Potpuna rekonstrukcija: Iz Dortmunda na leto odlazi 11 igrača, ispit zrelosti za novog sportskog direktora

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.03.22. | 02:52

Biće zanimljivo videti koliko Borusija može da zaradi...

Ispali su iz Lige Evrope (od Rendžersa), eliminisani su u ranoj fazi DFB kupa (od Sankt Paulija), u Bundesligi za liderom i šampionom Bajernom zaostaju čak osam bodova. Izvesno je da ni ove sezone nema ništa od aktivne borbe sa titulu timom iz Minhena, baš kao što je jasno da Marko Roze nije uspeo da napravi prepoznatljivu, atraktivnu igru kojoj u Dortmundu teže. Liga šampiona, sva je prilika, neće izostati, ali dobar deo zasluga za to ide slabijoj konkurenciji ove sezone u Nemačkoj.

Zahvaljujući plasmanu u elitno takmičenje koji je na vidiku Roze će zadržati svoju poziciju, međutim već sada je jasno da dobar deo igračkog kadra neće. Na Vestfalenu su svesni da ne mogu svu krivicu da svale na trenera - pogotovo ne na tako skupog trenera, čije bi otpuštanje dobrano ispraznilo kasu - i ozbiljno pripremaju veliku čistku u ekipi.

Izabrane vesti

Prema informacijama uvek dobro umućenog Bilda Borusija bi tokom leta trebalo da se reši čak 11 igrača. Biće to ogroman posao za naslednika Mihaela Corka, novog sportskog direktora Sebastijana Kela, pošto će odlazak toliko broja igrača zahtevati i veliki broj ulaznih transfera.

"Uprkos snažnom uticaju pandemije na finansije kluba od Kela se očekuje da sklopi tim koji će moći mnogo ozbiljnije da se bori za titulu", stoji u tekstu nemačkog lista. "Biće to ozbiljan ispit zrelosti za njega. A jasno je i da će u tom procesu morati da se odrekne i nekih zvezda".

Neće Borusija predstojećeg leta moći da računa na transfere poput onog Sančovog, Dembeleovog, Obamejanovog ili Pulišićevog, teško da će prihodi biti i u rangu onog kada je odlazio, recimo Mhitarjan (oko 40.000.000 evra), ali sigurno neće biti ni tako mali.

Pogotovo ukoliko dođe do odlazaka igrača poput Emrea Džana ili Manuela Akandžija.

Evo i te liste "za odstrel" koju je Bild sastavio...

ROMAN BIRKI (31/ugovor do 2023): Švajcarac već mesecima samo trenira. Klub ga je neki način kaznio što nije želeo da ode zimus i nije u konkurenciji za sastav. Od njegove prodaje prihod neće biti veliki, ali odlazak će značiti oslobađenje čak 5.000.000 evra u budžetu za plate.

MARIN PONGRAČIĆ (24/pozajmica): Totalni promašaj Marka Rozea koji je verovao da bi Hrvat mogao da mu pojača konkurenciju na mestu štopera. Više se istakao pogrešnim izjavama ("Hoću što pre da se vratim u Volfzburg) nego igrama.

DAN AKSEL ZAGADU (22/ugovor do 2022): Predugo Borusija čeka ovog snažnog štopera od skoro dva metra kog su povrede iskasapile. Nikada nije pokazao pun potencijal, a bio je velika nada. I taman kada u klubu pomisle kako bi bilo dobro ponuditi mu novi ugovor, tamak kada poveže dve solidne utakmice - povreda! I tako sve u krug. Trenutno je bliži odlasku kao slobodan agent, nego potpisu nove saradnje.

MANUEL AKANDŽI (26/ugovor do 2023): Ne blista, ali i takav je među najkonstantnijim igračima iz odbrane. Njegova tržišna cena iznosi 30.000.000 evra. Borusija bi u njegovom slučaju mogla lepo da zaradi. Mada, prve ponude što su stigle dosta su skromne. Od Mančester Junajteda tek 15.000.000... Pregovori oko novog ugovora nisu uspeli. Dortmund je nudio 8.000.000, igrač zahtevao 10.000.000. Njegov odlazak trebalo bi da kompenzuje dolazak Niklasa Zilea iz Bajerna.

NIKO ŠULC (28/ugovor do 2024): Došao iz Hofenhajma 2018. za čak 25.000.000 evra. Pokazao se kao promašaj. Vrednost mu je drastično pala, međutim prodaja bi značila uštedu od 6.000.000 na konto njegove plate.

JULIJAN BRANT (25/ugovor do 2024): Postojala je ideja da bude prodat još prošlog leta, onda na zimu, zanimao se Lacio najčešće, takođe i neki manji klubovi iz Engleske. Na kraju je ostao. Igra nešto bolje poslednjih meseci, no daleko je to od nivoa što je nagoveštavao dok je bio u Leverkuzenu. Teško će Borusija dobiti traženih 25.000.000 evra.

EMRE DŽAN (28/ugovor do 2024): Ima čvrst ugovor, solidan ugled i internacionalno iskustvo. Sve to govori kako bi trebalo da bude od velikog značaja za tim poput Dortmunda, ali baš i nije tako. Možda i zbog stalnog seljakanja sa pozicije na poziciju. Čas je bek, čas štoper, čas centralni vezni... Pravi dosta grešaka. U klubu negativno gledaju na njegove poslednje partije jer se očekuje da uz Rojsa i Humelsa bude vođa. A uglavnom je bio među slabijim karikama.

AKSEL VICEL (33/ugovor do 2022): U njegovom slučaju sve je već rešeno. Odlazi na leto kao slobodan igrač. Destinacija iz snova bila bi mu Italija.

MARIJUS VOLF (26/ugovor do 2024): Došao kao potentno krilo, odlazi kao bek skromnih kvaliteta, svakako nedovoljnih za internacionalnu scenu. Ko ponudi 5.000.000 evra može da vodi nekadašnjeg igrača Ajntrahta iz Frankfurta.

TORGAN AZAR (28/ugovor do 2024): Samo na tren bljesne, pokaže šta ume, odnosno kakav je igrač mogao da bude, a onda se ponovo učauri u ono svoje stanje - prosek. Plaćen je Gladbahu nešto više od 25.000.000 evra. Neće Borusija moći da dobije ni izbliza toliki novac za njega. Ali će svakako pokušati pošto poto da ga proda, jer spada u najplaćenije igrače kluba. A odavno je ispao iz startnih 11. Ili bolje reći - nije se tamo valjano ni učvrstio nikada.

REJNIJER (20/pozajmica): Još jedan potpuni promašaj. Samo 653 minuta na terenu za skoro dve godine u klubu?! Učinak: jedan gol, jedna asistencija. Pokušali su Nemci još zimus da ga se reše, da raskinu ugovor o pozajmici, ali nisu uspeli. Real će ga verovatno poslati u neki manji klub na kaljenje. Dortmund je očito bio preveliki zalogaj za mladog Brazilca...


tagovi

BundesligaMarko Roze

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara