(©Reuters)
(©Reuters)

Pljuštali prvenci na Vembliju, Engleska častila San Marino petardom; Levandovski iščupao Poljskoj bod (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.03.21. | 22:45

Kiša golova u Budimpešti - 3:3

Nije se postavljalo pitanje da li će Gordi Albion napuniti mrežu San Marina već na kojoj brojci će se zaustaviti. Lakši trening imali su Englezi na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Slabo ko će pamtiti 5:0 na Vembliju izuzev Dominika Kalvert Luina, Džejmsa Vord Prauza i Olija Votkinsa. Napadač Evertona je postigao prve golove za Tri lava u takmičarskim utakmicama, Votkins je u debitantskom nastupu zatresao mrežu, a prvenac je upisao i vezista Sautemptona.

Prošetali su se izabranici Gereta Sautgejta Vemblijem, napornije treninge su imali prethodnih dana od utakmice protiv San Marina. Toliko predvidivo i očekivano. Postoji ogroman jaz i teško da će se on ikada prevazići. San Marino je tu da popuni broj, nabudži protivničkim igračima statistiku i obraduje naciju kada u kvalifikacionom ciklusu postigne gol. A to se ne dešava često.

Izabrane vesti

Posebna je liga San marino, baš kao što je to i Engleska. Dve selekcije su kao nebo i zemlja, na ovakvim susretima najveći ne strahuju da će ostati bez bodova, već bez igrača. Mnoga bitna imena svetskog fudbala ne libe se da kažu kako za kvalifikacije treba napraviti pretkvalifikacioni ciklus. Tema koja se opravdano otvara tokom svakih kvalifikacija.

Englezi su posao završili u prvom poluvremenu, a Geri Lineker je imao šta da kaže. Kao i uvek bez dlake na jeziku, direktno u centar.

“Sigurno smo došli do faze u kojoj bi najniže rangirane nacije trebalo da igraju međusobno da bi se kvalifikovale za pravo igranja na ovom nivou. Postalo je apsurdno”, napisao je Lineker na svom tviter nalogu.

Skoro svi će koliko sutra zaboraviti kojom razlikom je Engleska tulka San Marino. Tri, pet ili više golova – nije ni bitno. Sasvim običan meč i otaljavanje posla. Igrala se popularna viktorija pred golom San Marina, a dva igrača će pamtiti ovaj meč. Dominik Kalvert Luin postigao je prve golove u takmičarskim utakmicama za selekciju Tri lava, a prvencem mogu da se pohvale i Džejms Vord Prauz i Oli Votkins.

S kraja na kraj terena, kroz sredinu. Akcija za udžbenike protiv slabašnog San marina. Pratili su gosti loptu pogledom, Englezi su uvek za korak ispred. Ben Čilvel je sa levog boka zavrnuo loptu u kazneni prostor, a Džejms Vord Prauz je dotrčao iz drugog plana i smestio loptu u mrežu.

Igrači San Marina nalik usporenom filmu, a sa druge strane brzi voz. Pojeo je Gordi Albion rivala ubacivanjima. Ris Džejms je uputio savršen centaršut, a najviši u skoku bio je Dominik Kalvert Luin. Bio je to njegov prvi od dva gola. Rahim Sterling se poigravao sa čuvarima. Delovalo je to kao kada osmaci pozovu petake u školskom dvorištu. Ne bi ga gosti uhvatili ni lasom. U nekoliko navrata odvezao je slalom kroz protivničku odbranu, rušio je čuvare kao kelge, pomerao im kičmene pršljenove. Jedna lepotica nije ušla, ali je već u narednom napadu zalomio čuvara i zatresao mrežu.

Imala je Engleska komotnih 3:0 na poluvremenu. Geret Sautgejt je mogao da menja, isprobava različite varijante i eksperimetiše. Nisu previse zapinjali Englezi, ali golovi nisu izostali u nastavku. Dominiku Kalvert Luinu je opet lopta servirana na tacni. Sve što je bilo potrebno jeste da je ćušne. Završnicu je obeležio Oli Votkins. U debitantskom nastupu je uspeo da zatrese mrežu.

Daleko zanimljivije bilo je u Budimpešti. Mađarska i Poljska, glavni konkurenti Engleske, priredili su na Puškaš areni pravi spektakl. Dva puta je Mađarska vodila i dva puta je ispuštala prednost - 3:3. Kada je Adam Salaj zatresao mrežu Poljaka u 53. minutu, počeli su Mađari da upisuju tri boda. A onda blickrig gostiju. Dva gola u roku od jednog minuta. Mnogi se od toga ne bi oporavili, doživeli bi klasičan nokaut u vidu trećeg gola i ostali praznih šaka. Ali ne i Mađarska. Domaćin je smogao snage da zada novi udarac. Defanzivac Lajpciga Vili Orban pronašao je put do gola. Poljaci su se vratili. Pogađajte ko im je doneo bod? Ko bi drugi nego Robert Levandovski... Neuništivi Poljak teroriše protivnike na svim frontovima. Bundesliga, Liga šampiona, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Od njega spasa nema.


KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO U KATARU - 1. KOLO

Četvrtak


GRUPA I

Andora - Albanija 0:1 (0:1)

/Lenjani 41/

Engleska - San Marino 5:0 (3:0)

/Vord Prauz 14, Kalvert Luin 21, 53, Sterling 31, Votkins 83/

Mađarska - Poljska 3:3 (1:0)

/R. Salaj 6, A. Salaj 53, Orban 78 - Pjontek 60, Jožvijak 61, Levandovski 83/




tagovi

reprezentacija Engleskereprezentacija San Marinareprezentacija MađarskeReprezentacija PoljskeKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara