Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Poslednje kolo Čempionšipa, finalna borba za Premijer ligu – dva pitanja i pet mogućih odgovora

Vreme čitanja: 8min | pon. 08.05.23. | 12:33

Svih 12 mečeva na programu je u ponedeljak od 16 časova

Poslednje kolo ligaškog dela Čempionšipa daće nam odgovor na preostala dva pitanja koja su ostala u drugom rangu engleskog fudbala – koje dve ekipe će sa pete i šeste pozicije da se plasiraju u plej-of za plasman u Premijer ligu? Svi mečevi odigraće se istovremeno, ovog ponedeljka od 16 časova.

Već sada znamo netipično mnogo toga: Barnli i Šefild Junajted su se direktno plasirali u elitni rang, a Reding, Blekpul i Vigan će od leta da nastupaju u trećoj ligi, popularnoj Ligi 1. Takođe, u baražu su sigurni Luton, kao treći, odnosno Midlsbro kao četvrti, a oni će svoje rivale u polufinalu dobiti posle poslednjih utakmica.

Izabrane vesti

Čak pet timova je u konkurenciji za dva mesta, Koventri, Milvol, Sanderlend, Vest Bromvič Albion i Blekbern. U najboljem položaju je Koventri, a trenutno je iznad crte i Milvol. Oba tima drže sudbinu u svojim rukama, ali ih čekaju teški mečevi.

5. KOVENTRI – 57:45 - 69

- 34 sezone u elitnom rangu, poslednja 2000/2001

- Trofeji: Jedan FA kup

- Najbolji strelac: Viktor Đekereš (21 gol, 10 asistencija)

Fudbaleri Koventrija (©Reuters)Fudbaleri Koventrija (©Reuters)

Tim iz Zapadnog Midlandsa je peti sa 69 poena, jednim više od Milvola, po tri od ostalih navedenih konkurenata. U seriji je od šest utakmica bez poraza (po tri pobede i remija), što mu dodatno podiže samopouzdanje pred gostovanje na Riversajdu u Midlsbrou.

Zanimljivo, ako ekipa koju trenira Mark Robins pobedi igraće u polufinalu plej-ofa baš protiv Midlsbroa, a ako bi oni podelili bodove, moglo bi da se desi da Milvol prestigne Koventri, pa da on u polufinalu ukrsti koplja sa Lutonom. Svakako, sa bodom ne može ispod šeste pozicije, jer Sanderlend, VBA i Blekbern ne mogu onda da ga prestignu.

S obzirom na to da se u slučaju istog broja poena između dve ili više ekipa gleda ukupna gol-razlika, Koventri čak i sa porazom može do plej-ofa. Sa 57:45 je na +12, dok su Sanderlend na +10, Vba na +7, a Blekbern -3. Dakle, ako bi izgubio sa jednim pogotkom razlike, a recimo Sanderlend istim rezultatom slavio, i dalje bi Koventri bio ispred njega.

Bez obzira na to koji bio konačan ishod, svi u klubu treba da budemo ponosni na uspehe ove sezone. Zajedno smo rasli, napravili smo jak kolektiv i iz njega samo pozitivne stvari mogu da dođu. Znamo koliko težak posao nas čeka, Midlsbro je verovatno najteže mesto na koje možete da odete. Šta god da se desi na Riversajdu, za Koventri će ovo da bude ogromno iskustvo iz kog može puno toga da se nauči“, poručio je Robins.

6. MILVOL – 54:46 – 68

- dve sezone u elitnom rangu, poslednja 1989/1990

- Trofeji: /

- Najbolji strelac: Tom Bredšo (17 golova, četiri asistencije)

Zijan Fleming (©Reuters)Zijan Fleming (©Reuters)

Mogla je ekipa koju trenira Geri Rouet i ranije da obezbedi plasman u plej-of, ali je u aprilu doživela tri baš nepotrebna poraza. Od londonskog tima su bolji bili Hal (1:0), Birmingem (1:0) i Vigan (2:1), sve timovi iz donjeg dela tabele.

Mesto među šest najboljih ekipa uoči poslednjeg kola Milvol je pronašao u prošlom meču, pobedom na gostovanju Blekpulu sa 3:2. Dva puta je ispuštao vođstvo, ali je u 75. minutu konačno Zijan Fleming golom iz penala doneo prednost koju je gost uspeo da sačuva.

Zahaljujući remijima Sanderlenda i Blekberna u prošlom kolu, Milvol sada sve drži u svojim rukama. Ima po dva poena više od najbližih ekipa ispod crte, tako da pobedom nad Blekbernom sigurno ide u plej-of bez obzira na sve ostale rezultate.

Komplikacija nastaje u slučaju da se meč na Denu završi nerešenim ishodom. Milvol onda ostaje u trci za elitu ako se ostvare dva od tri uslova:

* Koventri izgubi sa pet ili više golova razlike

* Sanderlend ne pobedi Preston Nort End

* VBA ne pobedi Svonsi

U slučaju da Milvol izgubi, svakako će ostati bez baraža, jer u najmanju ruku prestići će ga Blekbern, koji ima dva boda manje.

Blekbern će doći u London sa namerom da dominira u posedu lopte. Probaće da nas šetkaju levo-desno, kao što su radili mnogim ekipama ove sezone. Imaju dobre ofanzivce, poput Sema Galagera i Bredlija Daka. Biće teška, takmičarska utakmica. Poštujemo ih, ali naposletku oba tima moraju da pobede i svi smo svesni toga. Dobro, tehnički mi možda i ne moramo, ali nikako ne smemo da dopustimo sebi da zavisimo od drugih. Na Denu smo pobeđivali i veće ekipe od Blekberna“, poručio je Rouet.

7. SANDERLEND – 48:51 – 66

- 87 sezona u elitnom rangu, poslednja 2016/2017

- Trofeji: Šest titula, dva FA kupa

- Najbolji strelac: Amad Dijalo (10 golova, tri asistencije)

Patrik Roberts (©Reuters)Patrik Roberts (©Reuters)

Lepo je videti Crne mačke opet u konkurenciji za plasman u Premijer ligu. S obzirom na to da je Sanderlend prošle sezone igrao u trećem rangu, odakle je kao peti na tabeli preko baraža stigao do Čempionšiopa, sama činjenica da je u ovom položaju veliki je uspeh. Sada, prvi je ispod crte sa 66 poena, nije mu dovoljno samo da savlada kao gost Preston, već moraju da se poklope još neki rezultati.

Da bi tim Tonija Moubreja došao do plej-ofa, VBA ne sme da pobedi Svonsi sa četiri gola ubedljivije od Sanderlenda, ali i da se ostvari još jedan scenario:

* Koventri izgubi bilo kojom razlikom

* Milvol izgubi ili odigra nerešeno

* Blekbern ne pobedi sa 14:0 ili ubedljivije za svaki Sanderlendov gol više

Sanderlend je generalno u vrlo solidnoj formi, nije izgubio na poslednjih osam utakmica (tri pobede i pet remija). Međutim, samo na dve u tom periodu je uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutom. Bile bi Crne mačke u mnogo boljoj poziciji da nisu u prošlom kolu odigrale 2:2 kod kuće sa nemotivisanim Votfordom, mada je moglo da bude i mnogo gore, pošto je do 70. minuta taj rival vodio sa 2:0. Pogodak Patrika Robertsa u 95. minutu za konačnih 2:2 sačuvao je solidnu šansu Sanderlendu da se ipak nađe u baražu.

Sa Prestonom je u prvoj polusezoni Moubrejev tim odigrao 0:0, ali je njegov naredni rival u potpunom kanalu. Bez pobede je na poslednja četiri meča (tri poraza i jedan remi), pa je ispao iz konkurencije za plej-of.

Preston je ostvario razočaravajuć rezultat u prošlom kolu i sada više ne može do plej-ofa. Biće interesantno videti kako će da igraju, mada s obzirom na to da su domaćini, verujem da će pred svojim navijačima želeti da okončaju sezonu u pozitivnom svetlu. Očekujem da odigraju maksimalno ozbiljno i da se bore za sva tri poena. Moramo da preuzmemo kontrolu, da budemo agresivni i postavimo ritam koji nama odgovara. Preston ne sme da nas nadmudri“, jasan je Moubrej.

8. VBA – 57:50 – 66

- 81 sezona u elitnom rangu, poslednja 2020/2021

- Trofeji: Jedna titula, pet FA kupova

- Najbolji strelac: Džoel Piroe (18 golova, dve asistencije)

Mark Albrajton (©Reuters)Mark Albrajton (©Reuters)

Vest Bromvič Albon je u možda i najtežoj situaciji od svih pretendenata na mesto u plej-ofu. Sam je sebe doveo u nju, porazima od Sanderlenda (2:1) i Šefild Junajteda (2:0) u prethodna tri kola. Sačuvao je nadu pobedom posle preokreta nad Noričem (2:1) pre nedelju dana, ali sada baš mnogo toga mora da mu se poklopi.

Prvi preduslov je da savlada Svonsi u Velsu, što samo po sebi nije lako jer su Labudovi bez poraza na poslednjih osam utakmica (šest pobeda i dva remija). Da su samo malo ranije uhvatili ovu formu, sada bi se i oni borili za plasman u Premijer ligu. Ovako, imaju tri poena manje od današnjeg rivala, a pet od Koventrija, pa im je plej-of van domašaja.

Dakle, VBA mora da trijumfuje, i to po mogućnosti što ubedljivije. Tek ako to ostvari, čekaće da mu se poklope još dva ishoda:

* Koventrijev poraz sa četiri ili više golova razlike

* Remi ili poraz Milvola

* Remi ili poraz Sanderlenda

* Pobeda Blekburna sa jednocifrenom razlikom.

Ako Sanderlend bude trijumfovao, VBA će moći da završi ispred njega samo ako pobedi baš ubedljivo, zbog gol-razlike. Primera radi, ako Crne Mačke slave sa 1:0, Vest Bromviču je neophodno 5:0, 6:1...

Iza nas je nedelju dana dobrog rada i sada u dobrom raspoloženju idemo na poslednji meč u sezoni. Želimo da popravimo poziciju na tabeli, a svesni smo da ako napredujemo za dva-tri mesta, čeka nas posebna nagrada. Nije nam potrebna dodatna motivacija, sa istim žarom i željom za borbu bismo putovali u Svonsi i da nije plej-of u igri. Ne osećamo pritisak, samo motivaciju da odigramo što bolje i osvojimo sva tri poena“, rekao je trener VBA Karlos Korberan.

9. BLEKBERN – 48:51 – 66

- 71 sezona u elitnom rangu, poslednja 2011/2012

- Trofeji: Tri titule, šest FA kupova

- Najbolji strelac: Ben Brereton Dijaz (12 golova, četiri asistencije)

 Ben Brereton Dijaz (Reuters) Ben Brereton Dijaz (Reuters)

Ekipa koja je u trenucima kada se lomi sezona vezala osam mečeva bez pobede (pet remija i tri poraza), odnosno ima negativnu gol-razliku, ni ne zaslužuje da se plasira u Premijer ligu. Šteta, reč je o jednom posrnulom engleskom velikanu, ali tim koji trenira Jon Dal Tomason je posle remija sa Lutonom (1:1) sada u gotovo nemogućoj misiji.

Kako do elite? Pobeda je naravno „must“, Roverse bi povela preko Milvola, ali i još dve stvari moraju da se poklope. Da ni Sanderlend, ni VBA ne pobede.

Potrebno nam je čudo. Ne želimo na odmor, igra nam se još utakmica. Voleli bismo da igramo to finale plej-ofa. Fudbal je kompleksan, jer ako igrate tenis, onda igrate sami za sebe. U fudbalu tim mora da funkcioniše kao jedinka, da svi ostanu posvećeni istom cilju. Pred nama je utakmica u kojoj obe ekipe moraju da pobede i zanima me kako će se meč odvijati. Ko god prvi primi gol, biće pod velikim stresom. Moramo da pronađemo način da se oslobodimo tog pritiska, da ne razmišljamo o negativnim stvarima i da odigramo jedan dobar meč. Ako uspemo u tome, šanse da ostvarimo dobar rezultat će da porastu“, objasnio je Tomason.

ČEMPIONŠIP – 46. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

16.00: (3,60) Birmingem (3,45) Šefild Junajted (2,05)

16.00: (1,35) Barnli (5,00) Kardif (9,00)

16.00: (2,00) Hadersfild (3,50) Reding (3,80)

16.00: (1,65) Luton (3,70) Hal (5,60)

16.00: (2,50) Midlzbro (3,40) Koventri (2,80)

16.00: (2,05) Milvol (3,45) Blekbern (3,60)

16.00: (1,53) Norič (4,30) Blekpul (6,00)

16.00: (4,40) Preston (3,50) Sanderlend (1,85)

16.00: (2,45) Kvins Park Rendžers (3,40) Bristol Siti (2,85)

16.00: (3,25) Svonsi (3,45) Vest Bromvič Albion (2,20)

16.00: (2,40) Votford (3,40) Stouk (2,95)

16.00: (2,35) Vigan (3,40) Roteram (3,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ČempionšipKoventriMilvolVBABlekburnSanderlend

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara