Selektor Srbije Dragan Piksi Stojković (©MN Press)
Selektor Srbije Dragan Piksi Stojković (©MN Press)

Piksijevi Orlovi ne gube u gostima

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.10.23. | 09:00

Srbija bez poraza na strani sa Stojkovićem na klupi u takmičarskim mečevima

(Od specijalnog izveštača iz Budimpešte)

Svi timovi ovog sveta domaći teren doživljavaju kao „plus“, kao dodatnu snagu, mesto koje povećava motiv, izvlači iz svakog igrača i dodatnih 20 odsto za koje nije ni znao da ima u rezervoaru.

Izabrane vesti

Kada je reprezentacija Srbije u pitanju, Beograd joj odavno nije vetar u leđa, na tribinama je skromna poseta, kada UEFA uopšte posetu i dozvoli. Pričao je pre nekoliko dana selektor Dragan Stojković da je pred početak utakmice sa Mađarima na Marakani prošlog meseca bio kao izduvan balon, jer ponovo nije bilo pravih navijača, publike zbog koje bi se Orlovi razleteli po terenu.

Slučajnost ili ne, tek u Stojkovićevom mandatu fudbalska reprezentacija Srbije bolje igra, bolje rezultate pravi – u gostima. Štaviše, pred utakmicu u Budimpešti sa Mađarima (subota, 20.45) upada u oko jedan zanimljiv podatak: otkako je Piksi na klupi, Orlovi nisu izgubili nijednu takmičarsku utakmicu u gostima!

Redom: u prethodnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo Srbija je kao gost pobedila Portugaliju (2:1), Luksemburg (1:0), Azerbejdžan (2:1), dok je sa Republikom Irskom igrala nerešeno (1:1).

Došla je potom Liga nacija, u kojoj su Piksijevi puleni na strani tukli Švedsku (1:0) i Norvešku (2:0), a remizirali sa Slovenijom (2:2). U istom tom ciklusu kod kuće je pretrpljen poraz od Norveške (0:1).

I kada su tekuće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u pitanju Srbija je kao gost pobedila Crnu Goru (2:0) i Litvaniju (3:1) i podelila po bod sa Bugarskom (1:1). Dok je kod kuće izgubila od Mađarske (1:2).

Dakle, kada se crta podvuče, reprezentacija Srbije sa Stojkovićem na klupi ima u gostima bilans od sedam pobeda i tri remija, bez poraza u deset utakmica. Sve u takmičarskim mečevima. A, padali su Portugalija, Norveška, Švedska, nisu samo neki „liliputanci“ od timova.

Zanimljivost je da je naš državni tim u poslednje četiri godine dva puta gostovao u Budimpešti i da ima pobedu i remi. Sve to kada se stavi na vagu, govori da Srbija ima osnova da veruje u dobar rezultat, da će se makar sa jednim bodom vratiti sa Puškaš arene uoči ključne utakmice u kvalifikacijama sa Crnom Gorom.

Nemanja Gudelj je govoreći, u neku ruku, o pritisku tih „biti il’ ne biti“ utakmica rekao:

„Mislim da nam taj pritisak odgovara. Nama to dobro dođe, to smo i ranije pokazivali. Selektor je rekao da su mu potrebni ratnici za ove dve utakmice i sasvim je u pravu. Mi smo u mentalnom smislu spremni za “rat”.

Ako ćemo da idemo i malo još dalje u prošlost, Srbija je i u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo u baražu, sa Tumbakovićem na klupi, pobedila u Norveškoj, a onda izgubila kod kuće od Škotske. Previše toga da bi bilo slučajnost.

Šta je to zbog čega Orlovi bolje „lete“ na strani nego u svojoj kući, verovatno je za neku dublju analizu. Da li ih dodatno „pali“ kad moraju, kad igraju pred punim tribinama tuđih navijača, kada ih većina unapred otpiše... No, niko se neće buniti da se taj trend nastavi i sutra veče u Budimpešti. Možda pobeda u komšiluku najzad „natera“ i navijače da popune tribine Marakane u utorak veče kada stignu Sokolovi.

SRBIJA KOD KUĆE

KV SP: Srbija – Irska 3:2

KV SP: Srbija – Portugalija 2:2

KV SP: Srbija – Luksemburg 4:1

KV SP: Srbija – Azerbejdžan 3:1

LN: Srbija – Norveška 0:1

LN: Srbija – Slovenija 4:1

LN: Srbija – Švedska 4:1

KV EP: Srbija – Litvanija 2:0

KV EP: Srbija – Mađarska 1:2

BILANS: 9   6   1   2

SRBIJA U GOSTIMA

KV SP: Azerbejdžan – Srbija 1:2

KV SP: Irska – Srbija 1:1

KV SP: Luksemburg – Srbija 0:1

KV SP: Portugalija – Srbija 1:2

LN: Švedska – Srbija 0:1

LN: Slovenija – Srbija 2:2

LN: Norveška – Srbija 0:2

KV EP: Crna Gora – Srbija 0:2

KV EP: Bugarska – Srbija 1:1

KV EP: Litvanija – Srbija 1:3

BILANS: 10  7   3   0   


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara