Radost Porta (©Reuters)
Radost Porta (©Reuters)

Porto ostao nedokučiv za Sporting: Taremi i Evanilson poništili prelepu plasirku Sarabije (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.03.22. | 23:58

Zmajevi i dalje bez poraza u 2022. godini

Blizu je Porto da “otme” sve Sportingu. Od krune i portugalskog prestola, do kupa. U finalu pre finala napravio je Porto krupan korak za završnoj stepenici i odlučujućoj bici, pokorio je krcati Žoze Alvalade i ostao je nerešiva engima za lisabonski klub. Posle dva prvenstvena remija u direktnim okršajima, Porto je izrezbario prvi ožiljak Sportingu i stekao je prednost uoči revanša na Dragau - 2:1 (0:0).

Porto nije ležao lisabonskom Sportingu ni u sezoni razbijanja “kletve” koja se nadvila nad stadionom Žoze Alvalade, ništa se na tom planu nije promenilo ni u tekućoj. Ama baš nikakav problem tim Rubena Amorima nije imao da probije Porto, naprotiv, redovno je to činio. Ali, čuvanje prednosti i trijumf nad Zmajevima ostao je za aktuelnog vladara Portugalije nedokučiv.

Izabrane vesti

Varničilo je na Dragau u prvenstvu, glavni sudija imao je pune ruke posla, pošto je podelio čak pet crvenih kartona - od toga četiri direktna u zaustavnom vremenu zbog sveopšte jurnjave i tuče na terenu - a naelektrisana atmosfera nije zaobišla ni Žoze Alvalade, koji je za prvi polufinalni meč raprodat. Naoštrili su se navijači lisabonskog kluba, spremili su Portu “toplu dobrodošlicu”, ubacivali su pirotehnička sredstva na teren... Ali, pakao Žoze Alvaladea nije progutao goste.

Od Portovog ubitačnog tandema Mehdi Taremi - Evanilson, na kome do iznemoglosti insistira trener Konseisao, imaće Sporting noćne more. Kompletnu ofazivu, prednost i naboj ugasili su Portovi napadači za pet minuta, i tako u drugi plan bacili saradnju Pedra Pora i Pabla Sarabije, koje je perfektno funkcionisala, iz koje se izrodio prvi i jedini gol Sportinga. 

Desni bek Sportinga bio je centralna figura, dok mu šou nije ukrao najbolji strelac Kupa Portugalije. Sve “svetlo” u igri Sportinga započeo je Pedro Poro, a na “mračan” način je i okončao taj period. Mogao je Poro, koga već neko vreme pomno prati Real Madrid, da u dubokoj nadoknadi prvog poluvrmena dovede domaćina u vođstvo, ali je teledirigovan pas upropastio - tukao je tik preko prečke. Ipak, vrlo brzo stiglo je iskupljenje. Početkom nastavka je uočio da Portingovi igrači ne motre na Pabla Sarabiju kod prekida, proradila je Sportingova spona. 

Odigrao je Pedro Poro za Pabla Sarabiju, a pozajmljeni fudbaler Pari Sen Žermena je prelepom plasirkom sa ruba kaznenog prostora zatresao mrežu. Bio je sam kao duh, mogao je da bira način na koji će odapeti i savladati Agustina Markesina. Deset minuta kasnije postarao se španski desni bek da poništi sve dobro što je uradio i raširi krila Portu. 

Oborio je Evanilsona u šesnaestercu, a sudija se nijednog momenta nije dvoumio. Pokazao je na belu tačku. Lopte se latio Mehdi Taremi i hirurški preciznim udarcem, od stative, obasjao je Zmajevima put do preokreta. Postigao je iranski napadač 16. ovosezonski gol, a trku za najboljeg timskog strelca nastavio je da vodi sa Evanilsonom

Najboljem strelcu Kupa Portugalije revanširao se Mehdi Taremi nekoliko minuta kasnije. Petominutni blickrig završen je izvanrednom akcijom Porta i sedmim pogotkom Evanilsona u kupu. Započeo je sjajnu akciju vezista Pepe, izvukao je golmana Sportinga sa gol-linije, prosledio je loptu do Taremija, koji u dušu poznaje Evanilsona. Tačno je znao gde će mu se nalaziti partner iz napada, proigrao ga je štiklom, a na Evanilsonu je bilo samo da sprovede loptu u mrežu.

KUP PORTUGALIJE – POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Sporting Lisabon - Porto 1:2 (0:0)

/Sarabija 49 - Taremi 59pen, Evanilson 64/

Četvrtak

21.15: (2,15) Tondela (3,25) Mafra (3,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

PortoSporting LisabonKup PortugalaKup PortugalijeMedi TaremiPablo SarabijaPedro Poro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara