Sardar Azmun
Sardar Azmun

Politika pomaže Iranu

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.11.19. | 12:22

Irak domaćin u Jordanu protiv velikog rivala, što mu je u startu adut manje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Fudbalski rivalitet Iraka i Irana traje od 1962. i poput viševekovnih odnosa ovih zemalja imao je velike amplitude. Kada je režim Sadama Huseina 2003. doživeo krah, činilo se da su na putu da prevaziđu razmirice koje su kulminirale ratom između 1980. i 1988. Međutim, zbog dešavanja u prethodnih petnaestak godina ponovo stoje na oštrici noža i ovaj susret ima težinu zbog koje sumnjamo da će obilovati šansama i golovima – uostalom, takva je bila većina njihovih duela.

Nažalost, predigra za ovu utakmicu nije imala veze sa sportom: FIFA je naložila da se meč odigra na neutralnom terenu umesto u Basri koju nisu mimoišle velike antivladine demonstracije započete u Bagdadu i dosad su odnele nekoliko stotina života. Izbor je pao na prestonicu Jordana Aman, i to je u startu prednost za Iran jer su komšije pretrpele samo jedan poraz na svom tlu otkako im je svetska „kuća fudbala” dopustila da se vrate iz višegodišnjeg egzila. Pritom, izabranici Belgijanca Marka Vilmotsa u prethodnom kolu neočekivano su izgubili u Bahreinu i sa vodećeg skliznuli na treće mesto u grupi, a mnogo je veća verovatnoća da će do iskupljenja za prvi poraz u mundijalskim kvalifikacijama od novembra 2012. doći van Iraka.

Izabrane vesti

I dok su Iranci na miru trenirali, puleni slovenačkog stručnjaka Srečka Kataneca pripremali su se s nogama na terenu, a glavama okrenutim ka dramatičnim dešavanjima u domovini, i to tek što su se privikli na (relativno) normalne okolnosti. Kad se sve uzme u obzir, dvojka je najrealnija, ali ako smatrate da Persijske zvezde neće uspeti da slome žilavog protivnika željnog dokazivanja oslonite se na 0-2.

AZIJSKE KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO 2022, DRUGI KRUG - 5. kolo

Četvrtak

GRUPA C

13.00: (10,5) Hongkong (5,00) Bahrein (1,27)
15.00: (5,30) Irak (3,30) Iran (1,70)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara