Počinje Kopa Libertadores! Palmeiras želi pečat najboljeg tima u ovom veku, Flamengo, Mineiro, River i Boka su mu najveća pretnja

Vreme čitanja: 26min | uto. 05.04.22. | 18:30

Večeras počinje južnoamerička verzija Lige šampiona, a Mozzart Sport vam donosi detaljno predstavljanje svih učesnika

Počinje najbolji fudbal tamo gde „pucaju koske“. Liga šampiona na nešto drugačiji način. Sve je spremno za 63. izdanje Kopa Libertadores. Čak 31 tim će pokušati da svrgne sa trona Palmeiras, dvostrukog uzastopnog šampiona, pošto su Brazilci osvojili trofej 2021. i 2020. Koliko je to težak fudbalski poduhvat, govori i činjenica da je vezane titule u ovom veku osvojila samo Rikelmeova Boka Juniors 2000. i 2001. godine.

Misija popularnog Verdaa je da dođe do treće vezane kontinentalne krune. Jedini koji su to postigli u istoriji takmičenja su argentinski klubovi Estudijantes (1968, 1969. i 1970.) i Independijente koji je trijumfovao četiri puta između 1972. i 1975.

Izabrane vesti

Neće biti lako Palmeirasu, jednom od osam timova iz svoje zemlje koji su deo grupne faze. Naravno, opasnost neće doći samo od njegovih sunarodnika, već i od drugih timova koji će pokušati da razbiju brazilsku hegemoniju u poslednje dve godine: protekla dva finala bila su Palmeiras - Santos i Palmeiras - Flamengo.

Prethodni turnir je bio poseban. Videli smo uzbudljivu grupnu fazu sa 104 gola, a Palmeiras je prkosio izgledima da bude prvi klub koji je osvojio trofeje uzastopno od 2001. Ovogodišnja kampanja može da ga nadmaši - punim tribinama. Posle 2021. u kojoj su se navijači vratili na stadion u poslednjim rundama, biće zadovoljstvo poželeti dobrodošlicu pristalicama širom Južne Amerike za izdanje Kopa Libertadores 2022. Navijači čine fudbal onim što jeste, a Zeleni kontinent ima neke od najstrastvenijih baza pristalica na svetu. Ovo, zajedno sa faktorima koji uključuju veliku nadmorsku visinu i teške podloge, znači da klubovi sa najvećim budžetom na turniru često mogu da kiksnu kada nisu u svom domu.

Bolivijski sastavi su noćna mora za rivale. U prošloj kampanji Strongest je na svom terenu pobedio polufinalistu Barselonu i finalistu iz 2020. Santos. Olvejz Redi je savladao brazilski Internasional, čiji je budžet bar deset puta veći u poređenju od njegovog. Isto se može reći i za venecuelansku Deportivo Tačiru, koja je takođe pobedila Internasional kod kuće tokom prošlogodišnje grupne faze, mada na kraju, vremenom, kvalitet često preovladava.

Flamengo osvaja Kopa Libertadores - kvota 4,50

Među timovima koji će pokušati da otmu šampionski pojas Palmeirasu, ističu se jaki Flamengo i Atletiko Mineiro, kao i River Plejt, koji ne samo da je dostigao veoma visok nivo, već se i pojačao. Mada, Milioneri iz Buenos Ajresa nisu načisto da li će moći da računaju na Hulijana Alvareza, prvu zvezdu tima, tokom celog turnira ili će ga izgubiti sredinom godine, jer je ofanzivac potpisao za Mančester Siti. I naravno, da ne isključimo Boku Juniors iz jednačine, sa povratkom zvezde Darija Benedeta i potragom za osvetom posle kontroverzne eliminacije od Atletiko Mineira 2021. Zbog tog incidenta koji su se desili neposredno posle tog meča u Brazilu igrači Sebastijana Batalje će morati da se suoče sa skoro čitavom grupnom fazom sa nekoliko važnih aduta koji su suspendovani, uključujući startne centralne bekove Iskijerdosa i Roha.

S obzirom na početak novog izdanja Kopa Libertadores, najvažnijeg turnira za južnoameričke klubove, procenjujući ekonomsku moć klubova nameću se validna pitanja. Da li će brazilski fudbal ponovo uzeti svu slavu, odnosno da li će neko moći da mu oduzme najznačajniji pehar posle tri godine.

Boka Juniors ovaja Kopa Libertadores - kvota 11,0

Osam timova iz Brazila, više od bilo koje druge zemlje, nalazi se u grupnoj fazi Libertadoresa: Palmeiras – branilac titule i pobednik poslednja dva izdanja, Atletiko Paranaense – šampion Kopa Sudamerikane 2021, Atletiko Mineiro - šampion prvenstva Brazila 2021, Flamengo, Fortaleza, Kortintijans, RB Bragantino i Amerika Mineiro - svi zato što su završili u gornjem domu Serije A. Mora se uzeti u obzir i da je Fluminense eliminisan, na penale, iz trećeg kola kvalifikacija od paragvajske Olimpije.

Prema cenama timova, uzimajući kao referencu specijalizovani sajt Transfermarkt, Palmeiras, aktuelni šampion, ima najskuplji sastav u izdanju Oslobodioca Amerika. Cena igračkog kadra Verdaa je 161,1 miliona evra. Na drugom mestu je Flamengo sa 159,85 miliona. River zauzima mesto na podijumu najvrednijih sa timom vrednim 134,73 miliona evra. Vredi zapamtiti da ove vrednosti predlaže sajt nemačkog porekla i da ono što ukazuje je indikativna tržišna vrednost, a ne konačna cena ili klauzula o raskidu fudbalerovog ugovora.

Iza se nalaze Atletiko Mineiro, vredan 113,25 miliona evra i Boka sa ukupno 99,7 miliona. Među pet ekonomski najmoćnijih klubova, ako je reč o vrednosti njihovih fudbalera, tri su brazilska.

Dakle, Brazil i Argentina čine top pet najskupljih klubova, ali šta je sa ostatkom kontinenta? Uzimajući u obzir vrednost klubova koji će učestvovati u grupnoj fazi, Sero Portenjo iz Paragvaja pojavljuje se sa 28,45 miliona evra kao najskuplji klub od ostalih osam zemalja.

Palmeiras osvaja Kopa Libertadores - kvota 6,50

Novac nije sve, ali pomaže. Iako fudbal zadržava taj deo nepredviđenih događaja i tim koji je teoretski inferioran u odnosu na drugi može da ga pobedi, pa čak i eliminiše, "labav novčanik" Brazilaca se odrazio i na sportske uspehe, pošto su poslednja tri izdanja osvojili timovi zemlje kafe i sambe. Flamengo 2019, i Palmeiras 2020. i 2021. su dokaz za to. Uz zanimljivost da je Flamengo u finalu pobedio River Plejt, a Verdao je to isto uradio protiv dva brazilska sastava - Santosa i Flamenga. Tek 2018. nijedan klub iz Brazila nije uspeo da dođe do finala, kada je River pobedio Boku, dok 2014. nije bilo brazilskog tima ni u polufinalu.

Može li Palmeiras da ispiše istoriju i osvoji treći uzastopni Kopa Libertadores - prvi klub koji je ovo postigao od Independijentea 1974. godine - ili ćemo videti novo ime ugravirano na trofeju u Ekvadoru sa nagradom od 22.850.000 evra saznaćemo u ekvadorskom Gvajakilu 29. oktobra.

GRUPA A: PALMEIRAS (BRAZIL), EMELEK (EKVADOR), DEPORTIVO TAČIRA (VENECUELA), INDEPENDIJENTE PETROLERO (BOLIVIJA)

Aktuelni šampioni nisu mogli da imaju bolji žreb. Uprkos činjenici da će imati posla sa Emelekom, kao i bolivijskim debitantom Independijente Petrolerom i venecuelanskim Deportivo Tačirom, koji predstavljaju potencijalnu "koru od banane", Palmeiras ima previše kvaliteta za svoje protivnike. Tri vrlo verovatne pobede Verdaa trebalo bi da budu više nego dovoljne da branilac krune osigura prolaz u nokaut fazu. Sastavu iz Sao Paula će od jačine rivala mnogo teže da padnu putovanja.

Istina je da u tim nije stigla nijedna "devetka", koju su navijači toliko želeli, ali je startna baza očuvana i čini se da deluje još bolje. Portugalski kormilar Abel Fereira pretočio je sve kritike koje je dobio u delo i učinio da tim ima više načina da igra, posebno ofanzivno. Ovu godinu je Palmeiras već počeo sa dve titule u Rekopa Sudamerikani i Paulistau. Fereira je obnovio ugovor, a Veverton, Gustavo Gomez, Danilo, Rafael Veiga i Dudu, sve važni igrači u poslednjoj tituli, i dalje su najjači aduti Portugalca.

Ko bi trebalo da prođe dalje sa Palmeirasom? Trenutno se čini da je to lutrija i gol-razlika će verovatno igrati važnu ulogu između preostale tri strane. Nedavno iskustvo Deportivo Tačire na ovom turniru bi moglo da je dovede do iznenađenja protiv Emeleka u trci za drugo mesto. Međutim, nepoznata jačina Independijente Petrolera dodaje uzbudljivu notu Grupi A.

Emelek glavnu prednost ima u "kotlu" svog doma na stadionu Džordž Kepvel, ali to je "izuzetak" među onim što je obično realnost brazilskih putovanja u Ekvador. Tim iz Gvajakila nema nadmorsku visinu kao saveznika. Trenutni vicešampioni svoje zemlje se takođe vraća u glavno takmičenje na kontinentu pošto je izostavljen iz izdanja 2020. i 2021. godine i ovo je njegov 29. nastup na takmičenju. Odigrao je tri utakmice na kojima nije pobedio u nacionalnom šampionatu, a rezultati su izvršili pritisak na menadžera Ismaela Reskalva koji je pred otkazom.

Polufinalista Libertadoresa 1995. godine, ekvadorski tim je tradicionalan u svojoj zemlji, a u dosadašnjem izdanju prvenstva Emelek je drugoplasiran sa 10 bodova u šest mečeva. Vezista Hoao Rohas jedna je od zvezda tima i pozvan je od strane reprezentacije Ekvadora u poslednjim kolu južnoameričkih kvalifikacija. Napadač Kiroga i vezista Rodrigez su takođe među najboljim imenima tima. Kao glavno pojačanje stigao je Alehandro Kabeza iz Independijente del Valjea.

Deportivo Tačira je ono što se može smatrati idealnim protivnikom da bude u grupi nekog brazilskog tima. Sa 26 utakmica protiv timova iz zemlje kafe i sambe ostvarila je samo tri pobede. Jedini trijumfi su bili u Venecueli protiv Internasionala, 2021. i 1989. i Santo Andrea 2004. godine.

Depor je drugi najtrofejniji tim Venecuele, i u poslednjih sedam izdanja Libertadoresa propustio je samo jedno (2019). Klub iz San Kristobala je 2022. godine napravio drastičnu promenu u sastavu, potpisivanjem 14 novih igrača. Trener je Španac Aleks Paljares, koji u Jersonu Čakonu ima dragulja, kako tehnički tako i finansijski. Ovaj 18-godišnjak je debitovao za prvi tim sa samo 14 godina i od 2020. je veliki projekat. U 42 utakmice postigao je 10 golova i ostvario osam asistencija u Tačirinoj kampanji koja je rezultirala titulom. Posle odlaska imena poput Lukasa Gomeza i Fredija Gondole, klub je kao važno pojačanje angažovao vezistu Roberta Ernandeza.

---------------------------

Sve utakmice Kopa Libertadores možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------------

Independijente Petrolero je stigao do Kopa Libertadoresa zahvaljujući jedinoj tituli u svojoj istoriji, šampionatu Bolivije 2021. Glavno oružje tima je činjenica da igra na nadmorskoj visini od 2.800 metara. Osnovan je 1932. godine, ali ima malo tradicije u Južnoj Americi.

Stadion na kojem Independijente igra svoje utakmice je Olimpiko Patrija, sa kapacitetom za nešto više od 30.000 ljudi, a sastav bolivijskog tima je prilično raznolik. Većina prvotimaca su igrači rođeni u Boliviji, ali u timu su i Argentinci, Paragvajci, Kolumbijci, Ekvadorci i Venecuelanci. Refinerosi odnedavno imaju jednog igrača koji je ranije igrao za Palmeiras,

Kristalda. Napadač, koji je igrao za Verdao između 2014. i 2016. dogovorio se prošle nedelje sa Petrolerom, kojim komanduje Huan Robledo i koji ima mladog Hesita Martineza kao najboljeg igrača.

GRUPA B: ATLETIKO PARANAENSE (BRAZIL), LIBERTAD (PARAGVAJ), KARAKAS (VENECUELA), STRONGEST (BOLIVIJA)

Prošlogodišnji pobednik Kopa Sudamerikane, Atletiko Paranaense će nastojati da ojača svoj autoritet u Grupi B protiv prilično slabe opozicije. I Libertad i Karakas nisu uspeli da dođu do grupne faze prošle godine, i iako su uspeli da to postignu ovog puta, obe ekipe ne bi trebalo da zabrinjavaju brazilsku ekipu koja je puna kvaliteta.

Brazilci su zadržali Palmeiras do nerešenog rezultata 2:2 u prvoj utakmici Rekopa Sudamerikane, pre nego što su izgubili sa 2:0 u gostima. Ovo pokazuje da Furasao može da se takmiči na ovom nivou i, sa nizom transfera koji su ostvario poslednjih nekoliko meseci, to je svakako klub u usponu.

Paranaense je pojačan. Doveo je poznate igrače poput

Mateusa Fernandesa, Marlosa i Pabla, kao i Argentinca Kuelja i Urugvajca Kanobija. Nikao i Santos su otišli, ali Atletiko nastavlja sa jakom ekipom. Ostaje da se vidi da li će pod pritiskom Alberto Valentim imati vremena i snage da povede tim napred.

Libertad se našao u grupnoj fazi kao šampion paragvajske Aperture. Ekipa nije izgubila nijednu utakmicu od oktobra 2021. i predvodi nacionalni turnir. Tim Argentinca Danijela Garnera je iskusan. Ima Martina Silvu (39 godina), Pirisa (33), Riverosa (39) i ima dva paragvajska veterana u napadu Oskara Kardoza (38) i Rokea Santa Kruz (40). Najefikasniji je, međutim, mladi ofanzivni vezista Ensiso (18). Najbolji je strelac ove sezone sa devet golova u osam utakmica.

Uprkos tome što je stalna figura u nedavnim izdanjima Libertadoresa, Repoljerosi obično ne idu mnogo daleko. Najviše što su postigli poslednjih godina je četvrtfinale 2020. godine, što se dešavalo i 2007, 2011. i 2012. godine, dok su 2006. stigli do polufinala, izgubivši od Internasionala.

Najtrofejniji tim Venecuele na turnir ulazi kao autsajder. U pokušaju Karakasa da iznenadi, tim trenera Fransiska Stifana uzda se u najboljeg strelca iz Afrike. Napadač Samson Akinjola bio je strelac 18 golova u vicešampionskoj kampanji 2021. godine. Rođen je u Beninu, odrastao u Nigeriji i počeo da igra fudbal u Slovačkoj. Rohosi imaju još dvojcu Afrikanaca: Nigerijac Adea Ogunsa i Kvakua Oseija iz Gane. Karakas je loše počeo u Venecueli i tek je 11. sa jednom pobedom u šest utakmica.

Na prvi pogled, teško je reći da Karakas izaziva strah za rivale, uprkos tome što je na svom 15. učešću u Libertadoresu, odnosno četvrtom uzastopnom. Venecuelanskom timu nedostaje istaknuta kampanja ili kontnuitet da bi postao protivnik koji izaziva više poštovanja. Do sada, najviše što je Karakas dogurao je do četvrtfinala, samo jednom, 2009. godine.

Kada govorimo o Strongestu, prva stvar koja pada je zastrašujuća visina od 3.625 metara u La Pazu. Ekipa je jedna od dominantnijih u Boliviji sa 15 osvojenih titula, treća najtrofejnija u domaćim okvirima i igrao je u poslednjih 11 izdanja kontinentalnog turnira. Međutim, nikada nije prošao osminu finala. Tim koji trenira Argentinac

Kristijan Dijaz ima nadu u napadačku trojku za grupnu fazu, jer su bili ključni u borbama za grupnu fazu. Rodrigo Amara sa dva gola, Martin Prost takođe sa dva pogotka i Enrike Triverio sa golom i asistencijom, učestvovali su u svim pogocima tima u kvalifikacijama. Dijaz nema baš izrazito kvalitetne igrače. Najvažniji su momci iz sredine terena Henri Vaka i Rodrigo Amaral.

GRUPA C: ESTUDIJANTES (ARGENTINA), BRAGANTINO (BRAZIL), NASIONAL (URUGVAJ), VELEZ (ARGENTINA)

Artur (©Reuters)Artur (©Reuters)

Večito pitanje, ko je bolji - Argentinci ili Brazilci? Prethodne godine u Kopa Libertadores gledalo smo dominaciju klubova iz zemlje sambe i kafe. Imali su čak tri polufinalista, a Gaučosi nijednog. U Grupi C Bragantino će pokušati da pomrsi račune Velezu i Estudijantesu, kao i velikanu iz Montevidea, Nasionalu. Na prvi pogled rekli bismo da u ovoj grupi nema favorita, da sva četiri tima imaju šanse da završe na prva dva mesta.

Dok je tradicija na strani argentinskih timova, šampiona Južne Amerike 1994. godine Veleza i četvorostrukog osvajača Kopa Libertadores, Estudijantesa, kao i Nasionala, tri puta najboljeg tima na kontinenetu, sadašnjost, verovatno i budućnost, pripada malenom Bragantinu, timu koji raste poslednjih godina, a iza koje stoji moćni brend Red Bul. Tim iz Braganse nije osvojio nijedan trofej, a prošle godine je bio blizu. Igrao je finale Kopa Sudamerikane, ali je poklekao od Atletiko Paranaensea.

Politika Bikova je jasna – razvijati talente, a onda ih prodavati u Evropu. Poslednji biser koji je inkasiran veliki novac bio je Klaudinjo, koji je letos za 12.000.000 evra pojačao ruskog šampiona Zenit iz Sankt Peterburga. On je bio olimpijski reprezentativac, a kuca na vrata i najboljeg tima Selesaa. Trener je mladi stručnjak, najdugovečniji u brazilskoj eliti, Maurisio Barbijeri. Ove godine, uloženo je više od 10.000.000 evra u pojačanja, a najzvučniji su Elinjo, krilni napadač iz Sao Paulo plaćen 4.000.000 evra i štoper Natan iz Flamenga, za koga je inkasirano 3.500.000. Bragantino je pod finansijskom injekcijom Red Bula došao u situaciju da može da „čerupa“ najpopularnije klubove u Brazilu.

Najveće nade uperene su u Artura, a tu je i veteran Jtalo. Ovo je debitantsko učešće Bikova u Kopa Libertadores i sigurno će imati motiv da izbore prva dva mesta i nokaut fazu u najjačem klupskom takmičenju Južne Amerike. Meč protiv Nasionala u Bragansi u sredu (23.55) biće generalna proba pred start Serije A. U šampionatu Paulista ispali su u polufinalu od Palmeirasa (2:1), šampiona ovog takmičenja, dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike.

Estudijantes iz La Plate je na papiru možda i prvi favorit, mada Studenti ne mogu da se pohvale dobrom formom. Četiri meča su bez pobede u Liga kupu Argentine, ali i dalje su deobi prvog mesta u Grupi B sa Tigreom i Bokom Juniors. Direktor kluba je čuveni Huna Sebastijan Veron, nekadašnja zvezda Lacija, Intera, Mančester junajteda i Čelsija.

Ove godine na klupi je seo iskusni stručnjak Rikardo Zijelinski. Najbolji strelac u 2022. godini je iskusni napadač Mauro Boseli. Veteran, koji je stigao iz paragvajskog Sero Portenja, postigao je četiri gola u Liga kupu Argentine, koliko je mrežu protivnika zatresao i Leandre Dijaz. Od bitnih igrača boje Estudijantesa brane Agustina Rohel, Fernando Zukui, Manuel Kastro, Emanuel Mas...

Velez je slab ove godine. Tek je na devetom mestu u Grupi B Liga kupa Argentine. Pre desetak dana došlo je do promene na klupi tima iz Buenos Ajresa. Otišao je Maurisio Pelegrini, a prirvremeno rešenje na klupi je Hulio Vakari. Šok terapija je dala rezultate. Velez je pred start Kopa Libertadores pobedio Lanus na svom terenu sa 3:1. Prva zvezda tima je Lukas Prato, nekadašnji igrač River Plejta i Fajenorda, a najbolji strelac je Lukas Hanson sa četiri pogotka. Ove godine, Velez je napravio veliki transfer. Talentovanog Tijaga Almadu je prodao Atlanti u MLS-u za čak 14.550.000 evra.

Koliko je jaka Grupa C, kada za slavni Nasional možemo da kažemo da ima najmanje šanse da izbori nokaut fazu Kopa Libertadores. Velikan iz Montevidea ima dosta problema. U urugvajskoj Aperturi je tek deveti, sa po dva trijumfa i poraza, uz tri remija. Finansijski, ne može da parira brazilskim i argentinskim kubovima. Proteklog leta je Nasional upravo Bragantinu prodao vezistu Emilijana Martineza za 3.400.000 evra. Krajem prošle godine na kormilu kluba stigao je Pablo Repeto. Okosnica tima su domaći igrači - Franko Fagundez, Manuel Monzeljo, Matijas Zunino, Brajan Okampo... Najveće pojačanje ove godine je doalzak na pozajmicu iz komšijskog Liverpula, nekadašnjeg igrača Sent Etjena, Ignasiija Ramireza.

GRUPA D: ATLETIKO MINEIRO (BRAZIL), AMERIKA MINEIRO (BRAZIL), TOLIMA (KOLUMBIJA), INDEPENDIJENTE DEL VALJE (EKVADOR)

Hulk (©Reuters)Hulk (©Reuters)

Dva tima iz Belo Orizontea gledaćemo u Grupi D Kopa Libertadores. Poznatiji i bolji je šampion Brazila Atletiko Mineiro, dok je Amerika preko dva kola kvalifikacija uspela da izbori mesto među 32 najbolja kluba na Zelenom kontinentu.

Posle najbolje sezone u istoriji kluba, osvojene duple krune, iskusni stručnjak Kuka je napustio kormilo iz ličnih razloga, a na klupi je stigao Argentinac Antonio Mohamed, nekadašnji trener Urakana, Kluba Amerike, Selte iz Viga i Montereja. Nije bilo mnogo promena u timu. Okosnica šampionske ekipe je na okupu. Prva zvezda je Hulk. Nekadašnji brazilski reprezentativac, bivši as Porta, Zenita i kineskog Šangaja, blistao je prošle sezone u Seriji A. Partner u špicu biće mu Čileanac Eduardo Vargas, dok je Dijego Kosta napustio Atletiko. I dalje nema klub nekadašnji as madridskog Atletika i Čelsija.

Na sredini terena dirigent je Argentinac Naćo Fernandez, bivši as River Plejta. Tu su i Džeferson Savarino, Savio, Žair, Otavio... Štoper Žunior Alonso je prodat Krasnodaru za 8.000.000 evra, ali će on do kraja godine ostati na pozajmici u taboru crno-belih. Atletiko je izraziti favorit u Grupi D i ne bi trebalo da strepi za mesto u osmini finala elitnog takmičenja na tlu Južne Amerike.

Drugi tim iz Belo Orizontea, Amerika, u prethodne dve runde izbacila je paragvajski Guarani i ekvadorsku Barselonu iz Gvajakila, prošlogodišnjeg polufinalsite Kopa Libertadores. Na kormilu je od sredine okobra prošle godine Markinjos Santos. Najbolji strelac u prošlogodišnjoj Seriji A, Ademir, koji je postigao 14 golova, prešao je u gradskog rivala Atletiko Mineiro. Brazilskom timu se ne daju prevelike šanse da izbori jedno od prva dva mesta u grupi. Ove godine dovođena su pojačanje uglavom na pozajmice. Argentinac Herman Konti je stigao iz Bnefike, Pedrinjo iz Bragantina, Isak iz Gremija... Prošle sezone najpoznatiji fudbaler zeleno-belih, Argentinac Mauro Zarate je otišao u Žuventud.

KVOTE ZA OSVAJAČA KOPA LIBERTADORES POGLEDAJTE OVDE

Tolima je poslednjih godina jedan od najboljih kolumbijskh timova. Ostavila je u 2021. godini iza sebe gigante iz Kalija, Medeljina i Bogote - Ameriku, Atletiko Nasional, Independijente, Miljonarios i Santa Fe. Tim iz Ibague je osvojio Aperturu 2021. godine, a malo je falilo da bude najbolji i u Klausuri. Poklekao je u finalu plej-of od Deportiva iz Kalija. Ove sezone u šampionatu Kolumbije je na drugom mestu. Već treću godinu na klupi je Hernan Tores, rođen upravo u Ibagui, gradu sa oko pola miliona stanovnika u centralnom delu Kolumbije, na nadmorskoj visini od 1.285 metara. Luis Miranda sa četiri gola je najbolji strelac u domaćem prvenstvu, a po tri su delo Andersona Plate, Mihaela Ranhela i Gustava Ramireza. Tolima je prošlog leta prodala Gremiju vezistu Hamintona Kampaza za 3.500.000 evra.

Na papiru, Independijente del Valjea, šampion Ekvadora, je autsajder. Prošle sezone je izbacio Gremio u kvalifikacijama za Kopa Libertadores. Klub iz Sangolkija igra svoje utakmice u Kitu. U odnosu na prošlu godinu, ekipa je oslabljena. Trojica bitnih igrača su napustila tim, a to su Hose Urtado (Bragantino, 3.100.000), Vilijam Pačo (Antverpen, 2.870.000) i Brajan Garsija (Atletiko Paranaense, 1.300.000). Na klupi je Portugalac Renato Paiva. Najveće pojačanje protekle zime je Argentinac Honatan Bauman. Posle šest kola šampionata Ekvadora, Independijete del Valje je na trećem mestu sa šest bodova manje od lidera Barselone iz Gvajakila.

GRUPA E: BOKA JUNIORS (ARGENTINA), KORINTIJANS (BRAZIL), DEPORTIVO KALI (KOLUMBIJA), OLVEJZ REDI (BOLIVIJA)

Dario Benedeto (©Reuters)Dario Benedeto (©Reuters)

Na prvi pogled, Boka Juniors i Korintijans bi trebalo da vode glavnu reč u Grupi E. Ipak, tim sa Bombonjere je u velikom problemu. Skoro celu prvu fazu takmičenja igraće drastično oslabljen. Zbog tuče u Belo Orizonteu prošle godine u revanšu osmine finala Kopa Libertadores protiv Atletiko Mineira, sa po šest utakmica neigranja su kažnjeni Sebastijan Vilja i Kristijan Pavon, pet mečeva u autu je Markos Roho, a četiri Karlos Iskjerdos, Dijego Gonzales i Havijer Garsija. Ovi igrači su posle eliminacije pokušali da upadnu u svlačionicu Atletika i obračunaju se sa domaćim fudbalerima. Radi se o nosiocima igre, pa će trener Sebastijan Batalja da bude u problemu u grupnoj fazi takmičenja.

Plavo-žuti su imali turbulentnu prošlu sezonu, mnogo problema, lomova u klubu, trzavica, odlazak Karlosa Teveza, ali je Batalja spasao čast velikanu trijumfom u Kupu Argentine. Ove godine, Boka je odlična u Liga kupu, na deobi je prvog mesta u Grupi B. Pre tri nedelje je pobedila ljutog rivala River Plejt sa 1:0 u Superklasiku na Monumentalu. U odsustvu Kolumbijca Vilje, u napadu će sve oči biti uprte u povratnika na Bombonjeru Darija Benedeta. Nekadašnji igrač Marselja i Elčea postigao je tri gola ove sezone. Pojačanje protekle zime je Paragvajac Oskar Romero koji je stigao iz San Lorenca. Boka uvek puca na titulu u Kopa Libertadores. Osim Korintijansa, imena Deportiva iz Kalija i Olvejz Redija ne ulivaju strahopoštovanje, pa bi slavni klub iz Buenos Ajresa mogao do osmine finala i ovako oslabljen.

Posle problema Boke sa kažnjenim fudbalerima, u prvi plan u Grupi E izbija Korintijans. Tim iz Sao Paula prethodnih sezona često je menjao trenere. U šampionatu Paulista ekipu je vodio Silvinjo, ali je brzo smenjen, a krajem februara u klub iz Sao Paula je stigao Portugalac Viktor Pereira. On je proteklog leta preuzeo Fenerbahče, ali se nije dugo zadržao u Istanbulu.

Prva zvezda tima su Vilijan, nekadašnji igrač Čelsija i Arsenala. U velikanu iz Sao Paula su i Rožer Guedes, Paulinjo, Žo, Gustavo Moskito, a tu je i Džonatan Kafu, bivši igač Crvene zvezde. Početkom godine, dvojica igrača su prodata - Ederson je za 6.500.000 pojačao Salernitanu, dok je Gabrijel Pereira za 5.000.000 otišao u šampiona MLS-a Njujork Siti. Već na startu takmičenja, Timao ima nezgodno gostovanje u Boliviji protiv Olvejz Redija, ne toliko zbog kvaliteta domaćina već zbog toga što će meč da se igra u podnožju Anda, u gradu Altu na nadmorskoj visini od 4.150 metara.

Kolumbijski Deportivo iz Kalija zimus je osvojio Klausuru, ali ove sezone ne može da se prepozna. Sa samo 12 bodova iz 14 mečeva, zeleno-beli su na pretposlednjem mestu, daleko su od plej-ofa. Odlasci dvojice najboljih igrača, Arolda Presijada u meksičku Santos Lagunu i Hohana Valensije u Ostin za 1.360.000 evra su veliki hendikep za ekipu iz Kalija. Od poznatijih igrača, tu je i dalje Argentinac hrvatskog porekla Agustin Vuletić, iskusni napadač Teofilo Gutijerez, pojačanje iz Juniora, Kevin Velasko, Joni Gonzalez, koji je stigao u Depotivo na pozajmicu do kraja godine iz Benfike.

Bolivijski Olvejz Redi je verovatno najslabiji tim, ali faktor nadmorska visina uvek igra bitnu ulogu kada su klubovi iz ove zemlje podno Anda. Često su nepobedivi i za velikane Južne Amerike kada igraju u La Pazu ili u ovom slučaju Altu, na još većoj nadmorskoj visina. Na više od 4.000 metara, vazduh je razuđen, teško se diše, a to gostima uvek stvara probleme. Boka, Korintijans i Deportivo imaće velikih problema da se osvoje bodove u Boliviji.

Olvejz Redi je 2020. godine bio šampion Bolivije, ali je u padu. Trenutno je tek peti u domaćem prvenstvu, sa osam bodova manje od lidera Bolivara. Na klupi sedi Migel Gutijerez, a najpoznatii igač tima je nekadašnji reprezentativac Bolivije Huan Karlos Arse. Nekada je branio boje Korintijansa.

GRUPA F: RIVER PLEJT (ARGENTINA), KOLO KOLO (ČILE), ALIJANCA LIMA (PERU), FORTALEZA (BRAZIL)

Kada se u istoj grupi nađu dva šampiona i jedan osvajač nacionalnog kupa, onda znate da je to jedna veoma jaka grupa. Naravano, na prvi pogled je River Plejt najveći favorit, uostalom aktuelni prvak Argentine je i nosilac grupe. Milioneri su bili dominantni u prvenstvu, mnogo pre kraja takmičenja su izabranici Marsela Galjarda overili titulu, pa su mogli da se polako spremaju za elitno takmičenje. River ga je osvajao četiri puta, od toga u dva navrata u poslednjih nekoliko godina (2015. i 2018), pa i sada slovi za jednog od glavnih favorita.

Kako i ne bi, sa sastavom koji poseduje. Vratio se novi superstar južnoameričkog fudbala Hulen Alvarez na pozajmicu, pošto ga je prethodno otkupio Mančester Siti, kapiten je Enco Perez, dugogodišnji vezista Benfike i Valensije, odbranom od nedavno komantuje Emanuel Mamana, koji je došao iz Zenita… Jedino što bi malo moglo da poljulja raspoloženje Milionera je nedavno pretrpljeni poraz u Superklasiku od Boke Juniors. Takvi neuspesi umeju da ostave trag na ekipi, ali gde bolje zalečiti rane nego u Kopa Libertadoresu.

Međutim, tu su još dva trofejna tima koji žele neko od ta dva mesta koja vode u osminu finala. Kolo Kolo je kroz istoriju bio najbolji čileanski tim, ali je prošle godine bio drugi u prvenstvu, iza Universitad Katolike. Morao je da se zadovolji osvajanjem Kupa Čilea. U novu sezonu je krenuo bolje, prvi je u domaćem šampionatu, pa sa puno samopouzdanja dočekuje elitno takmičenje. Trener je od 2020. godine Bolivijac Gustavo Kinteros, nekadašnji selektor Ekvadora. U timu takođe ima nekoliko stranaca, tu su argentinci Matijas Zaldivija, Huan Martin Lusero, Pablo Solari i Emiliano Amor, Urugvajac Maksimilijano Falkon, Peruanac Gabrijel Kosta, Venecuelanac Kristijan Santos

Prvak Perua Alijanza Lima do titule je došla predvođena veteranima, a tu filozofiju nije promenila ni za novu sezonu. Argentinski trener Karlos Bustos je svu slobodu dao onim najiskusnijim fudbalerima, uz koje stasavaju neki mladi igrači. Zanimljiv spoj.

Kapiten i najveća zvezda tima je Džeferson Farfan (37), legendarni napadač PSV Ajndhovena i Šalkea. Nažalost, on je zbog povrede kolena morao da bude operisan, pa će propustiti čitavu grupnu fazu. To samo znači da će napad Alijance da predvodi Ernan Barkos (37), nekadašnji fudbaler Crvene zvezde. Argentinac je jedan od najzaslužnijih za titulu prošle godine, na 19 mečeva u Klausuri je zabeležio po sedam golova i asistencija. Ove godine je u Aperturi na pet utakmica dva puta bio strelac. Saigrač u napadu mu je godinu dana stariji Vilmer Agire, a od veterana tu su još i Edgar Benitez (34), Hosepmir Baljon (34), Pablo Migez (34) i Kristijan Ramos (33).

Po imenu i tradiciji najmanje zanimljiv član grupe F je Fortaleza, ali daleko od toga da su Brazilci bez visokih ambicija. Prošle sezone su završili četvrti u Seriji A, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Tinga, Titi, Jago Pikaču, Brajan Kabeljos, Romarinjo… Trener Huan Pablo Vojvoda ima neke veoma interesantne igrače na raspolaganju. Ove zime je argentinski stručnjak angažovao na pozajmicu sunarodnika Silvija Romera iz Independijentea, zamišljeno je da on predvodi napad Fortaleze. Nekadašnji golgeter Rena i Klub Amerike je imao dvocifren učinak prošle sezone u Argentini, a u istom ritmu će probati da nastavi i u Kopa Libertadoresu.

GRUPA G: PENJAROL (URUGVAJ), SERO PORTENJO (PARAGVAJ), KOLON (ARGENTINA), OLIMPIJA ASUNSION (PARAGVAJ)

Jedina grupa na čitavom Kopa Libertadoresu u kojoj nema Brazilaca. Posle apsolutne dominacije klubova iz te zemlje prošle godine u svim takmičenjima, prijatno je za promenu videti da se nešto u Južnoj Americi igra i bez njih. Nosilac grupe i samim tim glavni favorit je prvak Urugvaja, Penjarol. Velikan iz Montevidea je pet puta osvajao Kopa Libertadores, a statističari Međunarodne federacije fudbalske istorije, koji su rangirali rezultate svih klubova na svetu, 2009. godine su objavili da je Penjarol najuspešniji južnoamerički klub u 20. veku. Daleko iza sebe je ostavio Independijente, Nasional, River Plejt…

Međutim, to je bilo nekada. U ovom modernom fudalu Penjarolu nedostaje neki veliki rezultat. Od početka 21. veka osvojio je pet trofeja u Urugvaju, ali nijedan međunarodni. Poslednji Kopa Libertadores podigao je još 1987. godine. U Južnoj Americi se veruje da bi 20-godišnji napadač Agustin Alvarez, inače dete kluba, mogao da povede Penjarol ka stazama slave. Prošle sezone je bio fenomenalan, postigao je 23 gola, posle čega je Palmeiras nudio bogatstvo da ga kupi. Urugvajci ga nisu dali. Međutim, tokom zime je Alvarez ostao bez saigrača iz napada, Fakunda Toresa i Kanobija, a od tada se muči da postigne gol. Na prvih sedam mečeva u sezoni nije bio strelac. Penjarol je sakupio samo devet bodova do sada u prvenstvu, nalazi se na preslaboj 10. poziciji.

Tu krizu će probati da iskoriste paragvajski klubovi Sero Portenjo i Olimpija. Osvojio je Sero Portenjo prošle godine Klausuru, a ove je veoma dobro krenuo u Aperturi i posle osam kola je drugi na tabeli sa 21 bodova. Jedini meč koji nije pobedio ove godine bio je duel baš sa Olimpijom iz Asunsiona, savladala ga je na njegovom terenu sa 2:0. Ipak, i pored tog trijumfa je primetno da neće Olimpija ponovo moći da konkuriše za trofej. Lider Libertad je udaljen velikih osam bodova. Prošle godine je Olimpija bila druga u Aperturi, dok je Klausuru završila na preslaboj osmoj poziciji. Oba paragvajska tima u ovoj grupi Kopa Libertadoresa imaju po jednog izrazitog golgetera. Zvezda Sero Portenja je 23-godišnji napadač Robert Morales, koji je već postigao osam pogodaka u Aperturi. Na listi strelaca odmah iza njega se nalazi Giljermo Paiva iz Olimpije, sa pet postignutih golova.

Apsolutni autsajder grupe je argentinski predstavnik Kolon. Po ustaljenom mišljenju, on je zalutao u elitni rang i tu mu nije mesto. Poziv za Kopa Libertadores je dobio posle senzacionalnog osvajanja Liga kupa Argentine prošle godine. Međutim, te igre više nije uspeo da ponovi. Prvenstvo Argentine je završio na sedmoj poziciji, sa 15 bodova manje od River Plejta. To bi mu bilo dovoljno samo za Kopa Sudamerikanu, da nije bilo Liga kupa. Uz to, u meču za trofej, svojevrsnom Superkupu, River ga je preslišao sa 4:0. Ni ove sezone u Liga kupu nije mnogo bolji, peti je u svojoj grupi sa samo tri pobede iz osam utakmica. Nije Kolon loš, ali nije ni elitni nivo. Promenio je i trenera, Eduardo Domingez koji mu je doneo taj jedini trofej je prešao u Independijente, a sada je na klupi Hulio Sesar Falsioni. Na raspolaganju ima gotovo isključivo domaće igrače, jedina dva stranca su urugvajski defanzivci Džonatan Sandoval (na pozajmici iz Argentinos Juniorsa) i Endrju Teuten.

GRUPA H: FLAMENGO (BRAZIL), UNIVERSIDAD KATOLIKA (ČILE), SPORTING KRISTAL (PERU), TALJERES KORDOBA (ARGENTINA)

Još jedna grupa sa dva šampiona, veoma teška u kojoj je gotovo nemoguće prognozirati ko će u osminu finala. Dobro, pored Flamenga, prvaka Južne Amerike iz 2019. godine i aktuelnog vicešampiona. Prošle godine je velikan iz Rio de Žaneira zaustavljen u finalu, posle produžetaka ga je savladao Palmeiras, pa se sada nada da će napraviti jedan korak više. Tim je pretrpeo određene promene, Mičel je otišao u Al Hilal za 7.600.000 evra i Piris da Mota u Sero Portenjo. Došli su zato Tiago Maja iz Lila za 4.000.000 evra, Pablo iz moskovske Lokomotive, Fabrisio Bruno iz Bragantina i Marinjo iz Santosa. Stigao je i novi trener, Paulo Souza je dao otkaz na klupi reprezentacije Poljske uoči baraža za Mundijal samo kako bi mogao da preuzme Flamengo.

Ostao je 51-godišnji Portugalac prošlog vikenda bez prvog trofeja. Iako je bio apsolutni favorit u finalu šampionata Karioka, Fluminense je bio bolji u dva meča odigrana na Marakani. Najpre je, nominalno kao gost, slavio sa 2:0, a potom je Flamengo izborio u revanšu samo 1:1. Da stvar bude još gora po Souzu, na tom meču je povredio koleno Gabrijel Barbosa. Otputovao je najbolji golgeter Flamenga sa ekipom u Limu, ali se očekuje da ostane na klupi, kako ne bi rizikovao da mu se pogorša stanje.

Možda je to šansa za Sporting Kristal, kojem će ovo da bude čak 35. učešće na Kopa Libertadoresu. Najveći uspeh je peruanski tim ostvario 1997. godine, kada je bio vicešampion. U finalu je tada izgubio od jednog drugog brazilskog tima, Kruzeira. Prošle godine je Sporting Kristal uspeo da osvoji prvu fazu peruanskog prvenstva, ali ne i da dođe do trofeja. U finalu je igrao protiv osvajača druge faze, Alijanca Lime, a golom mu je trofej uzeo ranije pomenuti Barkos. Sportingov tim, barem nama Evropljanima, ne deluje previše interesantno niti atraktivno. Uglavnom ga čine domaći igrači, kapiten je Orasio Karlsatera, a u timu su samo trojica stranaca – Argentinac Omer Merlo, Urugvajac Leandro Sosa i Kolumbijac Džon Hairo Moskera.

Peruanci su autsajderi, pogotovo u društvu Flamenga, Universidad Katolike i Taljeres Kordobe. Katolika je prvak Čilea, a do te 16. titule, četvrte uzastopne, stigla je prilično dominantno. Uspostavila je Katolika dominaciju u domovini, sada je cilj da se i na međunarodnoj sceni izbori za mesto pod suncem. Ima u svojim redovima nekoliko interesantnih fudbalera, najpoznatiji su svakako Fabijan Oreljana i Dijego Buonanote. Veteran Oreljana (36) je godinama igrao u Španiji, nastupao je za Granadu, Seltu, Valensiju, Eibar i Valjadolid, a u domovinu se vratio prošle godine. Argentinac Buonanote je takođe svojevremeno igrao u Primeri, za Malagu i Granadu, ali u Katolici je od 2016. godine. Inače, Universidad Katolika i Flamengo imaju istog neprijatelja, oba tima su prošle godine u Kopa Libertadores izgubili od Palmeirasa. Samo, Čileanci nisu dogurali tako daleko, zaustavljeni su još u osmini finala.

Najveća prepreka na putu do tamo Katoliki će da bude Taljeres Kordoba. Matadori su prošlu sezonu u Argentini završili na trećoj poziciji, a dugo su bili najozbiljniji konkurent River Plejtu. Pokazali su da mogu sa najvećima, uostalom i navikli su kroz istoriju da uvek moraju da prete iz senke. U Argentini su klubovi iz Buenos Ajresa uvek u centru pažnje, a tim iz Kordobe je nekako primoran da bude u drugom planu. Uz Rasing i Godoj Kruz ima najviše uspeha od svih argentinskih timova izvan prestonice, ali nikada još nije osvojio neki bitniji trofej. Jednom je samo u Primeri bio drugi. Barem može da se pohvali time što je jedini klub iz Kordobe koji je zaigrao na Kopa Libertadoresu.

Taljeres je loše otpočeo Liga kup Argentine, osvojio je samo pet poena iz osam kola. Zbog toga je došlo i do smene trenera, ekipu je preuzeo portugalski strateg Pedro Kajšinja, nekadašnji strateg Glazgov Rendžersa, koji je poslednjih godina radio u meksičkim klubovima Kruz Azulu i Santos Laguni. Debitovao je porazom, od Himnasije (1:0). Portugalac na raspolaganju ima veoma mlad tim, prosek godina je svega 23,8. Za ovu ekipu učešće u Kopa Libertadoresu će da bude ogromno iskustvo.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KOPA LIBERTADORES - 1. KOLO

Sreda

GRUPA B

00.15: (4,40) Karakas (3,35) Atletiko PR (1,90)

GRUPA G

00.15: (2,10) Kolon (3,05) Penjarol (4,00)

00.15: (2,90) Olimpija (3,05) Sero Portenjo (2,60)

GRUPA E

02.30: (2,25) Olvejz Redi (3,15) Korintijans (3,45)

02.30: (3,90) Deportivo Kali (3,00) Boka Juniors (2,15)

GRUPA H

02.30: (8,50) Sporting Kristal (4,50) Flamengo (1,40)

GRUPA D

23.55: (2,10) Amerika Mineiro (3,20) Independijente del Valje (3,80)

GRUPA C

23.55: (1,65) RB Bragantino (3,60) Nasional (6,00)

GRUPA H

23.55: (1,95) Taljeres (3,40) Universidad Katolika (4,10)

Četvrtak

GRUPA F

02.00: (9,50) Alijansa Lima (4,90) River Plejt (1,35)

GRUPA A

02.00: (8,50) Deportivo Tačira (4,50) Palmeiras (1,40)

GRUPA D

02.00: (4,60) Deportes Tolima (3,40) Atletiko Mineiro (1,85)

GRUPA A

04.00: (2,95) Independijente Petrolero (3,20) Emelek (2,50)

GRUPA F

23.55: (1,80) Fortaleza (3,45) Kolo Kolo (4,80)

Petak

GRUPA C

02.00: (2,40) Estudijantes (2,90) Velez (3,15)

GRUPA B

04.00: (1,55) Strongest (4,00) Libertad (6,25)

*** kvote su podložne promenama

Priredili: Željko MUTAVDŽIĆ, Strahinja MILIĆEVIĆ i Milan CAKIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresPalmeirasRiver PlejtBoka juniorsFlamengoNasionalPenjarolAtletiko MineiroAtletiko ParanenseSero PortenjoLibertadIndependijente del ValjeUniversidad KatolikaEmelekKorintijansKolo KoloVelezVelez SarsfildSporting KristalDeportivo KaliBragantinoDeportivo TačiraAlijansa LimaDeportes TolimaKolonKarakasOlvejz RediTaljeres KordobaIndependijente PetroleroFortalezaOlimpija AsunsionEstudijantesEstudijantes La PlataStrongestAmerika Mineiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara