Foto: Reuters
Foto: Reuters

Piolijev katenaćo ugušio Kejna i Sona: Milan posle 11 godina u četvrtfinalu Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.03.23. | 23:05

Milan besprekornim taktičkim pristuprom prošao londonski ispit, sačuvao mrežu posle dugo vremena se našao tamo gde pripada

Šta god javnost pričala, koliko god u pojedinim trenucima kritikovala Stefana Piolija, spočitavala Milanu da nema kvalitet, italijanski stručnjak izvlači maksimum iz ratničke ekipe Rosonera. Prošle sezone mimo svih očekivanja odveo je Milan to italijanskog fudbalskog trona, u aktuelnoj otišao korak dalje i nakon turobnog i tmurnog početka 2023. godine lansirao Milan u četvrtfinale Lige šampiona, tamo gde sedmostruki prvak Evrope nije bio od 2012. godine. Dovoljan je milanskom velikanu bio gol Braima Dijaza iz prve utakmice, pošto je Pioli savršenim taktičkim pristupom i katenaćom zatvorio prilaze golu, ugušio Harija Kejna i Hjong Min Sona i dozvolio Totenhemu samo dva udaraca u okvir gola - 0:0.

Jedinu pravu pretnju po gol šampiona Italije, ekipa povratnika na klupu Antonija Kontea izmislila je u trećem minutu sudijske nadoknade. Dobio je Hari Kejn idealan centaršut, vinuo se u nebesa i da je na golu Milana bio Ćiprijan Tatarušanu verovatno bismo gledali produžetke. Ali Milanov gol je čuvao i sačuvao maestralni Majk Menjan. Prućio se Francuz sklonio loptu u stranu pred gol linijom i poslao Milan tamo gde mu je mesto.

Izabrane vesti

Odbranu Majka Menjana pogledajte OVDE.

Malo toga je londonski revanš ponudio tokom uvodnih 45 minuta, ali utisak je da je upravo to bila ideja Piolijevog Milana. Otakako je nedavno prešao na formaciju sa trojicom štopera i triom Kalulu, Tšau, Tomori i od povratka Menjana među stative, Milanova odbrana uglavnom deluje kao noćna mora protivničke napadače. Totenhem do 63. minuta i pokušaja Pjer-Emila Hojbjerga koji je Menjan lako ukrotio, nije imao udarac u okvir gola. Kejnov pomenuti trzaj glavom bio je drugi i tu se završava priča o Totenhemovom konkretnijem napadačkom učinku.

Može da se govori i o pogrešnom pristupu Antonija Kontea čiji fudbaleri nisu od starta jurnuli u misiju nadoknađivanja jednog gola zaostatka, već su bili nešto uzdržaniji, pomalo okolišali i to mi se kasnije obilo o glavu. Ulazak Pedra Pora na teren (53. minut) ubrzao je igru Sparsa, ali nije doprineo porastu broja opasnih situacija pred golom gostiju.

Milan je od sredine drugog poluvremena vrebao kontru kojom bi zapečatio prolaz u četvrtfinale i u nekoliko navrata je bio blizu pogotka. Dar-mar je viđen u šesnaestercu Totenhema u 67. minutu, posle prodora Rafeala Leaa. Braim Dijaz je umesto udarca iz prve prihvatio loptu, Žiru potom šutirao pravo u Frejzera Forstera. Nešto kasnije Leao je kontru okončao slanjem lopte na tribine, zatim je Tonali pre isteka 90. gađao pravo u golmana domaćih, a već razoružani Totenhem nije izgubio na svom terenu samo jer je nakon Kejnove šanse glavom, na drugoj strani rezervista Divok Origi pogodio stativu.

Leao možda nije bio golgeterski i plejmejkerski raspoložen, ali je u prvom poluvremenu iznudio žuti karton Kristijana Romera. Teo Ernandez je bio Milanova pogonska snaga na obe strane terena, kao i obično nije prezao od duela, a protivnički igrači su ga propisno isprebijali. Ali isplatilo se. U 77. minutu za mili-sekund bio je brži od Romera koji ga je počistio kod aut-linije. Argentinca je sačekao drugi žuti karton. To je dobrano poljuljalo već klimave nade Totenhema da može do izjednačenja i eventualno produžetaka. Mada i da su pogodili, Sparsi bi teško u narednih pola sata bili ravnopravan rival sa igračem manje.

Milan je daleko od Skudeta u Seriji A, ali mu novi dvomeč u Ligi šampiona garantuje još jedan rasprodat San Siro i prihodne od 8.000.000, 9.000.000 evra samo od prodatih ulaznica. Već sada očekivanja kluba što je letos potrošio svega pedesetak miliona evra na pojačanja su premašena. Sve ostalo može samo da bude bonus, poligon za uživanje i šansa da se granice dodatno pomere.

TOTENHEM - MILAN 0:0, prvi meč /0:1/

Stadion: Totenhem Hotspur stadion

Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Žuti kartoni: Romero, Lengle, Konte, Skip (Totenhem), Tšau (Milan)

Crveni kartoni: Romero (Totenhem)

TOTENHEM (3-4-3): Forster - Romero, Lengle, Dejvis - Rojal (od 70. Rišarlison), Skip, Hejbjerg, Perišić (pd 53. Poro) - Kuluševski (od 83. Sančez), Kejn, Son

MILAN (3-4-2-1): Menjan - Kalulu, Tomori, Tšau - Mesijas (od 56. Salemakers), Tonali, Krunić, Ernandez - Dijaz (od 81. Benaser), Leao (od 89. Rebić) - Žiru (od 81. Origi)


tagovi

ac milanTotenhem

Obaveštavaj me

Milan
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara