Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Pravilo gola u gostima odlučuje osvajača Lige šampiona? Vidad jednim pogotkom briše mrlje iz Kaira

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 13:41

Al Ahli u revanš meču finala elitnog takmičenja Crnog kontinenta, u nedelju od 21.00 časova u Kazablanki brani prednost od 2:1

Gledali smo u subotu uveče meč između najbolja dva kluba u Evropi, a ove nedelje, takođe od 21.00 časova, videćemo ono najbolje što afrički fudbal može da ponudi. U Kazablanki je na programu revanš meč finala afričke Lige šampiona između Vidada i Al Ahlija, Egipćani brane prednost od 2:1 iz prvog susreta.

Ko je gledao utakmicu u Kairu pre nedelju dana, nije se pokajao. Možda nije bilo nekih prelepih, brzih akcija, generalno se igralo za dve brzine sporije nego u subotu u Istanbulu, ali borba, rivalitet, strast… One fundamentalne stvari zbog kojih fudbal i jeste najpopularniji sport na svetu daleko su bile izraženije u afričkoj Ligi šampiona nego u evropskoj. Vidad je trpeo neverovatan pritisak sa tribina svih 90 minuta, Al Ahli je leteo po terenu nošen tim urlicima i zvižducima, ali Marokanci su se na kraju zadovoljni vratili kući.

Izabrane vesti

Iako su izgubili, imaju aktivan rezultat u revanšu. U takmičenjima CAF i dalje važi pravilo gola u gostima, Vidadu bi dakle pobeda sa 1:0 bila dovoljna za drugu uzastopnu titulu. Imaće 45.000 grla i pari dlanova uz sebe da ih povedu ka tom cilju.

Međutim, nije Al Ahli bilo ko. Reč je o desetostrukom prvaku Afrike, ubedljivo najuspešnijem timu na kontinentu. Crveni đavoli su osvojili dva od poslednja tri elitna takmičenja, samo ih je Vidad zaustavio prošle godine u finalu. Tada se igrao samo jedan meč, trebalo je na neutralnom terenu, ali umesto toga igralo se u Kazablanki. Pred domaćom publikom Marokanci su slavili sa 2:0.

21.00: (2,00) Vidad Kazablanka (3,25) Al Ahli Kairo (3,70)

Nije dugo egipatski velikan morao da čeka da mu se ukaže prilika za osvetu. Golovima Persija Taua i Kahrabe u prvom meču na pola puta je da stigne do cilja. Možda bismo već sada mogli da predstavimo Đavole kao nove šampione, da u jedku inicijative Al Ahlija Saifedin Buhrati nije uspeo da prepolovi zaostatak.

Nadam se da će se meč održati u zdravoj i poštenoj atmosferi, u skladu sa FIFA pravilima. Pogotovo kada je reč o suđenju. Svi naši igrači su spremni za utakmicu i motivisani, pobedili smo na prvom meču i imamo prednost jer za razliku od Vidada ne moramo da jurimo rezultat. Ovaj tim ima iskustvo igranja pred tako velikom publikom, ove sezone smo umeli da igramo i pred 60.000 protivničkih navijača. Vidadovi neće igrati, neće ih biti na terenu, tako da ne smeju da utiču na naš učinak“, kazao je strateg Al Ahlija Marsel Koler.

Nije se slučajno u izjavi Švajcarca pred revanš meč provukla i rečenica o suđenju. Egipćani su bili izuzetno nezadovoljni pojedinim odlukama libijskog arbitra Moataza Ibrahima na prvom meču, tri puta su uzaludno tražili jedanaesterac (jednom je poništen posle intervencije VAR-a), a z to se defanzivac Vidada Jahija Atijat Alah provukao sredinom drugog poluvremena da ne dobije crveni karton.

Prilikom jednog loše izvedenog kornera Al Ahli je imao kontranapad, poslata je duga lopta u prostor, do koje bi sasvim sigurno stigao Tau. Reprezentativac Maroka Atijat Alah je loše procenio let lopte, ona bi ga na sredini terena potpuno preskočila da nije ispružio ruku i tako prekinuo opasan napad domaćina. Dobio je samo žuti karton za to, sa čime se nikako nisu složili Al Ahlijevi igrači. O konkretno toj situaciji pričao je i bek Egipćana Ali Malul, koji je bio direktan krivac za gol Vidada.

Svi fudbaleri prave greške. Mogu da vam izdvojim neke katastrofalne koje su pravili igrači Vidada. Iz dve smo postigli dva gola, a bila je tu još jedna… Ako fudbaler namerno zaustavi loptu rukom i tako prekine čistu šansu, zasluižuje crveni karton. Smeta mi što su pored sudije tu bili asistenti i video tehnologija, a niko nije reagovao da mu se da crveni karton“, kazao je Malul. Time je povećao pritisak na etiopljanskog sudiju Bamlaka Tesemu Vejesu, koji će večeras biti na centru sa pištaljkom u ustima.

Zbog povrede je prvu utakmicu propustio kapiten Al Ahlija, golman Mohamed El Šenavi. Reprezentativac Egipta ipak će biti među stativama u Kazablanki, oporavio se, pa će Oufa Šobeir nazad na klupu.

U poslednjih 12 godina Vidad i Al Ahli su se sastali čak 12 puta u Ligi šampiona. Od toga četiri u finalima Lige šampiona. Prvi put su za titulu igrali 2017. godine, kada se takođe igrao dvomeč. Tada je u Kairu bilo 1:1, Vidad je potom u Kazablanki slavio sa 1:0 i došao do pehara. Uspeh je zatim ponovio prošle godine, u već opisanoj utakmici. Dakle, za sada protiv Al Ahlija je na 2/2, a novim minimalnim trijumfom došao bi do het-trika.

Al Ahli je četiri puta savladao Vidad, kada to nije bilo baš toliko značajno. Prethodnu pobedu zabeležio je u oktobru 2020, kada je u polufinalu slavio sa 3:1.

Osvajač Lige šampiona dobiće od CAF 4.000.000 dolara, dok će poraženi finalista morati da se zadovolji sa pola te sume. Polufinalisti Mamelodi Sandauns i Esperans zaradili su po 1.200.000 dolara.

LIGA ŠAMPIONA – FINALE (REVANŠ)

Nedelja

21.00: (2,00) Vidad Kazablanka (3,25) Al Ahli Kairo (3,70) - prvi meč 1:2

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Afrička Liga šampionaAl AhliVidad Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara