Počinje Bundesliga: Bajernov pad - sad ili nikad

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.08.19. | 08:54

Čini se da Dortmund i Lajpcig imaju kapacitet da konačno zaustave dominaciju Bavaraca

Prvi put posle dosta vremena fanovi Bundeslige se pripremaju za novu sezonu ne znajući ko će za devet meseci podići čuvenu Salataru namenjenu novom šampionu Nemačke. Aktuelni vladar Bajern iz Minhena otvara poteru za osmom uzastopnom titulom u petak uveče protiv Herte, ali i Borusija iz Dortmunda i Lajpcig imaju svoje ambicije i potrudiće se da im pokvare sve planove ove sezone.

BORBA ZA TITULU

Izabrane vesti

Jasno je zašto mnogi vide Bavarce na vrhu i sledećeg leta, posebno nakon što je prošle sezone Borusija nesrećno izgubila ogromnih devet bodova razlike i poklonila „masteršale“ velikom rivalu. Šampioni ulaze u drugu sezonu pod Nikom Kovačem, iako je hrvatski trener bio u opasnosti da izgubi posao čim su rezultati bili u ćorsokaku. Minhenski klub je tokom leta uložio dosta u renoviranje odbrane kako bi rešio defanzivne probleme (kupovina svetskih šampiona Ernandeza i Pavara za 115.000.000 evra), dok je nedavni dolazak Ivana Perišića iz Intera odgovor na praznine nastale odlaskom Arjena Robena i Franka Riberija iz kluba tokom leta.

Njihov glavni protivnik će nesumnjivo biti Borusija iz Dortmunda. Oko ovog tima tokom leta je bilo dosta pozitivne energije posebno jer je trener Lusijen Favr produžio ugovor i nastavio ambiciozan projekat. Milioneri su se ponašali u skladu sa nadimkom i uložili čak 130.000.000 evra u pojačanja, a dolazak asova kao što su Torgan Azar ili Julijan Brant, zatim i povratak Matsa Humelsa jasan su nagoveštaj ambicija ovog tima. Opšte je mišljenje da još od ere Jirgena Klopa Borusija nije imala ovako jak sastav i da ima vrlo dobre šanse da se domogne šampionske titule pored Bajerna koji još uvek pokušava da se pojača.

Što se tiče Lajpciga, Crveni bikovi prošle sezone nisu bili pretnja vodećem tandemu, ali nastupajuća sezona – u kojoj slave i deset godina od osnivanja kluba – mogla bi da bude motiv da barem jedan trofej stigne na istok Nemačke. Projekat Red Bula i dalje je među najomraženijim u ostatku Nemačke i predstavlja antitezu svega što nemački fudbal jeste i zbog čega je atraktivan. Ali tu su kvalitetni fudbaleri koji svakako mogu da se nose sa igračima Bajerna ili Borusije. Tokom leta potrošeno je oko 52.000.000 evra na nadogradnju ionako odličnog tima koji predvode Upamekano, Verner ili Jusuf Poulsen, a tu je i novi trener Julijan Nagelsman (stigao iz Hofenhajma) od koga očekuju da približi Lajpcig borbi za titulu.

Filip Kostić

FAVORITI IZ SENKE

Dok su mnogi tipovali na Bajer iz Leverkuzena kao na izazivača za Salataru još prošle sezone, ovaj tim se na početku našao u zoni ispadanja i tek dolaskom Holanđanina Petera Boša umesto smenjenog Hajka Helriha uspeli su da pronađu pravu formu. Nakon letnjih priprema i dobrih investicija na transfer pijaci (Demirbaj, Amiri i Musa Dijabi) uz ostanak sjajnog Haverca u Bajeru se nadaju da će ostvariti minimum ambicija, a to je plasman u top četiri tima Bundeslige.

Slično kao u Lajpcigu i u Borusiji iz Menhengladbaha se nadaju novom početku s novim trenerom, talentovanim Markom Rozeom koji je stigao iz Red Bul Salcburga. Prošle sezone Ždrepcima je promakla Liga šampiona za samo tri boda, ali je ovaj klub uspeo da zadrži većinu fudbalera (izuzev Azara) koji imaju solidno iskustvo i kvalitet da napadnu sam vrh.

Nova sezona mogla bi da donese i novi povratak Verdera iz Bremena, nekadašnjeg šampiona koji se konačno probudio i izašao iz proseka. Fanovi na severu Nemačke su opasno „naloženi“ nakon prošlogodišnjeg osmog mesta, a talentovani igrači kao što su Maksimilijan Egeštajn ili Milot Rašica pod vođstvom odličnog mladog trenera Florijana Kofelda mogli bi da vrate Verder na međunarodnu scenu.

Ne treba nikako zaboraviti u ovoj priči i Volfzburg koji se posle dva uzastopna bitisanja u baražu za opstanak prošle sezone izborio za Ligu Evrope. Vukovi su doveli nekoliko dobrih pojačanja poput Ksavera Šlagera i Kevina Mbabua koji će uz novog trenera Olivera Glaznera probati da izdignu klub iz grada Folksvagena na još veći nivo.

Ajntraht je prodao Luku Jovića, ali doveo i zamenu u vidu Dejana Joveljića, pa će sa Mijatom Gaćinovićem i Filipom Kostićem i dalje imati srpsku osovinu u borbi za što bolji plasman i barem Ligu Evrope. Izlazak na međunarodnu scenu posle nekoliko godina sanja i Herta koja je u svrhu tog cilja produžila za još sezonu pozajmicu Marka Grujića iz Liverpula. Srbin je prošle godine bio jedan od najboljih igrača Stare dame, a biće adut i novog trenera Ante Čovića. Matija Nastasić i Šalke prolaze kroz turbulentan period i tranziciju posle loša sezone, a ni reprezentativac Miloš Veljković iz Verdera nema čemu da se nada nakon propuštenih priprema zbog povrede i dolaska Omera Topraka iz Borusije Dortmund.

NOVAJLIJE

Kao prvoplasirani tim iz Cvajte koji se vratio posle samo jedne sezone u nižem rangu, Keln spada među favorite da lako opstane u Bundesligi sledeće godine. Istina, teška pobeda nedavno u kupu nad drugoligašem Vehenom malo je prodrmala čitav klub, ali novi trener Bejerlorzer ima na raspolaganju dobar tim i iskusnog Antonija Modesta koji je za bundesligaške uslove prava golgeterska zver.

Za razliku od Jarčeva, Paderborn, tim koji je u septembru 2014. čak bio i prvoplasirani u Bundesligi, prošao je od tada najčudniji fudbalski put. Umesto da završe u Regionalnoj ligi pre ravno dve godine, oni su na uštrb Minhena 1860 za zelenim stolom opstali u trećoj ligi i za samo dve sezone čudesno došli do elitnog ranga. Možda čak i da to sami nisu hteli...

Slična je priča i sa trećim novajlijom iz Cvajte Unionom iz Berlina koji je kroz baraž srećno zahvaljujući golovima  u gostima, izbacio Štutgart i prvi put u istoriji ušao u najveći rang nemačkog fudbala. Opšti je utisak je da će baš ova dva kluba biti najsrećniji ukoliko i dogodine opstanu u najvišem rangu nemačkog fudbala.

KVOTE ZA OSVAJAČA BUNDESLIGE

BUNDESLIGA - 1. KOLO: 

Petak

20.30: (1,18) Bajern  (7,75)  Herta (13,00) 

Subota

15.30: (1,28) Leverkuzen  (6,00)  Paderborn (9,50) 
15.30: (1,25) Dortmund  (6,50)  Augzburg (10,00)
15.30: (2,35) Frajburg  (3,35)  Majnc (3,05)
15.30: (1,80) Verder  (3,60)  Fortuna Diseldorf (4,60) 
15.30: (1,90) Volfzburg  (3,50)  Keln (4,10) 
18.30: (2,05) Menhengladbah  (3,45)  Šalke (3,60) 

Nedelja

15.30: (2,40) Ajntraht  (3,45) Hofenhajm (2,90) 
18.00: (4,60) Union Berlin  (3,60)  RB Lajpcig (1,80)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama


Pogledajte prvu epizodu nove serije Ekipizza...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara