Foto: AFP
Foto: AFP

Pirat sa obale Kvaraja

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.10.20. | 17:59

"Bili smo u pravu što smo ga doveli. Bio je Benfikina najskuplja kupovina, a kada ne bude pandemije, biće i naskuplja prodaja u istoriji“, likuje Žorž Žezus

Kada si pod velikim pritiskom ili pukneš ili ojačaš. Nema treće. Darvin Nunjez je ojačao. Kao klinac je gladovao, prošao mnogo toga teškog, ali verovatno ne bi stigao do ove tačke da ga to nije učinilo izdržljivijim, otpornijim. Prošlog leta je vredeo 6.000.000 kada je iz Penjarola prešao u Almeriju, ovog leta je prešao u Benfiku za 24.000.000, a posle sinoćnjeg het-trika u Ligi Evrope prognoze su da će jednog dana biti prodat za više od 126.000.000 evra!

Urugvajska zvezda u usponu je uspela da postigne tri gola na gostovanju Lehu u dresu Benfike, ali nije sve ni u golovima. Utisak koji je ostavio je mnogo bitniji. Svet je dodatno mogao da se upozna sa njegovim smrtonosnim napadačkim njuhom.

Izabrane vesti

 A skok kod prvog gola i trzaj glavom, te ono probacivanje lopte kroz noge kod drugog gola navelo je mnoge da kažu: "Ovaj mali će biti zlo". Zapravo, on to već jeste.

 

U fudbalu u kom je pravih devetki sve manje, Urugvajci prkose konvencijalnom, pa su posle ubica od špiceva, Suareza, Kavanija i Forlana, izrodili u ovom veku i Nunjeza od koga se tek očekuju prave stvari. Čini se da će im biti dostojan naslednik. U najmanju ruku.

Tome svedoče i reči trenera Benfike, Žorža Žezusa. On tvrdi da će Nunjez, kada bude bio prodat, vredeti više od najskupljeg igrača Benfike u istoriji, Žoaa Feliksa, koji je prodat Atletiku za 126.000.000 evra.

"Bili smo u pravu što smo ga doveli. Ne smemo zaboraviti da je on dete, da ima 21 godinu. Ima još mnogo stvari koje ne zna o ovoj igri. Ali, naučiće sa mnom u Benfiki. Ali kako on donosi odluke, kako završava akcije, njegova brzina... Bio je Benfikina najskuplja kupovina, a kada ne bude pandemije, biće i naskuplja prodaja u istoriji. Biće igrač svetske klase. Nažalost po mene, možda ga izgubim za kratko vreme", najavio je Žezus da od Nunjeza u bliskoj budućnosti možemo očekivati veliki transfer.

Jednostavno se kod Nunjeza primetitaj ubilački instinkt, vidi se da je željan, da ima strast prema fudbalu i da mu davanje golova nije nešto oko čega se muči i o čemu razmišlja, već mu sve to dolazi spontano.

"Tri gola? Mnogo mi to znači. Kada ne dajem golove, pokušavam da pomognem timu. Nisam dao gol na pet utakmica, ali sam radio za tim. Tim je zaslužio ove golove. Veoma sam srećan. Osećao sam da ću dati prvi gol. Nisam očekivao tri, ali lepo je što je tako. Sada je vreme da nastavim da radim u skromnosti", rekao je Nunjez posle meča u Poljskoj.

Nije dao nijedan gol do sada u Portugaliji, ali je imao četiri asistencije, a gledaćemo ga ponovo u akciji u ponedeljak protiv Belenenseša.

Rođen je 24. juna 1999. godine u siromašnom naselju El Pirata, na obalama reke Kvaraj koja čini granicu Urugvaja sa Brazilom. Tamo kada dođu velike kiše, voda se penje na obale i poplavi ulice, pa uzme i ono malo što porodice imaju...

Da biste imali pravi osećaj odakle Nunjez dolazi, treba reći da mu je majka sakupljala staklene flaše na ulici kako bi imala novca da prehrani porodicu, dok mu je otac radio na građevini.

"Odrastao sam u siromašnom naselju. Naučio sam da delim. Nisam imao ništa da jedem. Provodio bih ceo dan u školi pa išao na trening", prisetio se Nunjez.

Priča ovog momka koji mnogo obećava počela je 2013. godine kada je spazio Hoze Perdomo, tako je otišao u Penjarol, a malo se zna o tome da je hteo da napusti fudbal iz porodičnih razloga, te da ga je rođeni brat ubedio da ostane i da ga čeka svetla budućnost.

Borio se sa nostalgijom, imao je teške operacije kolena kao klinac, ali nije želeo da napusti fudbal zbog žrtve koju je napravio njegov brat kako bi bio sa porodicom i njemu omogućio da igra.

Kasnije su došli novi problemi. Nije mogao da se izbori sa kriticizmom koji je dobijao na društvenim mrežama. Morao je da razgovara sa psihilogom o svemu i to mu je pomoglo da prevaziđe sve probleme i da se vrati u normalu. Više ne surfuje po internetu preko telefona tako često kao ranije.

Odlazak u Almeriju bio je način da dođe do Evrope, ali i da pomogne porodici za svu žrtvu koju je podnela. Poželeo je odmah i kupio kuću roditeljima.

"Istina je da sam išao u krevet praznog stomaka, ali moja majka je češće od mene išla da spava bez večere, tako da bismo mi imali nešto da pojedemo. To nisam zaboravio", rekao je Nunjez pre oko godinu dana.

Kod njega se događaji ređaju kao na traci, pa je od teškog siromaštva stigao do Penjarola, Španije i sve do Benfike i Lige Evrope.

Došao je do momenta da ga svi vide kao pravog naslednika Suareza i Kavanija, da se za njega povezuju cifre veće od 100.000.000 evra, da Andre Viljas Boas preti u Marselju otkazom ukoliko mu ga ne dovedu (što se na kraju nije dogodilo=, da postane najveća prodaja Segunde u istoriji, da postane najveća kupovina u istoriji Primeire i Benfike, pa samo možemo da se pitamo šta će se dogoditi narednog leta?

Real? Juventus? Liverpul? Cifra od preko 126.000.000 evra? Nema limita...

Na kraju, dodajmo i da je baš umesto njega u Almeriju - stigao nama dobro poznati - Umar Sadik. Malo je reći da mu neće biti lako da odmeni Nunjeza, a deo tog novca koji je Almerija zaradila prodajući Urugvajca otišao je na kraju i u Partizanovu kasu.

Bio je momak gladnog stomaka, sada je gladan golova. Očekujmo tek velike i dobre stvari od novog urugvajskog špica ubice. Samo takve izgleda i znaju da „proizvode“.


tagovi

Darvin Nunjez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara