(©Western Sydney Wanderers)
(©Western Sydney Wanderers)

Počasni špalir za velemajstora: Ninković se oprostio od navijača Vonderersa (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.04.24. | 01:36

Iskusni vezista odigrao poslednju utakmicu na domaćem terenu, koju će upamtiti po porazu od Melburn Sitija (1:2). Poslednji ples verovatno u Melburnu 27. aprila

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Miloš Ninković je odigrao poslednje minute na stadionu Vonderersa, a narednih dana će biti jasnije da li je to ujedno bio i njegov poslednji fudbalski ples u bogatoj karijeri. Na žalost nekadašnjeg srpskog reprezentativca, oproštaja se neće sećati po povoljnom rezultatu za njegovu ekipu, pošto je Melburn Siti odneo sva tri boda sa Kombank stadiona u Paramati – 1:2 (0:2).

Izabrane vesti

Počelo je počasnim špalirom koji su na izlazu iz tunela za Miloša postavili fudbaleri dve ekipe, zajedno sa sudijskom trojkom. Uz Ninkovića su bili i supruga Dejana, kćerke Angelina i Doroteja i sin Novak. Na sredini terena čekao ih je predsednik Vonderersa i suvlasnik kluba Pol Lederer, sa uramljenom crveno-crnom „desetkom“, koju je iskusni vezista nosio u protekle dve godine.

Međutim, na opšte zaprepašćenje navijača, 39-godišnjeg plejmejkera nije bilo u startnih 11 domaćeg tima. Ninković se pozdravio s igračima oba tima i – seo na klupu.

Iako je samo dan ranije izjavio kako nikada u karijeri nije trenirao boljeg fudbalera i kvalitetnijeg čoveka od Ninkovića, trener Marko Rudan je ipak odlučio da posluša instinkt koji mu je očigledno govorio da se Soni Kitel bolje uklapa u njegovu zamisao za ovu utakmicu od presudnog značaja za obe ekipe.  

Da je pogrešio, bilo je jasno već posle pola sata igre, kada je Melburn Siti iz prvog šuta u okvir gola zatresao mrežu. Egzekuciju je izvršio Brazilac Leo Natel, skidajući paučinu iz gornjeg levog ugla gola Vonderersa.

Domaća ekipa bez ideje i rešenja kako da nešto uradi u poslednjoj trećini terena, vrlo brzo je kažnjena upravo po toj levoj strani na kojoj je trebalo da igra Ninković. Ogroman krater na sredini terena iskoristio je agilni hrvatski vezista Martin Jakoliš, koji je kao na malom fudbalu, silovitim šutem vrhom kopačke pogodio mesto gde se spajaju prečka i stativa.

Rudan je odlučio da uvede Ninkovića tek 20 minuta pre kraja, kod rezultata 2:1 za goste. I odmah je nešto konkretno počelo da se dešava na polovini Sitija. Ninković je vezivao po dvojicu rivala za sebe, terao ih da prave prekršaje kad im proda fintu i udahnuo kiseonik svojoj ekipi koja se do tada gušila u sopstvenoj napadačkoj nemoći.

Imao je srpski as i jednu dobru priliku, ali je golman Džejmi Jang bio za delić sekunde brži i uspeo da ga izblokira, mada je zatim dosuđen i ofsajd. Na kraju, bilo je suviše malo vremena za Vondererse da se u potpunosti usprave i zadaju još jedan udarac prilično stabilnom protivniku.

Ninković je po završetku meča obišao počasni krug oko stadiona, potpisujući autograme i fotografišući se sa navijačima Vonderersa, kojih je na žalosti bilo premalo na stadionu. Tek negde oko 5.000 ljudi je po kišnom vremenu u Sidneju pratilo poslednji ples velikog fudbalskog velemajstora, koji je u decembru prošle godine napunio 39.

Imali su navijači zatim priliku da uđu na teren i time se oproste ne samo od srpskog asa, već i od fudbala na svom stadionu u narednih pet meseci.

 (©Branko Cvetojević/Mozzart Sport) (©Branko Cvetojević/Mozzart Sport)

Ostaje da se vidi da li je ovo Ninkoviću i poslednja utakmica u karijeri, pošto Vonderersi sada imaju samo teoretske šanse da se nađu u plej-ofu. Porazom su prepustili Melburn Sitiju šesto mesto i prednost od dva boda uoči poslednjeg kola A-lige.

Jedina nada za tim iz Zapadnog Sidneja je da idućeg vikenda kao gost pobedi Melburn Viktori, a da Siti izgubi od gradskog rivala, pretposlednjeg na tabeli Vestern Junajteda.

Ako bude do Miloša, nema dileme da svim srcem želi taj još jedan pravi fudbalski ples, u kojem će dobiti i minutažu i slobodu da prospe magiju po terenu i da pobedom kaže zbogom igri koja će ga svakako upamtiti kao pobednika i velikana.

Posle titula koje je osvajao s Dinamom iz Kijeva u Ukrajini i sa Crvenom zvezdom u srpskoj Superligi, Ninković je dragulje u krunu ređao u Australiji, gde je sa Sidnejem osvojio sve što se u ovdašnjem fudbalu može osvojiti: po tri titule premijera i šampiona A-lige, jedan FFA Kup, kao i dve medalje Džonija Vorena za igrača godine u Australiji i medalju Džoa Marstona za najboljeg pojedinca velikog finala A-lige.

Ostaje da sačekamo subotu i taj oproštajni ples fudbalskog maestra.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ



tagovi

Vestern Sidnej VonderersAustralijaABA ligaMiloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara