Pola veka Roberta Prosinečkog: Zvezdi doneo Bari, Hrvatima bronzu, Bosancima elitu... (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.01.19. | 13:47

Danas 50. rođendan slavi jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog fudbala

Kada osvojiš Kup šampiona (preteču Lige šampiona) to znači da si veliki igrač. Kada tome dodaš zvanje najboljeg mladog fudbalera sveta, plus osvojenu bronzu na Mundijalu to onda znači da si mnogo veliki igrač.

Još kada tome dodaš i trenerske uspehe, kao ovaj poslednji kada je sa Bosnom plasirao u A diviziju Lige nacija, onda to znači da si sa 50 godina srušio gotovo sve fudbalske barijere. Još kada si rođeni dribler, igrač razonrnog šuta i teledirigovanih lopti... Onda možerš da imaš taj luksuz da se ne pamti svaka tvoja utakmica u karijeri. Ali onu koju si odigrao dobro - pamtiće se zauvek. 

Izabrane vesti

Baš ovakvu posvetu može neko da napiše Robertu Prosinečkom, jednom od najboljih igrača ikada rođenih na prostoru od Vardara, pa do Triglava. Veliki Žuti, kako u Srbiji i Hrvatskoj, zovu Roberta Prosinečkog danas proslavlja 50. rođendan.

Prethodnih 12 meseci driblao je doktore, kao nekad rivale na terenu. Udarao im je lažnjake i biciklice, ali je uspeo da se oporavi posle dvostruke operacije creva. I spreman je da nastavi stazama uspeha sa selekcijom Bosne i Hercegovine.

O karijeri  Roberta Prosinečkog manje više je sve poznato. Uz podršku oca Đure uspeo je da prevaziđe vekovnu nepravdu Ćire Blaževića i u Zvezdi pronađe ono što mu je bilo potrebno. Klub koji je mu je dao bezgranično poverenje. Matičnom Dinamu i Ćiri Blaževiću je oprostio previd, ali ga nikada nije zaboravio.

Baš kao i trenucima kada je Dragan Stojković slavio 50. rođendan svi smo se pitali, a i na stranicama MOZZART Sporta pisali tekst o tome, kada ćemo dočekati novog Piksija. Isto to važi i za Roberta Prosinečkog... Bar mi sa ove strane Drine, pošto su Hrvati dočekali da bar trofejnu i statistički Luka Modrić zaseni Velikog Žutog.

Međutim, subjektivan utisak kaže da je Robert Prosinečki unikatni primerak fudbalske vrste. Soft verzija fudbalskog boema, koji nikada nije hteo da se odrekne hedonizma, predstavlja personifikaciju jugoslovenske škole fudbala. Mada to zvuči kao opšte mesto, i tokom treće četvrte i pete decenije života Prosinečki je uspevao da ujedinjuje nekada veliku državu.

Uostalom, Crvenoj zvezdi je zajedno sa saigračima iz zlatne generacije doneo trofej u Bariju, hrvatskom nacionalnom timu odužio se bronzom na Prvenstvu Sveta 1998. godine. Na kraju uspeo je da se Bosnom i Hercegovinom stigne do A divizije.

Kome je, ipak, Prosinečki najviše doneo? Objektivno Crvenoj zvezdi. Vezao se za taj klub emotivnim lancima, o čemu svedoči i ona promacija na Marakni u zimu 2010. godine. Kada su svi bežali od Zvezde, on je preuzeo odgovornost. Do nekih većih uspeha nije mogao. Osvojio je Kup i zaslužio čestitke navijača. Pre toga je bio uz Dejana Savićevića najveći magnet za navijače da dolaze na stadion. 

Na Marakani se tačno ocrtao njegov  trenerski potencijal, ujedno i trenerski limit. I danas Prosinečki odoleva savremenim fudbalskim tendencijama koje podrazumevaju matematičke proračune, naučna istraživanja, merenje laktata, i geometriju.

Pokušava sve da odradi na šmek i suvu inteligenciju. I uz laganu priču uz kafu i cigarete. Kao nekada, i kao uvek kada je bio igrač. Za sada mu uspeva. 

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Robert Prosinečki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara