Pozovi Sašu Tomanovića za ulazak u elitu

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.05.23. | 09:05

Šta je zajedničko Inđiji, TSC-u i Železničaru...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Pišu se ovih dana stranice istorije u Bačkoj Topoli a istovremeno se pišu i u Pančevu. Inđija ih je već ispisala ranije. TSC će zabeležiti istorijski uspeh bez obzira da li na kraju bude drugi ili treći, dok će Železničar od sledeće sezone biti deo elite i tako postati prvi klub iz ovog grada na Dunavu koji je stigao do vrha srpskog fudbala. Ostaće Dinamo u senci Dizelke, koja je uspela da pretekne Grafičar i rame uz rame sa IMT-om ostvari istorijski plasman.

Izabrane vesti

Tri kluba veže ista stvar. Kada su prvi put ikada obezbedili plasman u najviši rang domaćeg fudbala u njihovim redovima se nalazio Saša Tomanović. Prekaljeni Somborac počeo je svoj fudbalski putopis kao igrač apartinske Mladosti, da bi sa Inđijom slavio plasman u elitu 2010. godine. Isti podvig je nakon toga ostvario sa Topolčanima, sada je u Pančevu sličan scenario.

Sve je počelo u Sremu, prenelo se u Bačku, a sada je stiglo i u Banat, pa je tako defanzivni vezista ostavio tragove u sve tri regije severne srpske pokrajine.

„Inđija mi je sigurno u srcu, mnogo utakmica sam odigrao i kao kapiten. Tamo sam naučio mnogo o fudbalu“, navodi Tomanović.

Sa njim je u ekipi bio i legenda kluba, Predrag Kodžo. Prepoznatljivo ime na terenima širom severa Srbije, naročito u Čelarevu i Inđiji. Ne ističe ga bez razloga bivši fudbaler zeleno-belih kada se priseća svog prvog uspeha u fudbalu.

„Kodžo je legenda fudbala, kako u Inđiji tako i u celoj Srbiji. Čovek je jednim potezom rešavao utakmice. Pravi fudbalski majstor, vanserijski igrač, sjajan igrač sredine terena, odličan šut spoljnom, dobar izvođač prekida. Mnogo sam naučio od njega u fudbalu. Posle je bio i na kratko sportski direktor kluba. Vanserijski čovek“, prepričava Saša Tomanović.

Nakon Inđije, podigao trofej Prve lige Srbije 2019. godine kao kapiten kluba iz Bačke Topole, i sa njime ostvario maksimalne domete. Od četvrtog mesta u Mozzart Bet Superligi, do igranja Evrope i onog čuvenog meča protiv rumunskog FCSB. Mogao bi i treći put Tomanović do prvog mesta u PLS, ali dva kola pre kraja zaostaju Pančevci četiri boda za Traktoristima, šanse su male. Razloga za slavlje svakako ima...

„Veliki uspeh, oseća se euforija u celom Pančevu jer će grad prvi put u istoriji imati člana Superlige. Vredno se radilo cele sezone i oseća se harmonija u timu. Još dve utakmice su nam ostale pa ćemo videti gde ćemo završiti, kako god da bude mi smo ostvarili veliki uspeh. Klub je odlično organizovan, radi se na svemu, stadion se renovira, uslovi su odlični. Fudbalska sredina koja se razvija i ide dobrim putem“, kaže Tomanović.

Višegodišnji kapiten TSC-a i rekorder po broju utakmicu za ovaj klub u Mozzart Bet Superligi, postao je član pančevačke Dizelke u februaru, poslednjeg dana prelaznog roka. Pomalo iznenađujuća vest za sve fudbalske zaljubljenike, s obzirom da je Tomanović bio vezan ugovorom za Topolčane do kraja sezone.

„Rastanak je bio emotivan, ali ja sam smatrao da mi je potreban novi izazov u karijeri. Naravno, TSC je moja druga kuća, kad god da budu zvali ja sam spreman da pomognem. Ovde sam stigao u Pančevo i tu sam prvi put, stvarno sam oduševljen svime. Brzo sam se uklopio u ekipu, kada sam došao trener je bio Tomislav Sivić. Sviđa mi se i Pančevo, lep grad. Uživam da igram ovde, imamo i veliku podršku navijača na svakoj utakmici, oni su nam bili podrška cele sezone“.

Moguće je da defanzivni vezista baš sledeće sezone istrči na TSC Arenu kao igrač gostujućeg tima...

„Uh, pa sad to ne mogu da zamislim, ali sigurno bi bilo vrlo emotivno. Za mene bi to bio čudan osećaj, nisam navikao da igram protiv TSC-a. Železničar ima kvalitetan tim, vrlo dobre pojedince koji dobro pariraju svima. Ekipa je spremna za Superligu, a pojačanja će sigurno biti“, navodi bivši kapiten Topolčana.


tagovi

Saša Tomanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara