Foto: Reuters
Foto: Reuters

Porto dobio "tuču" za prvenac u Liga kupu: Sportingu se isprečili prečka i stativa (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 28.01.23. | 22:50

Lisabonski tim bio bolji, ali mu je sreća okrenula leđa

Peta sreća za Porto! Četiri finala Liga kupa gubili su Zmajevi od njegovog osnivanja 2007. godine, ali su večeras konačno stavili ruke na trofej najmlađeg takmičenja portugalskog fudbala. Ekipa Serža Konseisaa je golovima u uvodnim i završnim minuta meča u Leiriji savlada branioca Sporting i u vitrine Dragaa donela novi trofej - 2:0 (1:0).

Kaskaju jedni i drugi za Benfikom i kako stvari stoje teško će je sustići u drugom delu sezone. Pride je Sporting već ispao i iz drugog nacionalnog kup takmičenja te mu je ovo bila najbolja prilika da sezonu završi sa trofejom (imajući u vidu kakva mu je konkurencija u Ligi Evrope), ali je nije iskoristio. Porto mu se revanširao za poraz iz finala za 2019. godinu i trijumfom u Liga kupu ubrizgao sebi dodatnu dozu samopouzdanja pred prolećni deo sezone.

Izabrane vesti

Pravu fudbalsku tuču videli smo na stadionu Magaljaes Pesoa. Glavni arbitar Pinjero podelio je šest žutih i jedan crveni karton, a čarke su se nastavile i po poslednjem sudijskom zvužduku kada je prvi sudija bio primoran da ponovo vadi kartone iz džepa. U takvoj atmosferi bolje se snašao prvak Portugalije, mada je Sporting prikazao više. Ipak, nije imao sreće. Dva puta ga je okvir gola sprečavao da se vrati u meč.

Porto je otvorio utakmicu ranim golom. Stiven Eustakio je poslao hitac sa dvadesetak metara koji je završio iza leđa Adana. Jeste kanadski reprezentativac gađao snažno, može se reći i precizno, ali je iskusni Španac bio na lopti i stiče se utisak da je mogao da odbrani udarac. Ipak, Adanu je već 35 godina i reklo bi se da je prošao zenit karijere, budući da mu ovo nije prvi put da svoj tim košta rezultata. Podsetimo, u 3. kolu Lige šampiona sa dve kobne greške u uvodnim minutima pogurao je Marselj do ubedljive pobede (4:1).

No, Sporting je večeras pokazao zube i samo pet minuta kasnije izjednačio. Ili je bar tako delovalo, samo da bi ubrzo pogodak Markusa Edvardsa bio poništen zbog pogotka. Najbliži iznenađenju lisabonski tim bio je u 35. minutu kada je u dva navrata pogađao okvir gola. Prvo je Pedro Poro snažnim udarcem sa tridesetak metara uz odbitak uzdrmao prečku, da bi u nastavku akcije i Pedro Gonsalveš sa ivice šesnaesterca, takođe posle odbitka, pogodio stativu...

Nedostatak sreće međutim nije obeshrabrio ekipu Rubena Amorima, nastavili su sa inicijativom i u nastavku, ali je sredinom drugog Paulinjo nepotrebnim startom zaradio drugi žuti karton i saigračima sasekao krila. U finišu meča fudbaleri Porta "ubili su" neizvesnost novim golom. Sam je u 86. minutu na drugoj stativi ostao Ivan Markano i na centaršut brazilskog krila Pepea glavom potvrdio trijumf.

FINALE LIGA KUPA PORTUGALIJE

Sporting - Porto 0:2 (0:1)

/Eustakio 10, Markano 86/


tagovi

Liga kup PortugalaSporting LisabonPorto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara