Nemanja Radonjić, Nikola Milenković i Andrija Živković (©MN Press)
Nemanja Radonjić, Nikola Milenković i Andrija Živković (©MN Press)

Piksijeva muka na desnom beku: Radonjić opcija jedan, tu su i Živković ili neko s levog boka

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.11.21. | 10:22

Darko Lazović i Filip Đuričić pod velikim znakom pitanja...

Formacija manje-više utvrđena. U četiri jesenja izazova Dragan Stojković nije mnogo menjao. Poneka rokada na štoperu, s jednim ili dva špica u zavisnosti od potrebe i snage rivala, sve druge izmene predstavljale su i svojevrstan luksuz, odnosno mogućnost da selektor odmori nosioce igre. Međutim, pred ključnu utakmicu sa Portugalijom prava glavobolja za legendarnog Piksija biće dilema: koga na desni bek?

U četiri jesenja izazova na toj poziciji minutažu su ravnopravno delili Darko Lazović i Filip Đuričić, ali su oni na ovo poslednje okupljanje došli roviti. Lazović je povredio butni mišić, zbog čega se nije našao ni u konkurenciji za tim Verone prošlog vikenda protiv Napolija. Filip Đuričić, takođe zbog problema sa mišićem, nije igrao na poslednje tri Sasuolove utakmice u Seriji A.

Izabrane vesti

Nada još postoji da se obojica ili bar jedan od njih oporavi na vreme, ali pitanje je i da li bi se selektoru isplatio rizik da utakmicu protiv supersonične Portugalije počinje sa reprezentativcima koji nisu sto odsto spremni. Problem je što ni druge opcije nisu baš idealne.

U prvom delu kvalifikacija za Mundijal na poziciji desnog beka u formaciji sa trojicom štopera kao starteri su igrali još Milan Gajić i Nemanja Radonjić. Ovaj prvi nije ni pozvan za ovo okupljanje, pa Radonjić figurira kao prva opcija. Bio je starter u pobedi u Azerbejdžanu od 2:1, a posebno se istakao baš u beogradskom sudaru sa Portugalijom, kada je odmenio Dušana Vlahovića na poluvremenu, asistirao za oba gola Orlova i uništio Žoaa Kansela koga je Fernando Santos morao da izvede iz igre posle samo 27 minuta drugog poluvremena.

Opet, treba i tu biti oprezan, jer Radonjić nije u prvom planu u klubu, pa je ove sezone za Benfiku odigrao samo 76 ligaških minuta, ukupno 226, a nekako se oko njega stvorila fama da uvek više pruži kada u meč uđe sa klupe nego kada počne u startnih 11. U meču sa Azerbejdžanom u Beogradu opet je ušao sa klupe, nije se proslavio kad su ga udvojili...

U idealnim okolnostima i sada bi Radonjić počeo kao rezerva, ali Stojković nema mnogo izbora. Od desnokrilnih fudbalera na raspolaganju ima samo još Andriju Živkovića. Bivši as Partizana ove sezone igra odlično za PAOK-a, izborio se za novi ugovor i status najplaćenijeg igrača u Solunu, ali je po pravilu igrao klasično desno krilo u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3. Defanziva mu nije jača strana i možemo da zamislimo Santoša kako ciljano targetira desni bok Orlova s nekim brzim krilom poput Kristijana Ronalda ili Gonsala Guedesa. Deluje preteće.

Stojkovićeva odluka da naknadno u tim pozove i Aleksu Terziću najavljuje mogućnost da bi selektor mogao da na desni bok prebaci jednog od levonogih fudbalera, jer takvih ima više u rotaciji. Od mladog Terzića, preko standardnog člana startne postave Filipa Kostića, pa do Mihaila Ristića i Filipa Mladenovića, obojica su imali neke odlične partije u reprezentaciji. Ali niko od njih nije navikao na desnu stranu ili mu barem ona nije prirodna.

Povremeno je desnog beka igrao Nikola Milenković, ali samo u formaciji sa četvoricom pozadi, nikad tako visoko koliko bi morao sada kad se igra s trojicom štopera. Milenković na desnom beku bi stoga značio i promenu formacije, a ta nam opcija nije najrealnija, jer Stojković već godinu dana uigrava jedan stil igre i teško da će ga sada radikalno menjati.

Mada, umeo je da nas iznenadi, pa možda i sada to uradi. Ipak, Radonjić je opcija broj jedan.

STARTNE POSTAVE SRBIJE NA ČETIRI JESENJE KVALIFIKACIONE UTAKMICE

Srbija – Luksemburg (3-4-2-1): Rajković - Pavlović, Milenković, Nastasić – Lazović, Gudelj, Lukić, Kostić – Tadić, Milinković-Savić – Mitrović.

Irska – Srbija (3-4-1-2): Rajković – Veljković, Milenković, Pavlović – Đuričić, Milinković-Savić, Gudelj, Kostić – Tadić – Vlahović, Mitrović.

Luksemburg – Srbija (3-4-1-2): Rajković - Veljković, Nastasić, Pavlović – Đuričić, Milinković-Savić, Gudelj, Kostić – Tadić – Vlahović, Mitrović.

Srbija – Azerbejdžan (3-5-2): Rajković – Veljković, Mitrović, Nastasić – Lazović, Lukić, Milinković-Savić, Grujić, Kostić – Jović, Vlahović.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeNemanja RadonjićAndrija ŽivkovićDragan Stojković PiksiNikola Milenković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara