Anatolij Timoščuk, Jaroslav Rakicki, Klaudinjo, Horhe Karaskal, Denis Kulakov i Sandro Švarc (©Reuters)
Anatolij Timoščuk, Jaroslav Rakicki, Klaudinjo, Horhe Karaskal, Denis Kulakov i Sandro Švarc (©Reuters)

Pojedini fudbaleri i treneri pobegli iz Rusije, ali većina ipak ostaje

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.03.22. | 10:44

Posle vesti da FIFpro radi na tome da se dozvoli jednostrani raskid saradnje inostranim igračima, oglasili su se i mnogi klubovi

Ruski sport je već neko vreme na udaru Zapada i njegove politike, a stvari su se posebno zakomplikovale posle rata u Ukrajini. UEFA i FIFA su potrčali da suspenduju Rusiju i njene fudbalske klubove iz svih takmičenja, a FIFpro se odmah bacio na to da omogući inostranim igračima mogućnost da bez posledica raskinu ugovore. U Premijer ligi Rusije je trenutno 114 fudbalera i tri trenera, ali većina od njih, ako je verovati klubovima, ne namerava da napusti zemlju.

Uglavnom su ugovore raskidali Ukrajinci, što je potpuno razumljivo. Niko im nije zamerio i klubovi su im maksimalno izašli u susret. Tako je, primera radi, Jaroslav Rakicki dobio papire od Zenita bez ikakvih komplikacija.

Izabrane vesti

Jaroslav je 2. marta podneo zahtev i ugovor mu je raskinut pre vremena. Zbog teške situacije sa porodicom, igrač je tražio da ranije napusti klub“, saopštili su iz šampiona Rusije, napomenuvši da niko drugi nije podneo sličan zahtev.

Štaviše, agenti trojice Brazilaca u Sankt Peterburgu, Klaudinja, Malkoma i Jurija Alberta, poručili su da će oni da ostanu u Zenitu i da ne razmišljaju uopšte o odlasku. Predsednik Zenita Aleksander Medvedev je takođe izjavio da je razgovarao sa stručnim štabom na tu temu i da niko nije izrazio želju da ode. Šef stručnog štaba je domaći stručnjak Sergej Semak, ali su njegovi pomoćnici Ukrajinac Anatolij Timoščuk, Brazilac Vilijam, Belorus Juri Ževnov i Italijani Ivan Karminati i Andrea Skanavino.

To znači da Zenit nema ozbiljnijih kadrovskih problema pred današnji susret sa drugoligašem Kamazom (18.15 časova) u osmini finala Kupa Rusije. Izuzev Rakickog, svi su na raspolaganju Semaku u borbi za trofej u nacionalnom kupu, koji je tim iz Sankt Peterburga do sada osvojio četiri puta.

18.15: (1,10) Zenit (9,00) Kamaz (16,0)

Trenutno drugoplasirani tim Premijer lige Rusije, Dinamo iz Moskve, za sada je usled krize ostao samo bez pomoćnog trenera Andreja Voronjina. Nekadašnji reprezentativac Ukrajine je jedini napustio Moskovljane.

Glavni trener Sandro Švarc nastaviće da radi sa timom. Ima važeći ugovor sa klubom i niko nije pokušao da ga prekine. Svi naši igrači su u Moskvi i nastavljaju sa treninzima po ranije napravljenom planu“, saopštio je Dinamo.

Član Moskovljana je i ukrajinski defanzivac Ivan Ordec. Pitanje je šta će da bude sa njim

Razmenili smo informacije sa Ivanom, u bliskom smo kontaktu. On je deo našeg tima. Najvažnije je da Ivan nastavi da igra fudbal, nebitno u kojoj zemlji. To je njegov životni smisao“, kazao je Švarc, posle pobede nad Nižnjim Novgorodom u Kupu Rusije u utorak. Od stranaca su taj meč odigrali Paragvajci Balbuena i Moro, Urugvajci Lašait i Varela, te Poljak Šimanski.

CSKA iz Moskve neće niko napustiti. Tako barem poručuju iz vojnog kluba posle trijumfa nad Sočijem (2:1) i najava da će Horhe Karaskal da raskine ugovor.

Nema šanse da će Horhe da ide iz Rusije. Definitivno ostaje u Moskvi“, kazao je menadžer kolumbijskog veziste Norman Kapuoso, a slično je poručio i zastupnik slovenačkog štopera Jake Bijola.

Ispostavilo se da su najveći problem Rusima bili Nemci. Tako su Krasnodar i Lokomotiva iz Moskve preko noći ostali bez trenera. Ugovore su raskinuli Daniel Farke i Markus Gisdol, pod pritiskom nemačke vlasti. Sada će od 16.15 časova Lokomotiva morati da dočeka Jenisej u nacionalnom kupu bez šefa stručnog štaba.

Markus nije lično kontaktirao s klubom i saopštio nam svoju odluku“, kazao je sportski direktor Moskovljana Tomas Corn. Zanimljivo, Corn je takođe Nemac, gde se i školovao, ali je rođen u Moskvi i ima dvojno državljanstvo.

16.15: (1,35) Lokomotiva Moskva (4,50) Jenisej (8,50)

Spartak iz Moskve, Rubin i Arsenal iz Tule su se takođe oglasili na ovu temu i saopštili da će svi stranci ostati u tim klubovima. To važi i za naše igrače u Tuli, Đorđa Despotovića i Gorana Čaušića, kao i za crnogorskog trenera Miodraga Božovića.

Mogu da pričam samo u svoje ime i u ime stručnog štaba, kada kažem da ostajemo. Bićemo tu do kraja, dokle god nas žele u Moskvi“, kazao je strateg Spartaka, Italijan Paolo Vanoli.

S druge strane, Ural je ostao bez golmana Jaroslava Godžura i kapitena Denisa Kulakova, koji su dobili čiste papire.

Još imamo legionare u timu. Samo Ukrajinci idu“, saopštio je predsednik tima iz Jekaterinburga, Grigori Ivanov.

Zasad deluje da ruski fudbal neće izgubiti previše na kvalitetu. Takmičenja se, svakako, zasad nastavljaju bez problema.

KUP RUSIJE – OSMINA FINALA

Utorak

Dinamo Moskva – Nižnji Novgorod 3:0 (1:0)

/Fomin 45+2pen, Grulev 54, Smolov 86pen/

Sreda

Alanija – Arsenal Tula 1:0 (1:0)

/Kubulov 4/

Soči – CSKA Moskva 1:2 (1:0)

/Noboa 41 – Divejev 60, 87/

Spartak Mosvka – Kuban 6:1 (3:0)

/Proums 6, 17, Nikolson 20, 62, 86, Larson 83 – Džikija 55ag/

Četvrtak

16.15: (1,35) Lokomotiva Moskva (4,50) Jenisej (8,50)

17.00: (1,53) Rubin Kazanj (3,70) Rotor Volgograd (6,25)

18.00: (1,88) Baltika (3,30) Čajka (4,10)

18.15: (1,10) Zenit (9,00) Kamaz (16,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeZenitLokomotiva MoskvaJaroslav Rakicki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara