Miloš Ninković
Miloš Ninković

Počinje rasplet u Australiji: Ko će u plej-of, a ko direktno u polufinale?

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.04.23. | 10:45

U direktnim duelima prve četiri ekipe na tabeli A-lige pašće odluka ko će zauzeti povlašćenu poziciju dva iza Melburn Sitija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Fudbalska sezona u Australiji ulazi u završnicu. Ovog petka i subote biće odigrane utakmice poslednjeg kola u kojem će biti rešene dve preostale dileme uoči početka doigravanja za šampionsku titulu.

Izabrane vesti

U završnu rundu Melburn Siti ulazi kao premijer A-lige (pobednik ligaškog dela takmičenja) i klub koji je obezbedio povlašćeno prvo mesto u plej-ofu, a poznato je i da su plasman među šest najboljih obezbedili Adelajd Junajted, Central Koust Mariners, Vonderersi iz Zapadnog Sidneja i Sidnej FC.

Preostalo je još da se reši pitanje poslednjeg, šestog učesnika pej-ofa, kao i konačan raspored od druge do četvrte pozicije, koje donose određene benefite: drugoplasirani će se zajedno sa Melburn Sitijem kvalifikovati direktno u polufinale doigravanja, dok će treći i četvrti imati prednost domaćeg terena u preliminarnoj rundi.

Odluka o povlašćenom statusu pašće u direktnim duelima prve četiri ekipe na tabeli. Ovog petka (11.45), Melburn Siti dočekuje Vondererse, dok je Adelajd domaćin Marinersima. Jedini za koje poslednje kolo nema takmičarski značaj su fudbaleri Melburn Sitija, pošto su još pre dve nedelje obezbedili trofej pobednika lige, pa će duel sa Vonderersima za njih biti više stvar prestiža. S druge strane, ekipa koju predvodi srpski veteran Miloš Ninković ima za šta da se bori, pošto jedino pobeda na ovom gostovanju može da im donese drugo mesto i direktan plasman u polufinale.

Međutim, neće sve zavisiti od Vonderersa, pošto u isto vreme počinje duel Adelajd Junajteda i Central Koust Marinersa, u kojem domaćini imaju sasvim jasnu situaciju: pobeda im garantuje da će sačuvati barem bod prednosti i samim tim obezbediti startnu poziciju broj 2. Adelajdu „igra“ i remi u današnjem duelu, ali samo pod uslovom da Vonderersi ne savladaju Melburn Siti.

Svoju matematiku imaju i Marinersi, jer bi pobeda mogla da ih odvede na drugu poziciju, ali jedino u slučaju da Vonderersi ne osvoje tri boda u Melburnu. Takođe, ekipa sa Centralne obale može do drugog mesta i ukoliko Vonderersi pobede, ali će u tom slučaju morati da ostvare ubedljiviji trijumf nego njihov direktan konkurent, pošto su dva tima trenutno izjednačena i po broju bodova i po gol-razlici.

Dakle, ukoliko i Marinersi i Vonderersi zabeleže pobede u poslednjem kolu, privilegiju direktnog plasmana u polufinale imaće ekipa koja zabeleži ubedljivi trijumf. Ukoliko pobede sa istom razlikom, u tom slučaju će Marinersi biti drugi pošto su ove sezone već postigli deset pogodaka više od suparnika, a broj postignutih golova je drugi parametar na osnovu kojeg se u A-ligi odlučuje konačan plasman.

U subotu se igraju preostale četiri utakmice poslednjeg kola, a sva pažnja biće usmerena ka duelima Mekartura i Velingtona, odnosno Pert Glorija i Vestern Junajteda. Velington i Pert su konkurenti za šestu poziciju, poslednju koja vodi u doigravanje, mada teoretske šanse za plasman imaju i Njukasl Džetsi i Vestern Junajted, ali su i jednoj i drugoj ekipi zbog slabe gol-razlike potrebne ubedljive pobede i porazi direktnih suparnika sa što više golova razlike.

Velington Finiks ima najjasniju situaciju, pošto će i sa bodom na gostovanju protiv Mekartura overiti mesto u plej-ofu, bez obzira na ishode ostalih mečeva. S druge strane, Pert Glori će prvo navijati za Mekartur, a zatim mora da pobedi ekipu Vestern Junajteda. Zanimljivo, iako će direktno odlučivati o poslednjem učesniku plej-ofa, ovi mečevi neće početi u isto vreme. Mekartur i Velibton igraju pet sati ranije (subota 7.00) nego Pert i Vestern Junajted, čiji duel počinje u 12.00.

AUSTRALIJA

Petak

11.45: (2,60) Adelajd (3,45) CC Mariners (2,45)

11.45: (1,95) Melburn Siti (3,45) Sidnej Vonderersi (3,60)

Subota

09.00: (3,45) Mekartur (3,45) Velington (2,00)

09.00: (1,70) Sidnej (3,70) Njukasl Džets (4,50)

11.45: (1,95) Melburn Viktori (3,45) Brizbejn Roar (3,60)

14.00: (2,05) Pert Glori (3,45) Vestern junajted (3,30)


Piše: Branko CVETOJEVIĆ 


tagovi

Australija 1A liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara