(Reuters)
(Reuters)

Ponedeljak u Seriji A: Sari prelomio – ostaje u Laciju, cilj je peto mesto

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.03.24. | 13:08

I oni koji nisu organski podnosili Sergeja Milinković Savića sad žale za njegovim doprinosom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Mauricio Sari neće biti večeras na klupi Lacija, ali je odlučio da ostane u Formelu do kraja svog ugovora koji ističe u leto 2025, a posle ko „preživi“ pričaće. Šef stručnog štaba nije poslao samo poruku predsedniku Klaudiju Lotitu o namerama već i fudbalerima Lacija: cilj je peto mesto u Seriji A i budući da ostaje na kormilu kluba još godinu dana ko bude podmetao klipove pod točkove biće odstranjen.

Izabrane vesti

Trener rimskog kluba je izgledao prilično anemično i snevoljeno u prethodnih par nedelja, ali je u prethodnih deset dana u njemu proradio ponos zbog kojeg je i apostrofiran kao fudbalski Če Gevara. Deljenje (ne)pravde arbitra Di Bela i zatim oštre kritike Lučana Mođija bukvalno su razjarile Sarija.

Toskanski stručnjak izbegava svaki put kad može novinare i veoma retko daje izjave. U petak je sam pozvao medijski tim Lacija i tražio da bude intervjuisan od klupskog novinara. Mođijeve reči su ga prilično pogodile, počev od konstatacije da je malo falilo da izgubi skudeto i pored toga što je imao daleko najjači tim do toga da je ostao u Kontinasi ne bi ispao u Seriju B,ali ne bi bio ni daleko od borbe za ispadanje.

Sarijev odgovor Mođiju bio je brutalan. Osim što je podsetio da je nekadašnjem „Lakiju Lučanu“ doživotno zabranjeno obavljanje funkcija u fudbalu, Sari je podvukao da je jedini čovek koji je u vekovnoj istoriji Juvea poslao Bjankonere u Seriju B, upravo Mođi.

Sarija je pogodila i insinuacija Mođija da se dogovorio sa Aurelijom De Laurentisom da se vrati u Napoli i da je zato angažovan Frančesko Kazale na par meseci, kao neka vrsta remorkera, do kraja tekuće sezone. Potez Sarija da se obaveže da će ostati do kraja ugovora u Laciju je eksplicitni odgovor, odnosno demanti Mođijeve priče.

Lacio je u prošloj sezoni po ispadanju iz Lige konferencija napravio trijumufalni galop do drugog mesta u Seriji A. U Formelu gaje nadu da bi taj scenario mogao da e ponovi. Naravno, sa drugim ciljem, odnosno petim mestom koje će, po svoj prilici, obezbediti plasman u Ligu šampiona.

Iz nedelje u nedelju u nebeskoplavom ambijentu, ali i u fudbalskoj rimskoj čaršiji, čak i oni koji organski nisu podnosili Sergeja Milinković Savića, priznaju teška srca da se tek sada vidi koliko je Sergej veliki fudbaler, to jest koliko je Lacio zavaljujući njemu bio stalni učesnik evropskih takmičenja u prethodnim godinama.

Ne radi se samo o doprinosu Milinkovića, po pravilu dvocifreni broj asistencija i golova po sezoni, već i o učinku drugih fudbalera, pre svih Lacarija, Felipea Andersona i Čira Imobilea. Sva trojica, bez srpskog asa, pružaju značajno slabije partije i to nije slučajnost. Večerašnji duel je biti ili ne biti i za domaćina i za goste. Laciju je neophodna pobeda da bi ostao u trci za mesta u Evropi, Udinezeu da bi se udaljio od zone ispadanja. Takođe, Sari ne rizikuje da dobije otkaz ako njegov tim napravi još jedan kiks, dok bi Gabrijele Čofi mogao da dobije otkaz ako se ne vati u Udine barem sa jednim bodom.

U poslednje tri godine Udineze nije nijednom izgubio do Lacija na Olimpiku, jedna pobeda i dva poraza i u pet top šampionata na Starom kontinentu je tim koji je remizirao najviše utakmica. Kuriozitet je da je Udineze pretrpeo manje poraza od Lacija u ovom prvenstvu a još je interesentnije da su Friulanci jedine tri pobede ostvarili protiv tri tima koji se nalaze u zoni Lige šampiona (Milan, Juve i Bolonja).

Lacio u odnosu na prethodnu godinu ima 12 bodova manje posle 27 kola. Reč je o direktnoj posledici četiri poraza u poslednjih šest kola i veoma malom broju udaraca na gol. Nebeskoplavi su poslednjih na listi timova Serije A po broju šuteve prema protivničkim vratima.

Naruku Lacija ne ide ni činjenica da je italijanska ragbi reprezentacija igrala u subotu meč protiv Škotske u okviru turnira Šest nacija, a u nedelju je padala kiša ceo dan u Rimu. Poznajući Sarija i njegov način razmišljanja ne treba se iznenaditi ako se bude žalio na teren Olimpika.

Inače, Lacio ne može da računa na petoricu igrača. Rovela i Patrik su poveđeni, a Marušić, Pelegrini i Guenduzi suspendovani zbog crvenih kartona protiv Milana. I Udineze ima dva igrača van stroja zbog kartona, Valasa i Ebosela dok su Bijol i Ebose i dalje povređeni.

Đovani Martušelo će zameniti Mauricija Sarija na klupi Lacija pošto je Toskanac suspendovan. Gledajući skor Lacija kada je Martušelo menjao Sarija nije reč o hendikepu budući da je Martušelo pet puta, dosada, menjao Sarija i nije izgubio nijednom: tri pobede i dva remija.

LACIO 4-3-3: Provedel – Lacari, Hila, Romanjoli, Hisaj – Vesino, Kataldi, Luis Alberto – F. Anderson, Imobile, Zakanji.

UDINEZE 3-5-1-1: Okoje – Fereira, Đaneti, Perez – Ehizibue, Samardžić, Lovrić, Pajero, Kamara – Toven – Luka.

SERIJA A – 28. KOLO

Petak

Napoli - Torino 1:1 (0:0)

/Kvarachelija 61 - Sanabrija 64/

Subota

Kaljari - Salernitana 4:2 (2:0)

/Lapadula 12, Gaetano 40, Šomurodov 51, 76 - Kastanos 56, Mađore 58/

Sasuolo - Frozinone 1:0 (0:0)

/Torstvet 58/

Bolonja - Inter 0:1 (0:1)

/Bisek 37/

Đenova – Monca 2:2 (0:2)

/Gudmundson 52, Vitinja 68 – Pesina 8, Mota 18,

Nedelja

Leče - Verona 0:1 (0:1)

/Folurunšo 17/

Milan - Empoli 1:0 (1:0)

/Pulišić 41/

Juventus - Atalanta 2:2 (0:1)

/Kambijazo 66, Milik 60 - Kopmajner 35, 75/

Fjorentina - Roma 2:2 (1:0)

/Ranijeri 18, Mandragora 69 - Auar 58, Ljorente 90+5/

Ponedeljak

20.45: (1.95) Lacio (3.50) Udineze (4.40)

***kvote su podložne promenama





tagovi

Serija ALacioMauricio SariItalija

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara