Pol Pogba (AFP)
Pol Pogba (AFP)

Posle ovoga nema povratka: Pogba suspendovan na četiri godine!

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 12:56

Teško je poverovati da bi mogao da se vrati u elitni fudbal nakon toliko duge pauze i kada već bude zagazio u drugu polovinu četvrte decenije

Bio je 11. septembar prošle godine kada je Evropom odjeknula vest da Polu Pogbi zbog koriščenja nedozvoljenih supstanci preti drakonska kazna i suspenzija koja bi mogla da mu praktično završi karijeru. To će se izgleda i desiti jer italijanski mediji javljaju da je Francuz dobio maksimalne četiri godine zabrane bavljenja fudbalom! Kako za dve nedelje puni 31. godinu, teško je verovati da je povratak u elitni fudbal moguć kada sankcija istekne, kada Pol već bude zagazio u drugu polovinu četvrte decenije.

Ako je i bilo pretpostavki da bi mogao da prođe sa blažom kaznom od dve godine, ipak je uslišen zahtev anti-doping tužioca. I sa manjom kaznom, eventualni povratak na teren dovodio se u pitanje, a to trenutno deluje kao nemoguća misija. Italijanski mediji pišu da je Pogbu suruvo košatala odluka koju je doneo zajedno sa advokatima, da izbegne eventualnu nagodbu, te da pokuša da dokaže svoju nevinost, odnosno da je supstancu u sebe uneo nenamerno. Pritom, nije bilo žalbe sudu za Sportsku arbitražu u Lozani.

Izabrane vesti

Posle ovakve vesti, prvi i glavni utisak da je protraćena potencijalno blistava karijera. Jer još od 2018. godine kada je bio jedan od ključnih šrafova Francuske na putu do svetskog trona, delovalo je da bi do poznih fudbalskih godina mogao da prišije sebi status fudbalske legende. A zapravo, iako je imao dobrih sezona na Old Trafordu, ispostavio se kao promašaj Mančester Junajteda, zatim ga je po povratku na mesto uspeha, u Juventus, povreda meniskusa limitirala tokom takmičarske 2022/23, a doping test s početka aktuelne sezone mu je, čini se, završio karijeru. Ispostavilo se da je bio pozitivan na sintetički testosteron.

Doping testiranju je podvrgnut 20. avgusta 2023. godine nakon prvog kola Serije A i gostovanja Udinezeu. To je bila utakmica koju je nekadašnje pojačanje Junajteda vredno 105.000.000 evra presedelo na klupi. U međuvremenu je Pogba ulazio sa klupe protiv Bolonje i Empolija u drugom i trećem klolu, a 28. minuta na stadionu Karlo Kastelani mogli bi da budu upamćeni kao poslednji u profesionalnoj karijeri svojevremeno jednog od najvećih talenata planete. U međuvremenu je Evropom odjeknuo doping skandal i Pogba je tada skrajnut iz prvog tima, odnosno sveden na minimalac i zaradu od 2.000 evra. Sada se čekaju nova, zvanična saopštenja Juventusa o statusu Pogbe koji ima ugovor do 2026. godine.

Pogba je za Juventus odigrao 190 utakmica uz 34 postignuta i 41 namešten gol, a Italija se već priseća njegovih dalekometnih lepotica protiv Sampdorije, Torina, Napolija i Udinezea. Avugsta 2016. godine kada je Junajted platio devetocifreno obeštećenje za njega, zaludeo je Ostrvo, naročito crveni deo Mančestera sa kojim je osvojio dva trofeja, Liga kup i Ligu Evrope 2017. Za Crvene Đavole upisao je 233 nastupa uz 39 golova i 51 asistenciju.

Za reprezentaciju Francuske odigrao je 91. utakmicu, a kruna karijere mu je, bez sumnje Mundijal u Rusiji i gol u finalu priotiv Hrvatske (4:2).


tagovi

Pol Pogba

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara