Julijan Nagelsman (@Reuters)
Julijan Nagelsman (@Reuters)

Potencijalna senzacija u Nemačkoj: Nagelsman trener Borusije Dortmund

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.03.24. | 02:30

Selektor nacionalnog tima tema je na sastancima rukovodstva Milionera

Uspeo je Edin Terzić da uprkos ispuštenoj tituli u poslednjem kolu prošle sezone opstane na klupi Borusije Dortmund, ali sve su češće najave da će narednog leta morati da traži novi angažman. Milioneri se trenutno bore za mesto u Ligi šampiona naredne sezone, a iako bi u ovoj nakon 1:1 u Ajndhovenu mogli da se u revanšu sa PSV-om pred svojim navijačima domognu četvrtfinala, prognoze da 41-godišnji strateg zadrži svoj trenutni posao nisu optimistične.

Terzić i dalje uživa podršku verovatno najuticajnijeg čoveka u klubu, Hans Joakima Vackea, međutim, upravo bi odlazeći izvršni direktor Borusije mogao da potpiše njegov otkaz godinu dana pre isteka ugovora.

Izabrane vesti

Vacke je nedavno najavio da će se nakon dve decenije u klubu povući kada mu leta 2025. istekne ugovor, ali pre nego što dođe vreme za rastanak, iskusni funkcioner želi da se pobrine da iza sebe ostavi stabilnu situaciju u sportskom sektoru za koji je godinama bio zadužen, kao i kvalitetne ljude na pozicijama, A, nakon nepune dve sezone nameće se pitanje da li Edin Terzić ima trenersko umeće da tim iz Dortmunda učini šampionskim. Prošle sezone imao je nekoliko prilika za tako nešto, ali ih nije iskoristio. U ovoj smo već rekli da se žuto-crni bore za mesto među najboljima na kontinentu i veliko je pitanje hoće li uspeti da ostvare taj cilj.

Po informacijama nemačke verzije Skaj Sporta, Borusiju čekaju velike organizacione promene, jer u klubu žele da se u budućnosti izjednači odgovornost među trojicom izvršnih direktora. Dosad je Vacke, kao čovek zadužen za sportski sektor, imao vodeću ulogu, dok su u njegovoj senci radili Tomas Tres, zadužen za finansije, i Karsten Kramer iz marketinga, kao i sportski direktor Sebastjan Kel, koji je na tom mestu nasledio Mihaela Zorca, ali se nije baš najbolje pokazao u dosadašnjih godinu i po dana pa, iako bi njegovo unapređenje u Vackeovog naslednika delovalo kao prirodan potez, šanse za to su prilično male.

Nekadašnjem kapitenu najviše se zamera na dovođenju malo poznatog Slavena Stanića za sportskog koordinatora, koji se zadržao u klubu svega sedam meseci, ali i na neubedljivim transferima i insistiranju da se iz Ajaksa dovede Edson Alvarez za rekordno obeštećenje između 35 i 40 miliona evra. Ostali u klubu su smatrali da Meksikanac ne vredi toliko, te je Kelova namera propala.

Vacke će, navodi tandem novinara Skaja Florian Pletenberg - Patrik Berger, narednih meseci razgovarati sa kandidatima i u aprilu bi trebalo da klupskom rukovodstvu dostavi spisak imena za koja smatra da bi mogla dostojno da ga odmene. Paralelno sa tim, 64-godišnji direktor Milionera razmišlja i o poziciji trenera, odnosno strategu koji bi mogao da vrati Borusiju Dortmund na vrh nemačkog fudbala.

S obzirom na to da žuto-crni ne spadaju baš među sam krem evropskog fudbala (posebno ne po budžetu), kao i da su poslednju titulu u Nemačkoj osvojli 2012. godine, pokušaj da se dovede Julijan Nagelsman zvuči kao nemoguća misija, ali pomenuti dvojac uglednih novinara piše da je upravo to ovih dana česta tema razgovora na sastancima rukovodećih ljudi u Borusiji Dortmund. Svog aduta Milioneri vide u činjenici da je Vacke kao potpredsednik FS Nemačke imao veliki doprinos u angažovanju Nagelsmana za selektora i da su njih dvojica u odličnim odnosima. U prošlosti je Vacke dvaput probao da ga dovede u Dortmund, ali nije uspeo. U slučaju da bude "treća sreća" bio bi to ogroman podvig Milionera.

Jedan od najboljih mladih trenera današnjice dovodi se i u vezu sa povratkom u Bajern Minhen, ali i inostranim angažmanom u Barseloni ili Liverpulu, velikanima koji će narednog leta sigurno tražiti novog kormilara, a koji mogu mnogo više da ponude od Borusije. I finansijski, a i takmičarski.

Nemci tvrde da je Nagelsman trenutno pri stavu da ne produži saradnju sa nacionalnim Savezom, kao i da želi pre početka Evropskog prvenstva da reši pitanje budućeg angažmana. Ukoliko ne izabere Borusiju, plan B bi mogao da bude trenutni Terzićev pomoćnik Nuri Sahin.


tagovi

BundesligaBorusija DortmundJulijan Nagelsman

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara