Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Počinje afrička superliga, takmičenje najbogatijih, ne i najkvalitetnijih ekipa

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.10.23. | 10:36

Pogled u budućnost, na ono što čeka evropski fudbal – susretom Simbe i Al Ahlija iz Kaira (petak, 17) biće otvorena Afrička fudbalska liga, na kojoj će se testirati održivost ovakvog takmičenja

Pokretanje Superlige Evrope je podiglo toliko prašine, da je čitav projekat morao da bude zaustavljen barem privremeno. Međutim, moćnici svetskog fudbala nisu odustali od te ideje, razradiće je postepeno, a prvi korak ka pokretanju takmičenja najbogatijih evropskih klubova napravljen je u Africi. Tamo će ovog petka od 17 časova otpočeti Afrička fudbalska liga (prekrštena iz Superlige Afrike zbog negativnog publiciteta), susretom Simbe i Al Ahlija iz Kaira u Dar Es Salamu.

Pošto je sklopljena naprasno, nije se našlo pravo mesto u kalendaru za nju. Nisu ni učesnici želeli da naprave kompromis i da se povuku iz Lige šampiona, što je samo dodatno zakomplikovalo stvari. Na kraju, ovo premijerno izdanje će se igrati po skraćenom sistemu, samo nokaut faza, ali sa revanšima. Duel Simbe i Al Ahlija će otvoriti četvrtfinala.

Izabrane vesti

Učestvovaće osam ekipa za koje je procenjeno da će privući najveću medijsku pažnju. Klubovi koji su najpopularniji na Crnom kontinentu, ne oni koji su zaslužili svoje mesto tamo dobrim rezultatima.

Primera radi, upravo Simba trenutno nije najbolji tim u Tanzaniji. Poslednje dve titule osvojio je Jang Afrikans, koji sada vodi sa 24:22 u broju šampionskih naslova. Međutim, Simba je popularniji klub, ima veću bazu navijača i zbog toga je dobio poziv.

17.00: (3,60) Simba (3,20) Al Ahli (2,05)

Al Ahli je aktuelni šampion Afrike, najtrofejniji klub na Crnom kontinentu i bez njega bi Afrička liga izgubila legitimnost. Imaju sreće osnivači ovog takmičenja, iza kojeg zvanično stoji sam predsednik FIFA Đani Infantino, pošto Al Ahli ima tu ludačku ambiciju da učestvuje u što više takmičenja tokom godine i da osvoji što veći broj trofeja. Prošle ih je osvojio četiri.

U Afričkoj ligi će učestvovati još južnoafrički Mamelodi Sandauns, klub predsednika CAF Patrisa Motsepea, jednog od rukovodioca superligom, petostruki prvak Afrike TP Mazembe iz DR Konga, Vidad Kazablanka, Petro Atletiko, Enjimba i Esperans Tunis. Veliki broj njih nisu šampioni u svojim državama.

Vidad je bio drugi u Maroku, titulu mu je uzeo FAR iz Rabata, dok je u Tunisu titulu uzeo Etoil Sahel. Prvenstvo DR Konga prošle sezone ni nije završeno, a u trenutku prekida TP Mazembe je bio četvrti na tabeli. Najgori je ipak slučaj Petro Atletika, koji je pod istragom FS Angole zbog sumnje da je nameštao utakmice. Uprkos tome, klub iz Luande će igrati ovo takmičenje koje je zamišljeno da bude elita iznad Lige šampiona.

Kada je početkom ove godine zvanično doneta odluka da se pokrene Afrička liga, saopšteno je da je njen cilj „pravljenje neprevaziđene takmičarske platforme, lige koja će za cilj imati da podigne kvalitet sporta i da donese značajne i pouzdane tokove prihoda za klubove“. Prvobitno se pričalo o tome da će ovo takmičenje da ima budžet između 250 i 300 miliona evra, potom je Infantino sam istakao da će on biti smanjen na 100.000.000 evra, a da će pobedniku pripasti 11.600.000, međutim ni taj novac nije obezbeđen. Sada je zvanično da će kompletan nagradni fond za osam klubova koji će učestvovati da bude 10.000.000 evra, od čega će 4.000.000 da završe u rukama pobednika. I dalje je to solidan novac za afrički fudbal, ali nije ni blizu onoga koji je ranije obećan klubovima. Očigledno da ni u Africi ova superliga nije privukla pažnju koju su očekivali.

Ono što je sada zacrtano, timovi koji ispadnu u četvrtfinalu dobiće po 900.000 evra, polufinalisti 1.700.000, a poraženi finalista 3.000.000. Istina, veće su to nagrade od onih koje se dele u CAF Ligi šampiona, ali ne mnogo.

Marketinška strana je zatajila (što je dobro upozorenje za Superligu Evrope). Tražili su preveliki novac za prenose utakmica, na kraju niko nije otkupio prava, pa će četvrtfinala moći da se gledaju samo preko sajta i zvaničnog Jutjub kanala Afričke lige. Koliko se navijači nisu uzbudili zbog toga najbolje pokazuje to što taj kanal na dan početka takmičenja na Jutjubu ima samo 1.040 pratilaca!

Više je kritičara Afričke lige nego onih koji javno hvale to takmičenje. Vlasnik južnoafričkog prvoligaša Kejp Taun Sitija Džon Komitis bio je među najglasnijima.

Superliga će ubiti afrički klupski fudbal. Ne možete da ugasite reflektore sa domaćih takmičenja“, rekao je Komitis i poručuo da je ova ideja „superglupa“.

Do sledeće srede će biti odigrani i revanši četvrtfinala, videćemo da li će se posle tih osam utakmica promeniti mišljenje u Africi u vezi ovog takmičenja. Za sada deluje da se navijači nisu „zagrejali“ za ovu ideju...

AFRIČKA LIGA – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Petak

17.00: (3,60) Simba (3,20) Al Ahli (2,05)

Subota

17.30: Petro Atletiko – Mamelodi Sandauns

Nedelja

17.00: TP Mazembe – Esperans Tunis

20.00: Enjimba – Vidad Kazablanka

(Revanši su na programu 24. i 25. oktobra)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AfrikaAfrička fudbalska ligaSimbaAl Ahli KairoAl Ahli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara