nemanje Radonjića i sigurno neki govor u svlačionici uticali su da neka potpuno "druga" ekipa istrči na teren.

Prvi napad - gol. Nemanja Radonjić centrirao, Aleksandar Mitrović pogodio, da postane najbolji srpski golgeter u reprezentaciji svih vremena, ali i da vrati vazduh u pluća Orlovima - 1:2.

Kako se samo promenila situacija na terenu. Portugalci su ostali zbunjeni, nisu znali šta ih je snašlo, a Srbija je napadala u talasima, svaki sledeći jači od prethodnog. Bez straha, sa ogromnom željom da meč vrati na početak. Da odbrani domaći teren, da ne dopusti Navigatorima da treći put zaredom otplove iz Beograda sa celim plenom u rukama. U 54. minutu je bilo za dlaku: najpre topovski udarac Tadića, koji je Lopez izvadio ispod prečke, a iz kornera je udarac Milinković-Savića glavom prošao koji centimetar pored stative.

Pet minuta kasnije - rapsodija u crvenom. Akcija kakvu dugo, dugo nismo videli. Sa srpske polovine, brzinom munje, iz jednog dodira do gola! Ponovo Radonjić asistent, ovog puta Kostić strelac - 2:2.

Posle toga - fajt spuštenih gardova. Frontalni napadi na obe strane, sa samo jednom, ali kolosalnom šansom za goste. Stefan Mitrović je na gol liniji skinuo šut Ronalda. I spasao Orlove. Po bod, pa neka odluka u pobedniku grupe i putniku u Katar bude doneta u Lisabonu.

SRBIJA - PORTUGALIJA 2:2

/Mitrović 46, Kostić 60 - Žota 11, 37/

Beograd.

Stadion: Rajko Mitić.

Sudija: Dani Makeli (Holandija).

Srbija (3-4-1-2): Dmitrović - Milenković, S. Mitrović, Pavlović - Lazović (od 46. Maksimović), Gudelj, Milinković Savić, Kostić (od 71. Ristić) - Tadić (od 81. Đuričić) - Vlahović (od 46. Radonjić), A. Mitrović (od 88. Jović).

Portugalija (4-3-3): Lopes – Kanselo (od 73. Nuno Mendes), Ruben Dias, Fonte, Sedrik – Bruno Fernendeš (od 91. Palinja), Seržo Oliveira (od 73. Renato Sančez), Danilo – Žota (od 85. Žoao Feliks), Ronaldo, Bernardo Silva.


tagovi

Dragan Stojković PiksiNemanja RadonjićNikola MilenkovićKristijano Ronaldofudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara