Nojer skida zicer Nejmaru (©Reuters)
Nojer skida zicer Nejmaru (©Reuters)

Pitate me za Nojera?

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.08.20. | 10:30

"Najbolji golman sveta, toliko"...

Prošle godine, negde baš u ovo vreme, pokrenuta je ozbiljna debata u nemačkim medijima inspirisana nekim smelim izjavama Mark Andrea Ter Štegena. Govorilo se o njegovih mizernih dvadeset i kusur nastupa za nacionalni tim za skoro osam godina reprezentativne karijere. I pitanje kao zaključak - da li je Ter Štegen zaslužio da bude u tolikoj senci Manuela Nojera? U međuvremenu Ter Štegena će sve češće nazivati najboljim golmanom Nemačke, posle silnih De Heinih gluposti čak i najboljim na svetu (a Oblak?!), dok je Nojer tu i tamo umeo da zabrlja u Bundesligi. Znate već, oni njegovi čuveni izleti, poneki pogrešan pas i tako... Ali u situacijama kad Bajern gazi Volfzburg, Augzburg, Verder i slične mušterije - nije bolelo.

I onda su na red došle velike utakmice. Ter Štegen je od Nojerovih drugara primio osam komada i ispao - daleko od toga da je on glavni krivac, ali piše mu se tih 2:8 za ceo život - a kapiten Bajerna iz utakmice u utakmicu delovao sve sigurnije i sigurnije. Protiv Barse imao više dobrih pasova od Mesija, u duelu sa Lionom sačuvao mrežu, pa onda reprizirao clean sheet u finalu.

Izabrane vesti

Kimih sjajan, Alkantara impresivan, Miler i Leva kao žila kucavica, Koman čovek odluke... Manuel Nojer - junak. Ili ako vam je draže - X faktor. Tako su ga ocenili francuski i nemački mediji, tako ga vidi ceo svet. Nagrada je stigla noćas pred ponoć, kada je podigao "ušatog" i postao tek treći golman-kapiten u istoriji koji je osvojio Ligu šampiona. Jedan od preostale dvojice, Peter Šmajhel - pored njega to je uspelo još samo Ikeru Kasiljasu - nije mnogo okolišao. I nije krio oduševljenje...

"Reći ću ovako: Bajern ne bi pobedio u finalu sa bilo kojim drugim golmanom koji ne brani onako. Nojer je bio jednostavno fantastičan. On takođe daje timu mnogo samopouzdanja onim svojim pasovima".

I zaista, bio je čudesan u svakom elementu. Nijedno pogrešno dodavanje, nijedno ispucavanje u aut. Počeo je tako što je skinuo zicer Nejmaru, završio odbranivši još veću šansu Kilijanu Mbapeu. Jeste, bio je Mbapeu u debelom ofsajdu u tom 90. minutu, ali to nije znao. I gađao je da pogodi, ne onako reda radi... Manu je još jednom spustio rampu na čudesan način. Kada se ovome doda i ona tek nešto lošija pozicija za Markinjosa - beše malo iskosa - bez problema možemo da kažemo da je Nojer sinoć bio korežiser konačnog ishoda. Evo da ne računamo situaciju s kraja prvog poluvremena, neka bude da je ono više bio promašaj Mbapea nego odbrana Nojera. Ipak je bila idealna pozicija, sećate se, sa sedam, osam metara pravo u golmana...

A koliko je taj miran pas važan za stil koji Bajern forsira najbolje znaju stručnjaci i njegovi saigrači...

"Pitate me za Nojera? Najbolji golman sveta, toliko", uz uzdah će Hansi Flik.

Pa Tomas Miler:

"Dobro, svakako da samo imali malo sreće, ali imali smo i Manuela Nojera. Ipak je to bilo ključno. Ovo nije bio naš najbolji meč, tako da mi je još draže što smo uspeli da osvojimo veliki trofej".


Kada vas napadne šest rivalskih igrača i kad počnu onako da zuje oko vašeg šesnaesterca kao osice, preteći da će vas bocnuti svaki čas, kome ide lopta? Tijagu Alkantari, razume se. Ali ko je druga opcija? Gorecka? Miler? Alaba? Ne. Drugi "sef" je u Nojerovim nogama. I to je sada svima jasno: nema bolje kombinacije klasičnih golmanskih veština i igre nogom.

"Manuel je u golmanu pronašao fudbalera, to su svi mogli da vide, uticao je da se pozicija golmana razvije u jednom novom pravcu. Još se sećam kako je Gvardiola bio ozbiljan u nameri da ga u jednoj utakmici stavi da igra u veznom redu. Tad smo već bili osvojili titulu", govorio je nedavno Karl Hajnc Rumenige. "Kako smo uspeli da ga ubedimo da to ne uradi? Jedva. Bilo ga je zaista teško odvratiti. Kazao sam mu kako bi mnogi mogli da taj potez protumače kao bahatost našeg kluba. Na kraju je odustao. Ali uveren sam da bi se Manu odlično snašao u sredini terena".

Nojer je sinoć osvojio 25. trofej u karijeri. To ga svrstava među najtrofejnije golmane u istoriji, uz Ikera Kasiljasa i Điđija Bufona. Tituli svetskog prvaka sa Nemačkom dodao je drugu titulu prvaka Evrope sa Bajernom. Ujedno je postao prvi golman koji je uspeo da sačuva mrežu u dva najvažnija finala - Svetski kup i Liga šampiona. Golman sa dve triplete? Nismo drugog pronašli.

Manuel Nojer ima 34 godine i nedavno je potpisao novi ugovor sa Bajernom. Braniće makar do 37. Praviće i dalje one sitne greške u Bundesligi. Možda će Bajern nekad da izgubi neki bod zbog njega - titulu neće sigurno, ne brinite - ali kad dođe velika utakmica biće opet najbolji. Skinuće nekoliko zicera, po pravilu najboljim igračima, spustiće rampu i uzeće pehar. Opet. 

I zato na debatu o Ter Štegenu i Nojeru danas stavljamo tačku. Otvaramo novu: Da li je Manuel Nojer najbolji golman 21. veka?

PS

Dva čoveka sinoć su duboko uzdahnula kad je Manu podigao pehar. Sigurno je tako bilo. Jedan se i zapitao: kad li ću ja doći na red? Aleksander Nibel, pojačanje iz Šalkea. Novi Nojer, kako ga Nemci često nazivaju. I zaista, moglo bi da mu se desi da više od pola ugovora u Minhenu provede kao Nojerova senka. Drugi? Drugi je Karlo Ančeloti. Kako mu je samo falio Manu dok se borio sa povredom stopala... Karleto je onda ispao od Reala i od tada njegova karijera više nema uzlaznu putanju. Dva duboka, duboka uzdaha...


tagovi

Manuel Nojer

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara