Lautaro Martines (Reuters)
Lautaro Martines (Reuters)

Pioli ponudio Interu kukavički Milan na tacni, gostio se Lautaro Martinez (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.02.23. | 22:44

Četvri uzastopni poraz Rosonera koji večeras do 58. minuta nisu imali šut ka golu Andrea Onane

Ne, nisu Milan i Inter u 21. kolu Serije A odigrali utakmicu koja zaslužuje epitet jednog od najvećih derbija Italije. I ne nije bilo neizvesnosti iako je Nerazurima za rušenje gradskog rivala bio dovoljan samo jedan pogodak (1:0) u režiji Lautara Martineza. Umeo je Milan i znatno ubedljivije da gubi od gradskog rivala, ali ne pamti se kada mu se ovako ponudio, kao na tacni.

Nemoć kakva odavno nije viđena. Ne samo u Derbiju dela Madonina, već generalno u utakmicama sa najvećim timovima Italije. Ovoliko bezopasno, javolo, sporo i smušeno nisu izgledali bar desetak godina. Na terenu su, naročito u prvom poluvremenu delovali nesnađeno, gledajući rivala kako se za sve pita. A pritom, Inter je ove sezone daleko od impresivnog fudbala, što samo akcentuje Milanov prikaz inferiornosti na Đuzepe Meaci. Nije li dovoljan detalj da je Milan na prvi šut, ne u okvir, već ka golu Andrea Onane čekao do 59. minuta, a pritom taj trzaj glavom Olivijea Žirua nije predstavljao nikakvu opasnost.

Izabrane vesti

Toliko su izabranici Stefana Piolija u poslednje vreme primili golova (najviše od klubova u ligama petice od starta kalendarske godine), toliko su puta bili osramoćeni da je italijanski stručnjak uoči gradskog derbija odustao od ideje za pobedom. Sve koji se bar malo razumeju u fudbal na Apeninima i van njih šokirao je odlukom da Rafaela Leaa, čoveka koji je sa dva majstorska gola rešio prvi milanski derbi ove sezone, ostavi na klupi i zaigra u formaciji 3-5-2. Bila je ovo 165. Piolijeva utkamica na klupi Milana, a opredelio se za sistem sa tri štopera koji je pre večerašnjeg okršaja koristio samo jednom i pritom je tada izgubio od Torina u kupu! Napravio još dva trenerska gafa, slanjem Žuniora Mesijasa u centralni deo veznog reda, te mestom u startnoj postavi za Divoka Origija, Milanovo razočaranje koje pre večerašnjeg meča tri meseca nije bio među starterima.

I posle četiri uzastopna poraza u svim takmičenjima, posle sedme utakmice bez trijumfa i kukavičkog pristupa za koji se večeras opredelio Pioli, mnogim trenerima bi pala glava. Piolijevu će izvesno sačuvati činjenica da je prošle sezone Milanu doneo nenadani Skudeto.

"Gde je onaj šampionski mentalitet iz prošle sezone, gde je odbrana što je na završnih 16 utakmica takmičarske 2021/22 primila samo šest golova", pitaju se otkako je počela 2023. godina navijači Milana. Šta se to mesec, dva od Svetskog prvenstva u Kataru promenilo, pa su Rosoneri od kandidata za titulu postali šuplji kao švajcarski sir i doveli u pitanje plasman u Ligu šampiona naredne sezone?

Pitanje za koje postoje razni argumenti i slabost koju je Inter oberučke prihvatio.

Za razliku od nekih ranijih derbija u kojima je Simone Inzagi umeo da padne na testu, večerašnji je rutinski položio. Njegovi puleni grizli su nemoćne Rosonere tokom ćitavih 45 minuta prvog poluvremena. Branilac trofeja za to vreme, bez preterivanja, maltene nije prešao polovinu terena. Inter jeste poveo u 34. minutu, ali do tada je mogao da postigne bar dva, tri pogotka i utisak je bio da se Interovo vođstvo pre odlaska na odmor ne dovodi u pitanje.

Bio je Lautaro neuhvatljiv za Milanov štoperski trio u sastavu Kalulu, Kjer, Gabija, Ćiprijan Tatarušanu zaustavio je njegov opasan udarac u šetom minutu, imao je sreće nekoliko minuta kasnije da lopta posle trzaja glavom Argentinca završi pored gola, a posle kornera po isteku pola sata igre nije mogao ništa.

Mnogi su Inzagiju u prošloj sezoni pripisali poraz u onom sudbonosnom derbiju što su obeležila dva brzopotezna gola Olivijea Žirua, a od kojeg je počeo Milanov juriš na titulu. Spočitavali su mu tada što posle prednosti od 1:0 na poluvremenu nije napao i pokušao da uveća prednost. Ovoga puta, Interova želja za drugim golom bila je evidentna.

Najkonkretnije što je Milan napravio bila je kontra Leaa iz 76. minuta, idealna lopta za Žirua i neshvatljivo nespretan prijem Francuza za propast potencijalno najbolje šanse na utakmici. Potez koji pokazuje koliko je jedan majstor poput Žirua bio van utakmice (samo osam dodira sa loptom u provom poluvremenu). Imali su Rosoneri još dve šanse da iz slobodnjaka pogode mrežu Intera, uprskali su ih Teo Ernandez i Žiru i mimo toga Milan je bio miljama daleko od pogotka. Od šuta u okvir gola ni traga, ni glasa.

Odbranom je bez obzira što će na leto izvesno napustiti klub maestralno dirigovao Milan Škrinijar, Hakan Čalhanoglu odigrao besprekoran meč protiv bivšeg kluba. U poslednjih dvadesetak minuta, ušao je u igru Romelu Lukaku, a Inter dobio svoj tandem Lu-La iz šampionske sezone 2020/21. Obojica su tresla mrežeu Milana u završnici, ali su oba pogotka opravdano poništena. Lukakuov zbog faula u napadu, Lautarov jer se našao u minijaturnom ofsajdu.

Inter će ove sezone teško do titule jer mu lider Napoli beži čak 13 bodova, ali deluje kao najsigurniji takmac u borbi za mesta u Ligi šampiona. Milanovo učešće u evropskoj eliti u narednoj sezoni je u ovom trenutku ozbiljno poljuljano.

SERIJA A - 21. KOLO

Subota

Kremoneze - Leče 0:2 (0:0)

/Baskiroto 59, Strefeca 68/

Roma – Empoli 2:0 (2:0)

/Ibanjez 2, Ejbraham 6/

Sasuolo - Atalanta 1:0 (0:0)

/Lorijente 55/

Nedelja

Specija - Napoli 0:3 (0:0)

/Kvarachelija 47p, Osimen 69, 73/

Torino - Udineze 1:0 (0:0)

/Karamo 49/

Fjorentina - Bolonja 1:2 (1:1)

/Orsolini pen 14, Poš 47 - Saponara 19/

Inter - Milan 1:0 (1:0)

/Martinez 34/

Ponedeljak

18.30: (3,90) Verona (3,50) Lacio (2,05)

20.45: (1,85) Monca (3,50) Sampdorija (5,00)

Utorak

20.45: (6,00) Salernitana (3,80) Juventus (1,60)



tagovi

Interac milanLautaro Martinez

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara