Pol Pogba (©Reuters)
Pol Pogba (©Reuters)

Pogbi preti i otkaz, doktori kažu: Testosteron zastareo, nekad bio za bodibildere, nije za fudbalere

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 11:02

Namera možda i nije postojala, ali Francuzu svakako nije lako

Kako je samo izgledao u onom prvom mandatu u Juventusu. Kao sigurni dobitnik Zlatne lopte u narednim godinama. Međutim, želja da na Old Trafordu pokaže koliko je zaista dobar i koliko su se o njega ogrešili odvela je Pola Pogbu u provaliju iz koje nikako da se izbavi. Bačena prva godina u povratničkom mandatu u Torinu, a sada i suspenzija zbog pozitivnog doping testa na testosteron. Već odavno ga niko više ne pominje u pričama oko Zlatne lopte.

No, nazad na doping. Rano je još pričati o eventualnim posledicama, mada se uveliko spekuliše da bi Francuz mogao da bude suspendovan na dve godine, ako je nehotice unosio nedozvoljenu supstancu u organizam, odnosno četiri ako je to svesno radio.

Izabrane vesti

Sva je prilika da nije svesno, jer kako kažu eminentni doktori testosteron kao doping je stvar prošlosti, ko želi da vara danas to može da uradi na mnogo "efektniji" način. No, ta činjenica ne oslobađa Pogbu krivice, a čini se da se i Juventusu smučilo da se zamajava sa njim, pa Gazeta delo sport piše da bi Stara dama čak mogla i da ga otpusti ukoliko i kontraanaliza pokaže da je dopinga zaista i bilo.

Podsetimo, Pogba je pao na doping testu posle gostovanja u Udinezeu 20. avgusta, iako nije ni ulazio u igru. Spekulisalo se potom da je Pogba uzimao testosteron kako bi lečio silne povrede koje su ga zadesile u Torinu otkako se vratio prošlog leta, ali u Juventusu su kategorični: ako je to i radio, radio je na svoju ruku i to je dovoljan razlog za otkaz. Čak i sama ova suspenzija dovoljna je da oni privremeno prestanu da mu isplaćuju platu, mada se čini da to neće raditi dok ne stignu rezultati B testa. Ako rezultati budu isti, Bjankoneri će dobiti osnov za raskid saradnje.

Mada, veliko je pitanje koliko bi testosteron zaista pomogao Pogbi. Njegova agentkinja Rafaela Pimenta tvrdi da Polnikada nije nameravao da krši propise”. Taman i da jeste, dodaju doktori, nije jasno zašto bi lečenje pokušavao da ubrza testosteronom.

To je teško pitanje, jer bi on mogao da bude prisutan u lekovima koji su doveli do slučajne kontaminacije. Uopšteno govoreći, to je hormon koji vrlo malo popravlja fizičke performanse u fudbalu. On može da pomogne u stvaranju mišićne mase, ali nije doping supstanca koja može previše da unapredi performanse. Testosteron je prilično zastarela supstanca kada je njegova primena u sportu u pitanju. Davno se koristio, primarno kod bodibildera da povećaju mišićnu masu, ali je ispao iz mode”, kaže doktor Đuzepe Musumeči, direktor kardiologije u torinskoj Mauricijano bolnici.

Profesor Enriko Kasteljači, nekada šef medicinskog tima reprezentacije Italije, objašnjava i kako je testosterone mogao da se nađe u Pogbinoj krvi.

Ne znamo tačno koja je supstanca pronađena, obično je nandrolon, koji može da se nađe u pilulama ili kremama. Moramo da vidimo šta će druga analiza reći. Do tad će biti suspendovan, jer testosteron nije mogao da mu bude prepisan. Moguće je da ga je uneo greškom. Te kreme ili gelovi se pogrešno smatraju bezbednim. Ozbiljan problem bi bio ako mu je neko savetovao da ih koristi”, rekao je Kasteljači za TV Plej.

Poslednji slučaj dopinga u Seriji A bio je u vezi sa Atalantinim defanzivcem Hoseom Luisom Palominom, kojo je bio pozitivan na klostebol. Ispostavilo se na kraju da je kontaminacija bila slučajna, ali je svejedno bilo potrebno četiri meseca za konačnu presudu.

A Juve je već previše izgubio sa Pogbom.


tagovi

Pol Pogbadoping

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara