Poslednji krug u Francuskoj, Lil i PSŽ na ciljnoj ravnini ka peharu

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.05.21. | 14:14

Utakmicama 38. kola ove nedelje od 21.00 stavlja se tačka na Ligu 1, dramatična je borba za titulu

Nama neutralnima je u sportu uvek lepo kada giganti padnu i oni naizgled nepobedljivi ne trijumfuju. Baš zbog toga će fudbaleir Lila da imaju ogromnu podršku i naklonost među fanovima širom Evrope kada večeras od 21.00 budu igrali poslednji meč ovosezonske Lige 1 protiv Anžea.

Doge imaju priliku da trijumfom prekinu niz Pari Sen Žermena od tri uzastopne titule. Parižani kaskaju za njima jedan bod, tako da im ništa neće značiti ni trijumf nad Brestom ako Lil osvoji ceo plen.

Izabrane vesti

21.00: (10,00) Anže (5,10) Lil (1,32)

Anže je izborio opstanak i rasterećen je, međutim to ne znači da će Lil da ima lak zadatak. U prošlom kolu je kiksnuo protiv jednako nemotivisanog Sent Etjena (0:0).

Više bih voleo da smo pobedili. Nisam mogao da prepoznam svoj tim. Opet smo imali probleme na svom terenu. Voleli bismo da je veća razlika na tabeli, ali još smo ispred PSŽ-a i to je najvažnije. Moramo da pobedimo da bi nas krunisali“, rekao je kapiten Žoze Fonte, koji neće igrati na stadionu „Rejmond Kopa“ zbog suspenzije.

Lil je do sada bio pet puta prvak Francuske, a poslednju titulu je osvojio 2011. godine. Ubrzo posle nje je PSŽ uspostavio dominaciju, osvojio je sedam od poslednjih osam šampionata. Ako bi sada uspeo da prestigne Lil u ciljnoj ravnini, izjednačio bi se po broju osvojenih prvenstvenih pehara sa Olimpikom iz Marselja i Sent Etjenom, pošto su oni ukupno bili prvaci 10 puta i najuspešniji su u zemlji.

Teoretsku šansu da osvoji titulu još uvek ima i Monako, mada je ona na nivou statističke greške. Da bi se to desilo, Lil i PSŽ moraju da izgube, a Kneževi da savladaju Lens sa dvadesetak golova razlike. U slučaju da svi timovi završe sa po 80 bodova, o plasmanu odlučuje gol-razlika.

21.00: (10,00) Brest (6,50) PSŽ (1,25)

Monaku je ipak važno da pobedi Lens kako bi se plasirao u Ligu šampiona sledeće sezone. Trećeplasirani tim će u elitu, a četvrtoplasirani Olimpik Lion ima samo jedan poen manje od Monaka. Još uvek nije sigurno da će treća pozicija da vodi direktno u Ligu šampiona, a ne u kvalifikacije. To zavisi od toga ko će da osvoji elitno takmičenje ove sezone. Ako pehar podigne Čelsi, a on ne završi među prva četiri tima u Premijer ligi, onda će trećeplasirani francuski tim morati da igra od 3. kola kvalifikacija.

Četvrta pozicija vodi direktno u grupu Lige Evrope, baš kao i peto mesto, koje je zauzeo Marselj. Lens i Ren se bore za kvalifikacije u Ligi konferencija. Ako Lens ne pobedi, Ren ima priliku da ga prestigne pobedom nad budućim drugoligašem Nimom.

Zajedno sa Nimom u Ligu 2 će i Dižon, a 18. na kraju sezone će igrati u plej-autu protiv Tuluza. Nant je najbliži tome, mada je sa četiri uzastopne pobede u prethodna četiri kola nagovestio da bi mogao da izbegne ispadanje.


tagovi

Francuska 1LilPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara