Slavlje fudbalera Arsenala (©Reuters)
Slavlje fudbalera Arsenala (©Reuters)

Posle Totenhema Arsenal maltretirao i Liverpul: Na Emirejtsu trljaju oči, Saka i Martineli izazivaju Siti

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.10.22. | 19:31

Oduševljenje u Severnom Londonu posle dve pobede u derbijima, Redse drma ozbiljna kriza

Godinama su derbiji predstavljali najveći problem i upravo su loši rezultati u utakmicama protiv najvećih takmaca na Ostrvu uticali na Arsenalove namere da se ozbiljnije umeša borbu za mesto u četiri najbolja, a kamoli titulu. Zbog toga je Mikel Arteta dugo bio predmet podsmeha i nije delovalo da ovaj tim može da napravi nešto ozbiljno.

Tokom leta Arsenal je proglašen za šampiona priprema, ali izgleda da ovogodišnji sastav Tobdžija ima ono “nešto“ što ga izdvaja od mnogih prethodnih. Arsenal je naučio da pobeđuje u velikim utakmicama, derbiji više nisu takav bauk kao nekada! Naučili su lekciju iz poraza od Mančester junajteda i sada fudbaleri londonskog kluba prave dar-mar. Posle Totenhema, Artetina momčadija maltretirala je i Liverpul! Ovako nešto se u Severnom Londonu ne pamti, da se u dva vezana kola pobede najveći takmaci. Možda je konačno došlo vreme za promene, da se nešto novo dogodi i da Arsenal konačno ponovo vidi u samom vrhu engleskog fudbala.

Izabrane vesti

Slavi se na Emirejtsu, ekstaza zbog velikih šest bodova iz dva teška meča! Posle tri uzastopna poraza u kojima Arsenal čak nije uspeo da postigne gol, konačno je srušen mit ne samo o začaranoj Alisonovoj mreži, već i da je Liverpul nepobediv. Dok na severu Londona verovatno trljaju oči u neverici, sada je definitivno jasno da Redse drma ozbiljna kriza – 3:2 (2:1).

Možda je još rano da se zamišljaju velike stvari, ali Arsenal zahvaljujući Bukaju Saki i Gabrijelu Martineliju u ovom trenutku jedini zaista izaziva Siti na dvoboj za titulu. Nije realno očekivati, nije i nemoguće, da Arsenal izdrži do kraja kada je na drugoj strani zastrašujuća gol-mašina Erling Haland, ali ako se karte budu lepo otvorile svesno će žrtvovati rezultate u Ligi Evrope kako bi se maksimalno posvetio ofanzivi na titulu ili bar sigurnom učešću u Ligi šampiona naredne sezone. Što bi takođe bio veliki uspeh s obzirom na to da je ova ekipa i dalje jako mlada i da tek treba da sazri u narednim godinama.

Arteta uveliko koristi drugorazredno evropsko takmičenje kao poligon za razigravanje onih sa slabijom minutažom u Premijer ligi, a njegov najveći uspeh trenutno je u tome što je uspeo da se reši svih “faraona” poput Aleksandrea Lakazeta, Pjera Emerika Obamejana, Nikole Pepea, Ektora Beljerina, Matea Genduzija, Davida Luiza i svih koji su kvarili njegovu koncepciju. Doveo je pojačanja po meri i pre svega dao šansu deci kluba što je u ovom trenutku dovelo do toga da Arsenal ima osam pobeda i da se nalazi na vrhu Premijer lige, sa bodom više od Mančester Sitija.

Svaka čast Liverpulu za sve što radi u Ligi šampiona, ipak malo kome je sada jasno šta se to dešava sa ekipom Jirgena Klopa u domaćem prvenstvu pošto nije ostvarila pobedu već treću utakmicu zaredom. Posle remija sa Evertonom i Brajtonom, poraz od Arsenala dolazi kao šamar realnosti u kojoj Redsi zauzimaju tek desetu poziciju na tabeli, uz čak 14 bodova zaostatka za Tobdžijama!

Kao da poraz sam po sebi nije bio dovoljan, Liverpulova bolnica nastavlja da se puni jer je posle Robertsona, Okslejd Čembrlejna, Keite, Džonsa i Artura karton otvorio i Luis Dijaz. Kolumbijac je teren morao da napusti u 42. minutu, ali je pre izlaska uspeo da proigra Darvina Nunjeza za gol kojim je poravnao rezultat. Zamenio ga je Roberto Firmino koji je na startu drugog poluvremena iskoristio prelepo razigravanje Dioga Žote i pronašao milimetarski prostor između ruku Arona Ramzdejla i leve stative kako bi protnuo loptu i doneo novo izjednačenje. No, Liverpul sa tankom klupom nije mogao da izdrži do kraja.

Uvođenje Džoa Gomeza na poluvremenu umesto Trenta Aleksander Arnolda koji je bio (in)direktni krivac za prvi gol Arsenala ispostavio se kao dobar potez, a kada je Firmino zatresao mrežu Klop je svesno išao na to da čuva bod poslavši Fabinja i Konatea na teren umesto Matipa i Salaha koji se gotovo nije ni video na terenu. Verovatno je i umor stigao Liverpul, jer je Klop derbi odigrao u istom sastavu koji je pobedio Rendžers pre nekoliko dana. U jeku svih povreda nema mnogo opcija da meša karte...

Rutinska pobeda nad Bode Glimtom maksimalno je opravdala Artetinu odluku da odmori neke od nosilaca igre i čuva ih za nedeljni derbi. U skladu sa tim Španac se vratio na 4-2-3-1. Ramzdejl na golu, ispred njega četvorica prirodnih štopera – Vajt je definitivno zagospodario desnim bokom, Saliba i Gabrijel u srcu odbrane i Tomijasu levo. Parti i Džaka su zaključali sredinu terena, a švajcarski reprezentativac ozbiljno se nameračio da upropasti dan gostima pošto je kidisao ka gol kad god je imao priliku, sa željom da ili postigne gol ili da razigra saigrače.

Arsenal se logično opredelio da napadne Liverpul po levom boku, odnosno po strani koju brani TAA koji dobija sve ozbiljnije kritike za slabo zalaganje u odbrani. Takav izbor se i te kako isplatio. Gol Gabrijela Martinelija došao je posle slabe reakcije Aleksander Arnolda već u 59. sekundi utakmice, dok je Brazilac u petom minutu nadoknade prvog dela proigrao Saku uz veliku ulogu Gabrijela koji je pametno propustio loptu za engleskog reprezentativca da rutinski završi akciju.

Čak i kada je Trent zamenjen, Arsenal je nastavio da napada po levoj strani, gde je Džaka imao veliki uticaj čestim proigravanjima i centaršutevima. Prelomna tačka derbija bio je penal koji je Majkl Oliver svirao u 75. minutu. Džaka je uputio solidan centaršut, lopta je išla ka Gabrijelu Žezusu koga je nepropisno zaustavio Tijago Alkantara, a glavni arbitar nije mnogo oklevao već je pokazao na belu tačku. Zanimljivo, Saka je uzeo odgovornost i pogodio kraj nemoćnog Alisona. Liverpul je do kraja pokušavao da stigne do novog izjednačenja, ali je šesnaesterac zaključao Vilijam Saliba sa nekoliko bitnih intervencija. Francuski tinejdžer već u svojoj debitantskoj sezoni na Ostrvu izrasta u velikog igrača.

Još jednom je susret Arsenala i Liverpula opravdao očekivanja jer je viđen dobar, atraktivan i pre svega ofanzivan fudbal. Samo je pobeda ovog puta ostala na Emirejtsu, zasluženo!

PREMIJER LIGA - 10. KOLO

Subota

Bornmut – Lester 2:1 (0:1)

/Biling 68, Kristoi 71 – Dakak 10/

Čelsi – Vulverhempton 3:0 (1:0)

/Haverc 45+3, Pulišić 54, Broja 90/

Mančester Siti – Sautempton 4:0 (2:0)

/Kanselo 20, De Brujne 32, Marez 49, Haland 65/

Njukasl – Brentford 5:1 (2:0)

/Gimarais 21, 56, Marfi 28, Almiron 82, Pinok 90 ag – Toni 54 pen/

Brajton – Totenhem 0:1 (0:1)

/Keln 22/

Nedelja

Kristal Palas - Lids 2:1 (1:1)

/Eduar 24, Eze 76 – Strajk 10/

Vest Hem - Fulam 2:1 (1:1)

/Bouen 29, Skamaka 62 – Pereira 5/

Arsenal - Liverpul 3:2 (2:1)

/Martineli 1, Saka 45+5, Saka 76 – Nunjez 34, Firmino 53/

20.00: (3,60) Everton (3,50) Mančester Junajted (2,15)

Ponedeljak

21.00: (3,40) Notingem (3,35) Aston Vila (2,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Gabrijel MartineliBukajo SakaLiverpulArsenalDarvin Nunjez

Obaveštavaj me

Arsenal
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara