Nejmar i Depaj (©Reuters, ©Shutterstock)
Nejmar i Depaj (©Reuters, ©Shutterstock)

Poslednji ples: Tripleta ili Lion u Evropi

Vreme čitanja: 2min | pet. 31.07.20. | 11:22

PSŽ i Lion sastaju se u finalu Liga kupa Francuske, takmičenja koje odlazi u istoriju

Zavesa će ovog petka pasti na francusku sezonu koja je nastavljena prošle nedelje. Deluje kao greška, ali nije. U zemlji svetskih prvaka tek večeras završavaju sa minulom kampanjom, i to u okviru finala Liga kupa. Poslednjeg, jer ovo takmičenje posle dvoboja Pari Sen Žermena i Liona odlazi u istoriju (21.10, Sen Deni).

Sa finalom Coupe de la Ligue, uvek je ista stvar. Svi znaju njegovu genezu i mane. Učestvuju svi prvoligaši, a manjak posvećenosti primetan je uglavnom kod onih koji igraju kontinentalna takmičenja, nedostatak interesovanja publike... Pa ipak, finale je skoro uvek bilo uzbudljivo, i ovo predstojeće obećava da će ponuditi zabavu. Naročito pošto će ovo 26. i poslednje izdanje zatvoriti tim koji ga je najčešće osvajao, PSŽ (osam puta), protiv onog koji ga je najčešće gubio, Olimpik (četiri puta). Takođe, suprotstaviće se dva entiteta koji "nisu u ljubavi" i koji su potrošili određenu količinu energije tokom poslednjih sezona, pokušavajući da napakoste jedni drugima, na terenu i van njega.

Izabrane vesti

Poslednji domaći rival sa kojim je PSŽ igrao uoči pauze zbog izbijanja pandemije korona virusa bio je upravo Lion. Utakmica je odigrana 4. marta u polufinalu Kupa Francuske u gradu podno Alpa, ali to nije smetalo Svecima da pruže jednu od najboljih partija u sezoni i deklasiraju pulene Rudija Garsije sa 5:1. U međuvremenu je klubu sa Parka prinčeva administrativnim putem dodeljena titula prvaka (svakako bi je osvojio jer je u trenutku prekida imao prednost od 12 bodova i meč manje od Marselja), da bi prošlog petka uzeo i pomenuti kup. Sent Etjen mu je pružio snažan otpor – pobednika je odlučio Nejmarov gol u 14. minutu – ali i ispostavio visok račun u vidu povrede članka Kilijana Mbapea.

Prema nekim procenama, sjajni krilni napadač mogao bi da propusti i četvrtfinalni duel Lige šampiona s Atalantom, 12. avgusta, a možda čak i samu završnicu najjačeg takmičenja. Nema sumnje da je to odlična vest za Lion. Poboljšava je i verovatni izostanak štopera Parižana Tila Kerera, koji se takođe povredio protiv Sent Etjena, ali teško da bi moglo da utiče na ishod, odnosno činjenicu da su izabranici Tomasa Tuhela ogromni favoriti da i šesti put u poslednjih sedam godina prigrle Liga kup i zaokruže tripletu.

Za početak, nemački stručnjak ima bogat izbor fudbalera ekstraklase i moći će da premosti neigranje pomenutog standardnog dvojca, a ne bi trebalo zaboraviti ni da je PSŽ dobio prethodna tri međusobna susreta, ali i minulih šest u različitim kup takmičenjima, mahom uz dosta golova.

PSŽ juri tripletu, Lion trofej preko kojeg može do ulaznice u Evropu, iz koje nije odsustvovao još od 1996. godine...

LIGA KUP FRANCUSKE, FINALE (SEN DENI)

Petak

21.10: (1,50) PSŽ (4,40) Lion (6,25)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga kup FrancuskePari Sen ŽermenLion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara