©Reuters
©Reuters

Pogubno veče za favorite: Šveđani pokvarili veliki debi Karlosa Solera, Bugari poništili Kjezino majstorstvo

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.09.21. | 22:42

Španci posle preokreta izgubili u Solni (1:2), šampioni Evrope osvojili samo bod na Artemio Frankiju (1:1)

Dva velika iznenađenja u večerašnjim kvalifikacionim utakmicama. Šveđani su poslednjih godina bili neugodan rival Španiji, a večeras su bili pogubni za Crvenu furiju, koju su posle sjajnog preokreta srušili u Solni, preuzeli prvo mesto u grupi B i pokvarili veliki debi Karlosa Solera. Odlični vezista Valensije je postigao gol još u petom minutu utakmice, ali to nije bilo dovoljno selekciji Luisa Enrikea, pošto je odlična selekcija Janea Andersona slavila sa 2:1 golovima Aleksandera Isaka i Viktora Klasona.

Španci su previše bili nesigurni u defanzivi da bi mogli da sačuvaju mrežu na ovako teškom gostovanju, a na kraju ne samo da nisu u tome uspeli, već su bili osuđeni na poraz. Ogromne probleme stvarali su im brzonogi Aleksandar Isak i Dejan Koluševski, koji su se izuzetno dopunjavali i svojom brzinom unosili nemir u protivničke redove. Prvi je postigao izjednačujući pogodak već u šestom minutu, dok je drugi obavio veliki posao kod pobedonosnog pogotka Klasona u 57. minutu.

Izabrane vesti

Jane Anderson je odlično pročitao protivnika i uočio nedostatke u defanzivi Španije. Šveđani su često dugim loptama opterećivali gostujuću odbranu, sa tim visokim loptama mnogo problema je imao Viktor Garsija, koji je često prilično nevešto reagovao, pa je domaćin na kraju mogao i do ubedljivijeg trijumfa, ali će i sa ovim biti više nego zadovoljan.

Problem sa Španijom nakon ovog poraza, ali i onog kiksa protiv Grčke (1:1) na startu kvaifikacija, jeste to što Šveđani sada sve drže u svojim rukama. Andersonov tim ima devet bodova iz tri utakmice i brisan put pred sobom za direktan plasman na Mundijal u Kataru.

Potpuno je podbacila i selekcija Roberta Mančinija. Šampion Evrope je u prvom meču na svom terenu posle osvojenog trofeja odigrao samo 1:1 sa upornom, tvrdom, ali i prično srećnom selekcijom Bugarske. Azuri su okršaj na Artemio Frankiju poveli sjajnom majstorijom Federika Kjeze u 16. minutu, ali je selekcija Jasena Petrova došla do izjednačenja preko Atanasa Ilieva u 39. minutu, a potom i odolela pod brojnim naletima domaćina u drugom poluvremenu.

Italijani su malo pokvarili utisak i neće im biti lako za tri dana, kada gostuju drugoplasiranoj Švajcarskoj u Bazelu, koja ima maksimalan učinak iz dva odigrana kola.

Mančinijev tim je sam kriv za sve što mu se dešavalo na ovom meču, imao je čak 71 odsto loptu u svom posedu i 27 udaraca ka protivničkom golu, ali nije bilo prave kreacije, niti odlučnosti pred protivničkim golom. Mančini je pokušao da razmrda redove i unese svežu krv u svoje redove, golovima Kristantea i Toloija, dok su poslednji napadački aduti bili Domeniko Berardi i Đanluka Raspadori, ali ništa nije dalo konkretnog rezultata.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO:

Grupa B:

Gruzija - tzv. Kosovo 0:1 (0:1)

/Murići 18/

Švedska - Španija 2:1 (1:1)

/Isak 6, Klason 57 - Soler 5/

Italija - Bugarska 1:1 (1:1)

/Kjeza 16 - Iliev 39/

Litvanija - Severna Irska 1:4 (0:1)

/Baravikas 55 - Balard 20, Vošington 53, Leveri 67, Meknir 82/



tagovi

Viktor KlasonKarlos SolerFederiko KjezaAleksander Isak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara