Fudbaler Sparte (©Reuters)
Fudbaler Sparte (©Reuters)

Pitanje svih pitanja: Može li Sparta do plej-ofa?

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.06.20. | 09:18

Čak pet mečeva danas na programu u Fortuna ligi, između ostalog praški velikan nema prostor za kiks ako želi da se bori za top 6

Češko prvenstvo nije tako mračno kao što se činilo posle prvog postvirusnog kola. Deset od 16 timova nije moglo da postigne pogodak, ali je naredna runda pokazala svu raskoš Fortuna lige. Mreže nisu mirovale. Naprotiv. Prednjačila je Viktorija iz Plzenja, uništivši Mladu Boleslav rezultatom 7:1. Štaviše, tokom utakmice rezultat je bio 7:0. E, sad da vidimo da li su "crveno-plavi" orni za još jednu goleadu u meču 27. kola sa Ostravom?

Banjik je nakon odmora zabeležio dva remija. Najpre sa fenjerašem Pribramom, a zatim sa nešto jačim autsajderom Zlinom. Bio je to loš ishod za Ostravu, koja je na petom mestu i ima dobre šanse da se plasira u top 6 gde će se igrati za ulaznicu za Evropu. Viktorija je već viđena na drugoj poziciji i biće rasterećena, što je potvrdio meč sa Bolkom u protekloj rundi, ali Banjik iskusnog vuka Milana Baroša je pod ozbiljnim pritiskom. Plej-aut zona je sada dva koraka iza. Prostora za loše rezultate više nema.

Izabrane vesti

Takođe od 18.00 igraju Češke Budjejovice i Sigma. Ekipe deli tri boda u korist domaćina, i oba tima nalaze se u zoni plej-oga za Ligu Evrope. Ipak, ni plej-aut nije daleko, praktično je odmah iza leđa. Sigma je osvojila samo bod u dva meča nastavka. Njen protivnik u 27. kolu Fortune lige takođe nema čime da se pohvali, pošto je Dinamo dva puta poražen. Pao je na osmo mesto. Međutim, još postoje šanse za ulazak u top 6.

Češke Budjejovice imaju jedan značajan gubitak pre utakmice, pošto zbog suspenzije centralni defanzivac Tomaš Sivok neće igrati. Već ranjiva odbrana reskira da postane još poraznija...

Od pandemije virusa korona u Češkoj je najviše stradalo Slovačko. Pre pauze, tim je imao niz od četiri meča bez poraza, tokom kojih je neočekivano srušio moćnu Slaviju 2:0. Posle ponovnog pokretanja turnira, Slovačko je prvo remiziralo, a u nedelju je izgubilo od Libereca. Mesto u top 6 prema rezultatima ligaškog dela sezone postaje sve neizvesnije. Sada Slovačko treba da pobedi Karvinu u 27. kolu, da ne bi pustio Spartu da mu pobegne.

Karvina će se posle 30 kola definitivno boriti za opstanak. I sledeće četiri utakmice neće uticati na njen plasman. Odavde možemo zaključiti da je motivacija gostiju, za koje je standardan srpski internacionalac Milan Rundić, neuporediva sa onom Slovačkog.

Nastavak prvenstva Češke prijao je Bohemijansu, koji je u dve utakmice ostvario isto toliko pobeda. Prvo su belo-zeleni savladali Teplice sa 4:0, a potom su u dramatičnom susretu trijumfovali nad Češkim Budjejovicama sa 3:2. To je omogućilo Kengurima da skoče na deseto mesto, što im daje šansu da se nadmeću za ulaz u Ligu Evrope. Ali do kraja prvenstva je preostalo još četiri meča. Prvi od njih, Bohemijans će imati protiv Opave.

Klub iz Šlezije dva puta je posle pauze igrao nerešeno. Najpre sa Teplicama, a potom i Karvinom. Opava već zna svoju sudbinu, pošto će po okončanju ligaškog dela takmičenja da se bori za opstanak na mini-turniru od šest timova. Dakle, nemotivisani autsajder igra kod kuće protiv nedavnog autsajdera koji je dobio na značaju.

I za kraj, šlag na tortu. U Češkoj je ostalo samo još četiri kola pre završetka ligaškog dela sezone. Glavna spletka je da li će praška Sparta uspeti da se plasira u top 6 kako bi se izborila za Evropu u plej-ofu? U prvom kolu nakon ponovnog pokretanja Fortune lige, Sparta je kod kuće izgubila od Plzenja 1:2. Potom je u nedelju posle prvog poluvremena klub sa Letne gubio od Karvine 0:1. Drugo poluvreme te utakmice može biti polazna tačka za mesto doigravanja i ulaznica za Ligu šampiona. Sparta je postigla četiri gola i slavila je sa 4:1, što je dovelo na šesto mesto. Danas će se sastati sa Teplicama (20.00).

Teplice su već odigrale tri utakmice posle pandemije i ostvarile po pobedu, poraz i remi. Praktično je obezbeđeno mesto u šest najgorih timova, jer je teško očekivati da će uzeti neki bod Sparti.  

ČEŠKA 1 - 27. KOLO

Utorak

Mlada Boleslav - Zlin 1:1 (1:1)

/Budinski 23 - Tatajev 21/

Jablonec - Liberec 0:1 (0:0)

/Malinski 80/

Pribram - Slavija 0:1 (0:0)

/Musa 81/

Sreda

18.00: (5,80) Ostrava (3,90) Plzenj (1,60)

18.00: (2,45) Č. Buđejovice (3,30) Sigma (2,95)

18.00: (2,85) Opava (3,10) Bohemijans (2,60)

18.00: (1,75) Slovačko (3,50) Karvina (5,10)

20.00: (1,22) Sparta (6,25) Teplice (14,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1Sparta PragBohemijansSigma OlomoucPlzenjOstravaTepliceKarvinaOpavaSlovačkoČeške Buđejovice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara