Apokaliptične scene ispred Vile Belmiro
Apokaliptične scene ispred Vile Belmiro

Požar ispred Vile Belmiro, Peleov i Nejmarov Santos je drugoligaš (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.12.23. | 10:19

Kad provri južnoamerička vrela krv

Bili su preteča Realovih “Galaktikosa“. Zvali su ih “Os Santastikos“ i 60-ih godina prošlog veka nisu imali konkurenciju na planeti. Zbog njih se u fudbalu primio termin “Joga Bonito“, oni su fudbalu dali Pelea, oni se diče i zaista vrednim rekordom da su klub koji je postigao najviše golova. I oni su sada – drugoligaši.

Prvi put u 111 dugoj istoriji kluba Santos je ispao iz prve lige Brazila. Osmostruki šampion Brazila, tri puta osvajač Kopa Libertadores, dva puta svetski prvak... I klub koji je izrodio ne samo Pelea, već za ove malo mlađe i Nejmara, morao je da prihvati poraz.

Izabrane vesti

Nekima je to bilo teže nego drugima. Navijači su pali u očaj, očaj je brzo prerastao u bes, a oko stadina Vila Belmiro ubrzo je sve gorelo. Autobusi, automobili – stradalo je i vozilo napadača ekipe Stivena Mendoze – sve je zapaljeno u okolini stadiona, pa je vojna policija morala da reaguje suzavcem.

Na samom stadionu haos naravno, počupane stolice završile su na terenu na kome su se igrači gušili u suzama. Santos jednostavno nije mogao da preživi niz od pet utakmica bez pobede, pet utakmica u kojima je osvojio samo dva boda. Presudio mu je poraz od Fortaleze (1:2) posle gola primljenog u 96. minutu. Mada ni bod ne bi spasao Santos, jer je Baija savladala trećeplasirani Atletiko Mineiro sa 4:1.

Posle meča javnosti se obratio samo Alešandre Galo, klupski koordinator za fudbalska i pitanja, i izvinio se navijačima na istorijskom razočaranju. Usput svalio krivicu na igrače, mada je time delimično i prihvatio sopstvenu odgovornost. Delimično dakle...

Nismo ovo očekivali i izvinjavam se našim navijačima... Imali smo problema tokom cele sezone, ali nismo mogli da vršimo korekcije, jer smo mogli da dovedemo samo igrače bez ugovora. To je činjenica. Imamo dugačku klubu, ali smo igrali sa 15 ili 16 igrača. I oni su se iscrpeli, ispovređivali.... Nismo mogli da se izborimo sa pritiskom“, rekao je Galo uz nekoliko uobičajenih izgovora, poput onog o tome da je Santos sve plate isplaćivao na vreme, kao da je to nešto što bi trebalo da bude vredno posebne pohvale.

Istini za volju, Galo je na funkciju postavljen tek u avgustu, a tim je selektiran mnogo ranije. I očigledno na loš način.



tagovi

SantosBrazilBrazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara